A- A+
Διπλάσια τα επιτόκια των προθεσμιακών καταθέσεων για επιχειρήσεις σε σχέση με τους ιδιώτες

Υψηλές αποδόσεις που ξεπερνούν το 2,4% κατά μέσο όρο προσφέρουν οι τράπεζες σε επιχειρήσεις, επίπεδα σημαντικά υψηλότερα σε σύγκριση με τα επιτόκια για ιδιώτες.

Τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Τράπεζα της Ελλάδος για το μήνα Απρίλιο είναι ενδεικτικά των τάσεων που επικρατούν στην εγχώρια αγορά καταθέσεων το τελευταίο διάστημα.

Ενώ τα επιτόκια που προσφέρονται σε φυσικά πρόσωπα παραμένουν κολλημένα από τον περασμένο Φεβρουάριο, τα αντίστοιχα για επιχειρήσεις έχουν αυξηθεί σημαντικά.

Μοναδικές εξαιρέσεις αποτελούν η Attica Bank και η Τράπεζα Χανίων που βελτίωσαν τους όρους διάθεσης των προγραμμάτων τους.

Οι αποδόσεις

Ειδικότερα, τον Απρίλιο του 2023, οι μέσες αποδόσεις ανήλθαν στα ακόλουθα επίπεδα:

- Φυσικά πρόσωπα

  • 1,22% για διάρκεια έως 1 έτος έναντι 1,16% το Μάρτιο
  • 1,71% για διάρκεια 15 - 24 μηνών έναντι 1,83% το Μάρτιο

- Νομικά πρόσωπα

  • 1,84% για διάρκεια έως 1 έτος έναντι 1,47% το Μάρτιο
  • 2,44% για διάρκεια 15 - 24 μηνών έναντι 2,18% το Μάρτιο


Ο βασικός λόγος των σημαντικών διαφορών που καταγράφονται στα επιτόκια μεταξύ ιδιωτών και επιχειρήσεων είναι ότι οι δεύτερες τηρούν κατά κανόνα υψηλότερα επίπεδα ρευστότητας.

Αύξηση ζήτησης

Τους τελευταίους μήνες η ζήτηση για προϊόντα προσυμφωνημένης διάρκειας από νομικά πρόσωπα έχει αυξηθεί σημαντικά.

Ο λόγος είναι ότι όσες διαθέτουν ...απόθεμα σε κεφάλαιο κίνησης, σπεύδουν να εκμεταλλευτούν τα υψηλότερα επιτόκια για να κερδίσουν ένα επιπλέον εισόδημα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι από τον περασμένο Νοέμβριο τα υπόλοιπα της κατηγορίας έχουν σχεδόν διπλασιαστεί, σε συνέχεια των αυξήσεων στα επιτόκια των προθεσμιακών καταθέσεων.

Ειδικότερα, από τα 5,99 δισ. ευρώ αυξήθηκαν στο τέλος Απριλίου στη ζώνη των 10 δισ. ευρώ.

Οι προτιμήσεις των ιδιωτών

Από την άλλη πλευρά, οι ιδιώτες έχουν αυξήσει τις τοποθετήσεις τους σε προγράμματα διάρκειας μεγαλύτερης των 12 μηνών για να πετύχουν υψηλότερη απόδοση.

Ενώ μέχρι και τον περασμένο Ιανουάριο το μερίδιό τους στην συγκεκριμένη αγορά δεν ξεπερνούσε το 6%, πλέον σχεδόν 4 στις 10 νέες συμβάσεις αφορούν προγράμματα 15 μηνών και άνω.

Ο λόγος είναι προφανής. Οι αποδόσεις που προσφέρουν σε αυτά οι τράπεζες είναι στην πλειονότητα των περιπτώσεων υψηλότερες των πιο βραχυπρόθεσμων προϊόντων.

Αρκεί η προθεσμιακή κατάθεση να κρατηθεί έως τη λήξη της, καθώς τα περισσότερα προγράμματα προσφέρουν αυξανόμενα ανά περίοδο εκτοκισμού επιτόκια.

Τι θα γίνει στη συνέχεια

Όπως προαναφέρθηκε, οι τράπεζες δεν έχουν αυξήσει τα επιτόκιά τους στα προϊόντα «ραφιού», τα τυποποιημένα δηλαδή προγράμματα, από τον περασμένο Φεβρουάριο.

Μετά δε, την ενεργοποίηση της δράσης επιδότησης στα στεγαστικά δάνεια κυμαινόμενου επιτοκίου, τα σχέδιά τους για περαιτέρω αναπροσαρμογές πάγωσαν.

Δεν αποκλείεται μετά την επικείμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ την επόμενη εβδομάδα και τη νέα αύξηση στα ευρωπαϊκά επιτόκια, να υπάρξουν κάποιες κινήσεις βελτίωσης των αποδόσεων.

Ωστόσο, αυτό είναι κάτι που θα αποφασιστεί μεμονωμένα από κάθε όμιλο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σε ορισμένες τράπεζες υπάρχουν σκέψεις να μην υπάρξει καμία μεταβολή στις αποδόσεις από εδώ και στο εξής, ενώ σε άλλες διενεργούνται ασκήσεις για κάποιες αυξήσεις.

Οι τελικές αποφάσεις εκτιμάται ότι θα ληφθούν στο δεύτερο μισό του Ιουνίου.