A- A+
Έπεσε ο ρυθμός ανόδου των προθεσμιακών καταθέσεων εν αναμονή αυξήσεων στα επιτόκια

Με πιο χαμηλούς ρυθμούς συνεχίστηκε τον Απρίλιο η άνοδος στα υπόλοιπα των προθεσμιακών καταθέσεων, τα οποία το 2023 έχουν αυξηθεί κατά 7,4 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε η Τράπεζα της Ελλάδος στη δημοσιότητα, τον περασμένο μήνα οι καθαρές εισροές σε λογαριασμούς προθεσμίας από ιδιώτες διαμορφώθηκαν στα 1,23 δισ. ευρώ.

Πρόκειται για τη χαμηλότερη μηνιαία μεταβολή που καταγράφεται από τον περασμένο Ιανουάριο.

Οι λόγοι της επιβράδυνσης

Σύμφωνα με τραπεζικές πηγέες, η επιβράδυνση του ρυθμού ανόδου των μεγεθών αποδίδεται στη στάση αναμονής που τηρούν οι καταθέτες για τις επόμενες κινήσεις στο μέτωπο των επιτοκίων.

Κι αυτό διότι από τον περασμένο Φεβρουάριο και τον τελευταίο μεγάλο κύκλο αναπροσαρμογών δεν εφαρμόστηκε καμία βελτίωση στους όρους διάθεσης των προθεσμιακών καταθέσεων, παρά το γεγονός ότι η ΕΚΤ έχει προχωρήσει έκτοτε σε δύο αυξήσεις στα επιτόκιά της.

Έτσι, μετά την άνοδο των υπολοίπων στους λογαριασμούς προθεσμίας κατά 1,1 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο, 1,92 δισ. ευρώ το Φεβρουάριο και 3,14 δισ. ευρώ το Μάρτιο, ο Απρίλιος έκλεισε με +1,23 δισ. ευρώ.

Δεν είναι μικρό το ποσό, ωστόσο εάν οι τράπεζες είχαν προχωρήσει σε αυξήσεις στα επιτόκιά τους, η άνοδος εκτιμάται ότι θα ήταν μεγαλύτερη.

ADVERTISEMENT

Πέντε μήνες ανόδου

Σημειώνεται πάντως ότι ο Απρίλιος ήταν ο πέμπτος συνεχόμενος μήνας με αύξηση στα υπόλοιπα των προθεσμιακών καταθέσεων.

Σε αυτό το διάστημα, η άνοδος των μεγεθών έχει ξεπεράσει τα 8 δισ. ευρώ, ενώ από τις αρχές του 2023 ανέρχεται σε 7,4 δισ. ευρώ.

Την ίδια περίοδο, τα υπόλοιπα στους λογαριασμούς πρώτης ζήτησης (ταμιευτήριο, τρεχούμενοι λογαριασμοί) υποχώρησαν κατά 6,73 δισ. ευρώ.

Αυτό ήταν αποτέλεσμα της μεταφοράς καταθέσεων τόσο σε λογαριασμούς προθεσμίας, όσο και σε αμοιβαία κεφάλαια, στα οποία οι καθαρές εισροές στο πρώτο τετράμηνο του 2023 ξεπέρασαν τα 1,1 δισ. ευρώ.

ADVERTISEMENT

Τι θα κάνουν οι τράπεζες

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τράπεζες θα παίξουν καθυστέρηση μερικών εβδομάδων και δεν θα προχωρήσουν σε ενίσχυση των αποδόσεων στους λογαριασμούς προθεσμίας άμεσα.

Οι όποιες κινήσεις αναμένονται μετά την επόμενη συνεδρίαση του ΔΣ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) στα μέσα του ερχόμενου μήνα.

Εκτιμάται ότι η Ευρωτράπεζα θα προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης σε αυτή τη φάση.

Εφόσον επαληθευτεί αυτό το σενάριο, οι ευρωπαϊκοί δείκτες αναφοράς θα έχουν αυξηθεί σωρευτικά κατά 100 μονάδες βάσης και οι ελληνικές τράπεζες θα κληθούν να αναπροσαρμόσουν τα δελτία τους.

Όσοι λοιπόν έχετε ανοιχτά χρήματα, προκειμένου να μην χάνετε τόκους εν αναμονή αυτών των αποφάσεων, μπορείτε να επιλέξετε ένα πρόγραμμα με μηνιαία διάρκεια ή μεγαλύτερη που δίνει τη δυνατότητα πρόωρης ανάληψης των χρημάτων πάνω στο μήνα.

Μπορείτε να βρείτε την καλύτερη απόδοση για τα χρήματά σας μέσω του εργαλείου σύγκρισης προθεσμιακών καταθέσεων του Moneyonline.gr.