A- A+
Διαθέσιμα 2 νέα ομολογιακά A/K με ετήσια διανομή μερίσματος - Οι πιθανές αποδόσεις

Συνεχίζεται η διάθεση ομολογιακών αμοιβαίων κεφαλαίων που προσφέρουν ετήσια διανομή μερίσματος και προοπτική για υψηλά κεφαλαιακά κέρδη.

Οι αναλυτές θεωρούν ότι η τρέχουσα συγκυρία είναι ιδανική για τοποθετήσεις σε ομόλογα, καθώς οι αποδόσεις τους λόγω της ανόδου των ευρωπαϊκών επιτοκίων βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα.

Με τον τρόπο αυτό οι επενδυτές μπορούν να κλειδώσουν ένα εισόδημα για εύλογο χρονικό διάστημα που μπορεί να ξεπερνά ακόμη και τα 5 έτη.

Οι μερισματικές αποδόσεις

Τα ομολογιακά αμοιβαία κεφάλαια που διαθέτουν τους τελευταίους μήνες οι τράπεζες υπόσχονται μέρισμα που διαμορφώνεται σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη και πάνω από το 3% για το 2023.

Απευθύνονται σε επενδυτές που έχουν μεσοπρόθεσμο χρονικό ορίζοντα, επιθυμούν να διακρατήσουν την επένδυσή τους καθ’ όλη τη διάρκεια του Αμοιβαίου Κεφαλαίου και επιζητούν εισόδημα και κεφαλαιακά κέρδη μέσω των τοποθετήσεων σε ένα διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο ομολογιακών τίτλων.

Οι επενδύσεις της κατηγορίας, πέραν της προοπτικής για είσπραξη ετήσιου μερίσματος, δίνουν την ευκαιρία για καταγραφή κεφαλαιακών κερδών, εφόσον επιβεβαιωθεί το σενάριο αποκλιμάκωσης των επιτοκίων στην Ευρωζώνη κάποια στιγμή τον επόμενο χρόνο.

Σε αυτήν την περίπτωση, οι επενδυτές θα κερδίσουν όχι μόνο από τα τοκομερίδια που θα εισπράττει για λογαριασμό τους το αμοιβαίο κεφάλαιο, αλλά και από την άνοδο των τιμών των ομολόγων.

Τα σενάρια

Στα ενημερωτικά δελτία των αμοιβαίων κεφαλαίων παρουσιάζονται διάφορα σενάρια για την εξέλιξη της επένδυσης.

Για παράδειγμα, αν επενδύσετε 10.000 ευρώ η μέση ετήσια καθαρή απόδοση του αμοιβαίου κεφαλαίου μετά από 6 έτη θα διαμορφωθεί στα ακόλουθα επίπεδα:

  • Ακραίων καταστάσεων: -3,8% - Θα λάβετε 7.910 ευρώ
  • Δυσμενές σενάριο: -2% - Θα λάβετε 8.870 ευρώ
  • Μετριοπαθές σενάριο: 1,4% - Θα λάβετε 10.870 ευρώ
  • Ευνοϊκό σενάριο: 3,2% - θα λάβετε 12.070 ευρώ

ADVERTISEMENT

Τα διαθέσιμα προϊόντα

Σημειώνεται ότι η δυνατότητα τοποθέτησης σε αμοιβαία κεφάλαια της κατηγορίας υφίσταται μόνο σε συγκεκριμένες περιόδους.

Μετά τη λήξη της περιόδου εγγραφής δεν είναι δυνατή η απόκτηση μεριδίων τους. Από την άλλη, παρέχεται η ευχέρεια ρευστοποίησής τους οποτεδήποτε, στις τρέχουσες φυσικά τιμές.

Τα δύο προϊόντα που είναι διαθέσιμα για εγγραφές αυτήν την περίοδο είναι τα εξής:

- Πειραιώς Α/Κ Στρατηγικής Τακτικού Εισοδήματος 2029 Ευρωπαϊκό Ομολογιακό

Το Α/Κ θα διατίθεται έως και τις 31 Ιουλίου 2023 και θα ρευστοποιηθεί πλήρως έως τις 31 Ιουλίου 2029.

Ως εκ τούτου, κατά την έναρξη των επενδύσεων του Αμοιβαίου Κεφαλαίου, η μέση διάρκεια του χαρτοφυλακίου θα προσεγγίζει τα 6 έτη.

Ο επενδυτικός κίνδυνος του Α/Κ κρίνεται μεσαίος, καθώς το μεγαλύτερο μέρος του χαρτοφυλακίου επενδύεται σε ομόλογα, οι τιμές των οποίων εμφανίζουν διακυμάνσεις

Επενδύει κατά 60% σε ευρωπαϊκούς ομολογιακούς τίτλους, κρατικούς και εταιρικούς, και κατά 40% σε εγχώρια ομόλογα/

Βάσει της εφαρμοζόμενης επενδυτικής στρατηγικής υπάρχει η δυνατότητα διανομής μερίσματος στους μεριδιούχους σε περιοδική βάση [συνήθως ετησίως] σε μορφή μετρητών.

Για την χρήση 2023 η εκτιμώμενη μερισματική απόδοση προβλέπεται να είναι 2% σε ετησιοποιημένη βάση.

ADVERTISEMENT

- ΔΗΛΟΣ EXTRA INCOME IV Ομολογιακό», διάρκειας 5 ετών

Η Εθνική Τράπεζα θα διαθέτει έως και τις 29 Ιουνίου το Α/Κ «ΔΗΛΟΣ EXTRA INCOME IV Ομολογιακό», διάρκειας 5 ετών.

Επενδύει κυρίως σε επιλεγμένους εταιρικούς και κρατικούς κυβερνητικούς ομολογιακούς τίτλους μεσοπρόθεσμης διάρκειας που είναι διαπραγματεύσιμοι στην Ελλάδα ή/και σε οργανωμένες αγορές του εξωτερικού.

Τα βασικά χαρακτηριστικά του Αμοιβαίου Κεφαλαίου είναι τα εξής:

- Καθορισμένη, 5ετής διάρκειά

- Καθορισμένη περίοδος συμμετοχής, έως τις 29/06/2023.

- Ετήσια διανομή μερίσματος - Για τη χρήση 2023 εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε 2.80%