A- A+
Οι 4 εναλλακτικές για αποδόσεις υψηλότερες των προθεσμιακών καταθέσεων

Με τα επιτόκια των προθεσμιακών καταθέσεων κολλημένα από τον περασμένο Φεβρουάριο στα ίδια επίπεδα, δεν είναι λίγοι οι αποταμιευτές που αναζητούν εναλλακτικές επιλογές.

Οι τράπεζες μετά τον τελευταίο κύκλο αναπροσαρμογών στις αποδόσεις των λογαριασμών προθεσμίας, δεν έχουν προβεί σε καμία βελτιωτική κίνηση.

Πληροφορίες μας αναφέρουν ότι κάποια στιγμή μέσα στις επόμενες 3 εβδομάδες θα προχωρήσουν σε ενίσχυση των επιτοκίων τους, ωστόσο το ύψος της δύσκολα θα ξεπεράσει τις 30 μονάδες βάσης.

Οι εναλλακτικές

Δηλαδή στην καλύτερη περίπτωση η οροφή στα προϊόντα προσυμφωνημένης διάρκειας θα ανέλθει στα επίπεδα του 2,50%.

Σε σύγκριση με λίγους μήνες νωρίτερα, η άνοδος θα είναι εντυπωσιακή.Υπενθυμίζεται ότι μέχρι και τον περασμένο Οκτώβριο τα επιτόκια δεν ξεπερνούσαν το 0,10%.

Υπάρχουν όμως και άλλες λύσεις για όσους θέλουν να κερδίσουν από τις αποταμιεύσεις τους.

Πρόκειται για τις εξής:

1. Έντοκα γραμμάτια δημοσίου

Αποτελεί μία απολύτως ασφαλή επιλογή, που είναι διαθέσιμη για ποσά από μόλις 1.000 ευρώ.

Τα έντοκα γραμμάτια του ελληνικού δημοσίου, αρχικής διάρκειας 3, 6 και 12 μηνών, διατίθενται από τις τράπεζες και προσφέρουν αποδόσεις που σήμερα ξεπερνούν το 3%.

Στις δύο τελευταίες εκδόσεις, 3μηνης και 6μηνης διάρκειας, η απόδοση κατά την έκδοση διαμορφώθηκε σε 3,2% και 3,50%.

Και οι δύο αυτές εκδόσεις είναι αυτήν τη στιγμή διαθέσιμες μέσω των τραπεζών.

Στις 31/5 ακολουθεί μία νέα εξάμηνη έκδοση, με απόδοση που αναμένεται υψηλότερη σε σύγκριση με το 3,50% της αμέσως προηγούμενης δημοπρασίας


ADVERTISEMENT


2. Αμοιβαία κεφάλαια χρηματαγοράς

Είναι τα ασφαλέστερα αμοιβαία κεφάλαια που διατίθενται σήμερα στην ελληνική αγορά.

Κι αυτό διότι επενδύουν κατά κύριο λόγο σε έντοκα γραμμάτια του ελληνικού δημοσίου και σε προθεσμιακές καταθέσεις.

Το ελάχιστο ποσό για την επένδυση σε αυτά είναι επίσης πολύ χαμηλό, ενώ δεν επιβάλλονται προμήθειες εισόδου και εξόδου.

Οι ετησιοποιημένες αποδόσεις των  αμοιβαίων κεφαλαίων της κατηγορίας μέχρι και την περασμένη Παρασκευή, ξεπερνούσαν σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη και το 2%.

κλικ στον πίνακα για μεγέθυνση



3. Ομολογιακά αμοιβαία κεφάλαια με μέρισμα

Τους προηγούμενους μήνες υπήρξε μπαράζ εκδόσεων αμοιβαίων κεφαλαίων που επενδύουν το μεγαλύτερο μέρος του ενεργητικού τους σε ομόλογα και διανέμουν κάθε χρόνο μέρισμα στους μεριδιούχους τους.

Τα προϊόντα αυτά διατίθενται σε συγκεκριμένες χρονικές περιόδους από τις τράπεζες, μετά το πέραν των οποίων δεν είναι δυνατή η απόκτησή τους.

Ωστόσο, δίνουν τη δυνατότητα στους επενδυτές να ρευστοποιήσουν τα μερίδιά τους οποιαδήποτε στιγμή το επιθυμούν, αναλαμβάνοντας φυσικά την όποια ζημιά προκύψει.

Το ελάχιστο ποσό για την επένδυση σε αυτά είναι επίσης χαμηλό και μπορεί να ξεκινά ακόμη και από τα 1.000 ευρώ.

Τα αμοιβαία κεφάλαια που διέθεσαν στις αρχές του 2023 οι ελληνικές τράπεζες υπόσχονταν για το 2023 μέρισμα έως και το 3,4%.

Πώς κερδίζετε

Η διάρκειά τους είναι συνήθως 5 έτη. Σε αυτό το διάστημα, ο επενδυτής μπορεί να κερδίσει με δύο τρόπους:

- Από την είσπραξη των τοκομεριδίων από τους εκδότες των ομολόγων στα οποία επενδύει το κάθε αμοιβαίο κεφάλαιο

- Από την καταγραφή υπεραξιών μέσω της ανόδου των τιμών των ομολόγων. Σε αυτή τη συγκυρία οι πιθανότητες για αυτό είναι αυξημένες, καθώς επίκειται η επιστροφή της χώρας σε επενδυτική βαθμίδα από τους οίκους αξιολόγησης και η έναρξη της αποκλιμάκωσης των επιτοκίων της ΕΚΤ.

Σύμφωνα με τα ενημερωτικά δελτία των αμοιβαίων κεφαλαίων που έχουν διαθέσει έως σήμερα οι τράπεζες, σε ένα μετριοπαθές σενάριο η μέση ετησιοποιημένη απόδοση μπορεί να φτάσει στην τριετία ακόμη και το 9%.

Να σημειωθεί πάντως ότι τα αμοιβαία κεφάλαια ενέχουν ρίσκο. Ειδικότερα, σε περίπτωση πιστωτικών γεγονότων οι αποδόσεις αυτές μπορεί να υποχωρήσουν σημαντικά ή να καταγραφούν και ζημιές.

Ωστόσο, ο σχετικός κίνδυνος περιορίζεται τόσο λόγω της επένδυσης σε κρατικά ομόλογα, όσο και μέσω του διαφοροποιημένου χαρτοφυλακίου τους.


ADVERTISEMENT


4. Προϊόντα εγγυημένου κεφαλαίου

Πρόκειται για προϊόντα που απευθύνονται σε όσους θέλουν με απόλυτη ασφάλεια να επενδύσουν στις αγορές, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα μία ελάχιστη εγγυημένη απόδοση.

Είναι δηλαδή ανταγωνιστικά των προθεσμιακών καταθέσεων, καθώς το μόνο που ρισκάρει ο επενδυτής είναι να λάβει χαμηλότερους τόκους σε σύγκριση με έναν κλασικό λογαριασμό προσυμφωνημένης διάρκειας.

Ειδικότερα, ο επενδυτής έχει διασφαλισμένο στη λήξη του προγράμματος το κεφάλαιό του και κερδίζει σε κάθε περίπτωση ένα ελάχιστο επιτόκιο.

Από εκεί και πέρα, η τελική απόδοσή του εξαρτάται από την πορεία ενός αμοιβαίου κεφαλαίου, με το οποίο είναι συνδεδεμένο το πρόγραμμα.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η τελευταία 18μηνη έκδοση του «Επενδυτικού Νέας Γενιάς», με ελάχιστο ποσό επένδυσης τις 10.000 ευρώ.

Η απόδοσή του είναι συνδεδεμένη με το αμοιβαίο κεφάλαιο «ΔΗΛΟΣ Στρατηγικών Τοποθετήσεων - Μικτό εξωτερικού VII».

Ο επενδυτής συμμετέχει στο 50% της απόδοσης που θα πετύχει το αμοιβαίο κεφάλαιο κατά τη διάρκεια του 18μήνου, με μέγιστο το 15%.

Αν η τιμή του αμοιβαίου κεφαλαίου είναι στη λήξη χαμηλότερη σε σύγκριση με την έναρξη του προϊόντος, η τελική απόδοση διαμορφώνεται σε 1,7%.

Δηλαδή σε 12μηνη βάση το σίγουρο επιτόκιο ανέρχεται σε 1,13%.

Παραδείγματα υπολογισμού

Για παράδειγμα, εάν η τιμή του αμοιβαίου κεφαλαίου στην έναρξη είναι 15 ευρώ, τότε η τελική απόδοση θα διαμορφωθεί ως εξής: