A- A+
Καθυστέρηση παίζουν οι τράπεζες με τα επιτόκια των προθεσμιακών - Οι τελευταίες πληροφορίες

Σταθερά παραμένουν τα επιτόκια των προθεσμιακών καταθέσεων στην Ελλάδα, περίπου 10 ημέρες μετά την τελευταία αναπροσαρμογή των παρεμβατικών δεικτών της ΕΚΤ.

Το βασικό επιτόκιο του ευρώ αυξήθηκε στην τελευταία συνεδρίαση της ΕΚΤ κατά 0,25%, σε συνέχεια της ενίσχυσής του κατά 0,50% τον περασμένο Φεβρουάριο.

Ωστόσο, σε αυτούς τους 2,5 μήνες, οι ελληνικές τράπεζες δεν έχουν προβεί σε κάποια ουσιαστική κίνηση βελτίωσης των όρων διάθεσης των λογαριασμών προθεσμίας στο αποταμιευτικό κοινό.

Τι θα κάνουν

Ο τελευταίος μεγάλος είναι η αλήθεια κύκλος αναπροσαρμογών που διαμόρφωσε την οροφή των αποδόσεων στις προθεσμιακές καταθέσεις πάνω από το 2%, ολοκληρώθηκε στα τέλη Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τράπεζες θα προχωρήσουν σε νέες αυξήσεις στα επιτόκια των προθεσμιακών καταθέσεων τις ερχόμενες εβδομάδες.

Ωστόσο, ακόμη δεν έχουν ληφθεί οι οριστικές αποφάσεις για το θέμα, καθώς διεξάγονται ασκήσεις για τον προσδιορισμό των αυξήσεων που θα δοθούν.

Το ύψος τους ενδεχομένως να φτάσει και τις 30 μονάδες βάσεις, ωστόσο οι αλλαγές δεν θα είναι οριζόντιες και θα υπάρχουν διαφοροποιήσεις ανάλογα με τη διάρκεια και το ποσό της κατάθεσης.

ADVERTISEMENT

Οι εκτιμήσεις

Οι νέες αποδόσεις κατά πάσα πιθανότητα θα τεθούν σε εφαρμογή στην τελευτεία εβδομάδα αυτού του μήνα ή στις αρχές Ιουνίου, λίγο πριν την επερχόμενη νέα συνεδρίαση του ΔΣ της Ευρωτράπεζας για τα επιτόκια.

Με βάση τις τελευταίες εκτιμήσεις, οι δείκτες της ΕΚΤ θα αυξηθούν κατά επιπλέον 25 μονάδες βάσης.

Ως εκ τούτου, δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια καθυστερήσεων στις αναπροσαρμογές των αποδόσεων στα ελληνικά προϊόντα.

Όπως λένε πηγές μας, από τις 15/6 τα ευρωπαϊκά επιτόκια θα έχουν αυξηθεί σωρρευτικά κατά 100 μονάδες βάσης και οι ελληνικές τράπεζες δεν γίνεται να σφυρίζουν αδιάφορα για τις προθεσμιακές καταθέσεις.

ADVERTISEMENT

Η λύση των μηνιαίων καταθέσεων

Όσοι έχουν λοιπόν χρήματα σε λογαριασμούς πρώτης ζήτησης και θέλουν να περιμένουν τις επόμενες κινήσεις των τραπεζών, στο διάστημα της αναμονής μπορούν να τα τοποθετήσουν σε λογαριασμούς με διάρκεια 1 μήνα.

Αυτήν την στιγμή διατίθενται στην αγορά προθεσμιακές καταθέσεις διάρκειας 1 μήνα ή μεγαλύτερης, που δίνουν ωστόσο τη δυνατότητα πρόωρης ανάληψης των χρημάτων χωρίς καμία ποινή πάνω στο μήνα.

Οι καλύτερες αποδόσεις διαμορφώνονται στα ακόλουθα επίπεδα:


Για όλες τις τράπεζες, τα ποσά και τις διάρκειες κάντε κλικ εδώ


50.000 ευρώ

ADVERTISEMENT

150.000 ευρώ

ADVERTISEMENT

300.000 ευρώ