A- A+
Με διάρκεια άνω των 12 μηνών σχεδόν οι μισές νέες προθεσμιακές καταθέσεις

Στροφή των αποταμιευτών στις προθεσμιακές καταθέσεις διάρκειας μεγαλύτερης των 12 μηνών καταγράφεται από το ξεκίνημα της εφετινής χρονιάς.

Πρόκειται για μία εξέλιξη που έρχεται σε συνέχεια του λανσαρίσματος προνομιακών προγραμμάτων με διάρκεια που φτάνει έως και τους 24 μήνες από τις τράπεζες.

Τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος δείχνουν ότι το μερίδιό τους στις νέες συμβάσεις που συνάπτουν οι καταθέτες ενισχύεται με εντυπωσιακούς ρυθμούς τους τελευταίους μήνες.

Πόσοι τις προτιμούν

Ειδικότερα, το Μάρτιο το 44% των νέων λογαριασμών προθεσμίας που άνοιξαν οι πελάτες των τραπεζών αφορούσε σε προγράμματα 15, 18 και 24 μηνών.

Από τα 8,2 δισ. ευρώ, τα 4,6 δισ. ευρώ τοποθετήθηκαν σε καταθέσεις διάρκειας έως και 1 έτος και τα 3,6 δισ. ευρώ σε προϊόντα μεγαλύτερης διάρκειας.

Το μερίδιο των τελευταίων έχει ενισχυθεί σημαντικά από τις αρχές του 2023. Η εξέλιξή του είναι η εξής:

  • Δεκέμβριος 2022: 4%
  • Ιανουάριος 2023: 6%
  • Φεβρουάριος 2023: 20%
  • Μάρτιος 2023: 44%

ADVERTISEMENT

Ο ρόλος των αποδόσεων

Κλειδί για τη στροφή των καταθετών σε προϊόντα μεγαλύτερης διάρκειας αποτέλεσε η διάθεση πληθώρας προγραμμάτων της κατηγορίας, αρχής γενομένης από τον περασμένο Φεβρουάριο.

Οι τράπεζες δημιούργησαν προθεσμιακές καταθέσεις με χρονικό ορίζοντα τους 15, τους 18 ή ακόμη και τους 24 μήνες, προσφέροντας υψηλά επιτόκια, ακόμη για μικρά ποσά.

Με βάση τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, το μέσο επιτόκιο των νέων προθεσμιακών καταθέσεων αυτής της διάρκειας διαμορφώθηκε σε 1,83% έναντι 1,16% στα προγράμματα με διάρκεια έως 1 έτος.

Πρόκειται για τα υψηλότερα επίπεδα που καταγράφονται από το 2015.

Οι αντίστοιχες αποδόσεις για επιχειρήσεις είναι ακόμη καλύτερες:

  • 1,47% για προγράμματα με διάρκεια έως 1 έτος
  • 2,18% για προγράμματα μεγαλύτερης διάρκειας

ADVERTISEMENT

Το είδος των επιτοκίων

Σημειώνεται ότι οι προθεσμιακές καταθέσεις μεγάλης διάρκειας στην πλειονότητα των περιπτώσεων διατίθενται με αυξανόμενα ανά περίοδο εκτοκισμού επιτόκια.

Τα επιτόκια ξεκινούν από χαμηλά επίπεδα και όσο περνούν τα τρίμηνα αναπροσαρμόζονται υψηλότερα.

Παράλληλα δίνεται η δυνατότητα στους καταθέτες, ανά μήνα ή τρίμηνο, ανάλογα με τη συχνότητα καταβολής των τόκων, να διακόπτουν χωρίς καμία ποινή την προθεσμιακή τους.

Με τον τρόπο αυτό οι τράπεζες ναι μεν ενίσχυσαν την ανταμοιβή των καταθετών, αλλά για τη μεγιστοποίησή της απαιτείται η διατήρηση της κατάθεσης μέχρι και τη λήξη της.

Τι να προσέξετε

Στο πλαίσιο αυτό είναι κρίσιμο προτού επιλέξετε ένα προϊον να ελέγξετε πως εξελίσσονται τα επιτόκια κατά τη διάρκεια της κατάθεσης.

Κι αυτό διότι αν έχετε σκοπό ή προκύψει η ανάγκη να διακόψετε την προθεσμιακή κατάθεση πριν την λήξη της, θα χάσετε τα υψηλά επιτόκια των μηνών που ακολουθούν.

Για παράδειγμα, αν εκτιμάτε πως είναι πιθανό να αποχωρήσετε από ένα πρόγραμμα στους έξι μήνες, θα πρέπει να συγκρίνετε τις αποδόσεις για αυτήν τη διάρκεια.

Μέσω του εργαλείου σύγκρισης προϊόντων του Moneyonline έχετε αυτή τη δυνατότητα.

Συγκεκριμένα, στα αποτελέσματα αναζήτησης εμφανίζονται τόσο τα προϊόντα με τη διάρκεια που επιλέξατε, όσο και εκείνα που είναι μεγαλύτερης διάρκειας, αλλά σπάνε χωρίς κόστος την ημέρα καταβολής των τόκων.

Με τον τρόπο αυτό έχετε την πλήρη εικόνα της αγοράς για την περίοδο που σας ενδιαφέρει.