A- A+
Ποιες προθεσμιακές καταθέσεις; Αποδόσεις άνω του 3% μέσω εντόκων γραμματίων του Δημοσίου

Μπορεί οι καταθέτες να αναμένουν τις επόμενες αυξήσεις επιτοκίων στους λογαριασμούς προθεσμίας, ωστόσο έχουν ήδη στη διάθεσή τους μία αποδοτικότερη επιλογή.

Ο λόγος γίνεται για τα έντοκα γραμμάτια του ελληνικού δημοσίου, τα οποία εκδίδονται σε τακτική βάση και διατίθενται στους αποταμιευτές μέσω της δευτερογενούς αγοράς, δηλαδή μέσω τρίτων, πχ. τραπεζών, χρηματιστηριακών εταιρειών.


Διαβάστε: Έρχονται αυξήσειις στα επιτόκια των προθεσμιακών καταθέσεων μέσα στο Μάιο - Πού θα κινηθούν


Οι αποδόσεις

Τα επιτόκια που προσφέρουν είναι κατά κανόνα υψηλότερα των προθεσμιακών καταθέσεων και ακολουθούν τις τάσεις στην αγορά χρήματος.

Η διάρκειά τους κυμαίνεται από 13 έως 52 εβδομάδες, περίπου 3 έως 12 μήνες  και τα επιτόκιά τους στις τελευταίες εκδόσεις διαμορφώθηκαν στα ακόλουθα επίπεδα:

Σημειώνεται ότι οι παραπάνω αποδόσεις αφορούν τους επενδυτές που απέκτησαν τους παραπάνω τίτλους κατά την έκδοσή τους.

Στη δευτερογενή αγορά, μέσω της οποίας μπορεί να επενδύσει το κοινό σε έντοκα γραμμάτια, είναι χαμηλότερες.

Σε κάθε περίπτωση, όμως κινούνται σε υψηλότερα επίπεδα σε σύγκριση με τους λογαριασμούς προθεσμίας, όπου σήμερα οι αποδόσεις δεν ξεπερνούν το 2,3%

Τα λοιπά πλεονεκτήματα των εντόκων γραμματίων του ελληνικού Δημοσίου είναι τα εξής:

Πρώτον, το επιτόκιο ισχύει ανεξαρτήτως ποσού επένδυσης, το οποίο μπορεί να ξεκινά από πολύ χαμηλά επίπεδα

Δεύτερον, δεν υπόκειται σε φορολόγηση όταν αποκτώνται από φυσικά πρόσωπα, σε αντίθεση με τις τραπεζικές καταθέσεις, οι τόκοι των οποίων φορολογούνται με 15%

ADVERTISEMENT

Η σύγκριση με τις προθεσμιακές

Από την άλλη όμως, για την απόκτησή τους θα πρέπει να καταβληθεί προμήθεια στην τράπεζα ή στο χρηματοπιστωτικό οργανισμό που αναγκαστικά διαμεσολαβεί.

Οι σχετικές χρεώσεις κυμαίνονται συνήθως από 0,20% έως 0,50% επί του ποσού της επένδυσης, ανάλογα με το ύψος της.

Πρόσφατα πάντως η Εθνική Τράπεζα προχώρησε σε κατάργηση των προμηθειών στα έντοκα γραμμάτια και στα ελληνικά κρατική ομόλογα για φυσικά πρόσωπα.

Επιπλέον, οι τόκοι καταβάλλονται στη λήξη, ενώ αν ο επενδυτής θέλει να πουλήσει τους τίτλους του αυτό γίνεται στις τρέχουσες τιμές της αγοράς.

Άρα υπάχει σε αυτήν την περίπτωση το ενδεχόμενο μικρής απώλειας μέρους του αρχικού κεφαλαίου.

Στον αντίποδα, οι περισσότερες προθεσμιακές καταθέσεις προσφέρουν εισόδημα ανά τακτά χρονικά διαστήματα, ακόμη και κάθε μήνα.

Επιπρόσθετα πολλά προϊόντα της κατηγορίας, δίνουν τη δυνατότητα πρόωρης λήξης χωρίς πέναλτι την ημέρα καταβολής των τόκων.

Τέλος, δεν υπάρχει καμία περίπτωση απώλειας του αρχικού κεφαλαίου, ακόμη κι αν θέλετε να προχωρήσετε σε πρόωρη ανάληψη των χρημάτων σας.

Στη χειρότερη περίπτωση δεν θα εισπράξετε τους προβλεπόμεους τόκους.