A- A+
Έρχονται αυξήσεις στα επιτόκια των προθεσμιακών καταθέσεων μέχρι τα μέσα Μαΐου

Σε προς τα πάνω αναπροσαρμογές στα επιτόκια των προθεσμιακών καταθέσεων θα προχωρήσουν, σύμφωνα με πληροφορίες οι τράπεζες, αυτόν το μήνα.

Οι αναπροσαρμογές θα έλθουν σε συνέχεια της αύξησης των επιτοκίων του ευρώ από την ΕΚΤ αυτήν την εβδομάδα και ενδεχομένως να είναι οι τελευταίες στον τρέχοντα ανοδικό κύκλο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη ορισμένες τράπεζες έχουν λάβει την απόφαση να προχωρήσουν σε κινήσεις βελτίωσης των όρων διάθεσης των προγραμμάτων τους έως και τα μέσα του μήνα.

Ο ανταγωνισμός

Το γεγονός αυτό αναμένεται να λειτουργήσει προς όφελος των καταθετών, οι οποίοι θα έχουν τη δυνατότητα να κλειδώσουν μία ικανοποιητική απόδοση για τα χρήματά τους για ένα διάστημα που μπορεί να φτάνει έως και τους 24 μήνες.

Οι αυξήσεις σε σχέση με τα τρέχοντα επίπεδα αναμένεται να διαμορφωθούν στα επίπεδα των 20 - 30 μονάδων βάσης.

Εκτιμάται ότι η ενίσχυση των αποδόσεων δεν θα είναι οριζόντια, αλλά θα δοθεί σε συγκεκριμένες διάρκειες και ανάλογα με το ποσό της αποταμίευσης.

Αυτό σημαίνει ότι το μέγιστο επιτόκιο στους συστημικούς ομίλους ενδεχομένως να ξεπεράσει το 2,5% αυτόν το μήνα.

ADVERTISEMENT

Οι υφιστάμενες καταθέσεις

Όσοι λοιπόν έχουν χρήματα ανοιχτά, καλό θα ήταν να αναμένουν τις επόμενες κινήσεις των τραπεζών, πριν πάρουν τις αποφάσεις τους, ώστε να κάνουν την επιλογή τους με τα νέα δεδομένα.

Από την άλλη, όσοι έχουν ήδη χρήματα σε προθεσμιακές καταθέσεις, θα πρέπει να αναζητήσουν τους όρους των συμβάσεών τους.

Ειδικότερα, θα πρέπει να ελέγξουν αν έχουν τη δυνατότητα να σπάσουν το λογαριασμό προθεσμίας χωρίς ποινή.

Εάν αυτό προβλέπεται, θα πρέπει να αναμένουν την ημέρα καταβολής των τόκων της κατάθεσής τους για την πρόωρη ανάληψη του συνόλου των κεφαλαίων τους.

Στο πλαίσιο αυτό, θα πρέπει να ενημερώσουν τον τραπεζικό τους σύμβουλο για την απόφασή τους να σπάσουν την προθεσμιακή κατάθεση, τουλάχιστον μία ημέρα νωρίτερα από την καταβολή των τόκων.

Με τον τρόπο αυτό, αφού θα τους έχουν εισπράξει, θα μπορούν να επιλέξουν ένα άλλο προϊόν.

ADVERTISEMENT

Τελευταία (;) αύξηση

Οι επικείμενες αναπροσαρμογές στα επιτόκια είναι πιθανό να είναι και οι τελευταίες στον τρέχοντα κύκλο αυστηροποίησης της νομισματικής πολιτικής από την ΕΚΤ.

Η πλειονότητα των οικονομολόγων εκτιμά ότι θα ακολουθήσει μία ακόμη αύξηση των ευρωπαϊκών επιτοκίων τον ερχόμενο Ιούνιο, ύψους 25 μονάδων βάσης, η οποία θα είναι η τελευταία.

Για τη συνέχεια αναμένουν έναρξη της αποκλιμάκωσης των επιτοκίων κατά πάσα πιθανότητα από τις αρχές του 2024.

Ως εκ τούτου, όσοι θέλουν να διασφαλίσουν ένα σίγουρο παθητικό εισόδημα για τα χρήματά τους έως και το 2025, καλούνται το επόμενο δίμηνο να λάβουν τις αποφάσεις τους.

Μείνετε συντονισμένοι στο Moneyonline και ενημερωθείτε πρώτοι για τις αλλαγές στα επιτόκια των προθεσμιακών καταθέσεων.

Μπορείτε ανά πάσα στιγμή να συγκρίνετε τα προϊόντα όλων των τραπεζών μέσω του online εργαλείου που προσφέρουμε δωρεάν στο αποταμιευτικό κοινό.