A- A+
Η μεγάλη επιστροφή των προθεσμιακών καταθέσεων είναι γεγονός - Ρεκόρ 11 ετών το Μάρτιο

Ανοδικά για τέταρτο συνεχή μήνα κινήθηκαν το Μάρτιο τα υπόλοιπα των προθεσμιακών καταθέσεων, ξεπερνώντας για πρώτη φορά από τον Ιούλιο του 2021 τα 30 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, την υπό εξέταση περίοδο οι καθαρές εισροές σε λογαριασμούς προθεσμίας από νοικοκυριά ανήλθαν στα 3,1 δισ. ευρώ.

Τελευταία φορά που τα υπόλοιπα των προϊόντων της κατηγορίας είχαν σημειώσει τόσο μεγάλη αύξηση σε μηνιαία βάση ήταν τον Ιούλιο του 2012.

Ο ρόλος των επιτοκίων

Βέβαια εκείνη την περίοδο οι αποδόσεις τους κινούνταν σε διπλάσια επίπεδα σε σύγκριση με τα σημερινά.

Τούτο δείχνει το μεγάλο ενδιαφέρον των αποταμιευτών για την εξασφάλιση ενός σταθερού και σίγουρου εισοδήματος, μετά από αρκετά χρόνια πενιχρών αποδόσεων.

Μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι η έκρηξη στα υπόλοιπα των λογαριασμών προθεσμίας ξεκίνησε ουσιαστικά από τον περασμένο Φεβρουάριο.

Είχε προηγηθεί ένας κύκλος γενναίας αύξησης των αποδόσεων από τις τράπεζες, που ξεπέρεσαν σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη και το 2%.

Με το που οι τράπεζες αναπροσάρμοσαν τα επιτόκιά τους σε αυτά τα επίπεδα, η ζήτηση για προθεσμιακές καταθέσεις εκτινάχθηκε.

Έτσι, στο δίμηνο Φεβρουάριος - Μάρτιος 2023 τα υπόλοιπά τους κατέγραψαν άνοδο άνω των 5 δισ. ευρώ, σε συνέχεια της αύξησής τους κατά 1,1 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο.

Συνολικά, στο πρώτο τρίμηνο της εφετινής χρονιάς έχουν αυξηθεί κατά 6,2 δισ. ευρώ.

ADVERTISEMENT

Θετικός ο Μάρτιος

Σημειώνεται ότι το Μάρτιο καταγράφηκε μεγάλη άνοδος και στο σύνολο της καταθετικής βάσης, που έφτασε τα 2,73 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, συμβολή στην άνοδο των μεγεθών είχε ο επαναπατρισμός κεφαλαίων από ξένες τράπεζες, μετά την αναταραχή που προκάλεσε στο ευρωπαϊκό χρηματοπιστωτικό σύστημα, η κατάρρευση αμερικανικών πιστωτικών ιδρυμάτων.

Πλέον, νοικοκυριά και επιχειρήσεις τηρούν στις ελληνικές τράπεζες καταθέσεις ύψους 185,53 δισ. ευρώ, μειωμένες κατά 3,2 δισ. ευρώ σε σύγκριση με το τέλος του 2022.

Η πτώση αυτή οφείλεται κατά κύριο λόγο στην υποχώρηση των υπολοίπων των επιχειρήσεων κατά 2,7 δισ. ευρώ σε αυτό το διάστημα.

Από την άλλη, η πτώση για τα φυσικά πρόσωπα περιορίστηκε στα 411 εκατ. ευρώ, μετά τις καθαρές εισροές ύψους 1,18 δισ. ευρώ που σημειώθηκαν το Μάρτιο.

Να σημειωθεί πάντως ότι στο α΄ τρίμηνο του 2023 οι καθαρές εισροές σε αμοιβαία κεφάλαια προσέγγισαν το 1 δισ. ευρώ. Πρόκειται για χρήματα που εξήλθαν των τραπεζικών ισολογισμών.

Ως εκ τούτου, το πρόσημο για τις καταθέσεις των νοικοκυριών θα ήταν θετικό εάν δεν είχε καταγραφεί αυξημένη ζήτηση για αμοιβαία κεφάλαια.