A- A+
Προθεσμιακές καταθέσεις: Κρίσιμη εβδομάδα για τα επιτόκια - Η λύση των προϊόντων 1 μήνα

Καθοριστική για την πορεία των επιτοκίων στις προθεσμιακές καταθέσεις είναι αυτή η εβδομάδα, καθώς η ΕΚΤ συνεδριάζει για τη νομισματική της πολιτική.

Την ερχόμενη Πέμπτη το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωτράπεζας θα προχωρήσει κατά πάσα βεβαιότητα σε νέα αύξηση των παρεμβατικών της δεικτών, με στόχο την αντιμετώπιση του πληθωρισμού.

Στο βασικό σενάριο τα επιτόκια του ευρώ θα αναπροσαρμοστούν κατά 25 μονάδες βάσης, ωστόσο δεν μπορεί να αποκλειστεί μία αύξησή τους κατά 50 μονάδες βάσης.

Τι θα κάνουν οι τράπεζες

Μετά τη λήψη της σχετικής απόφασης οι τράπεζες θα καταλήξουν στο τι θα πράξουν με τα επιτόκια των λογαριασμών προθεσμίας, τα οποία παραμένουν σταθερά από τον περασμένο Φεβρουάριο.

Υπενθυμίζεται ότι σε συνέχεια της αύξησης του βασικού επιτοκίου του ευρώ τον περασμένο Μάρτιο, δεν τροποποίησαν παρά ελάχιστα τα τιμολόγιά τους.

Μετά την επικείμενη ωστόσο νέα ενίσχυσή του, θα υπάρξουν κατά πάσα πιθανότητα κάποιες βελτιωτικές κινήσεις, προς όφελος των αποταμιευτών.

Το πόσο μεγάλης κλίμακας θα είναι αυτές οι αλλαγές θα εξαρτηθεί από το μέγεθος της ανόδου των ευρω-επιτοκίων στην ερχόμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ.

Αν η αναπροσαρμογή τους κινηθεί στο ελάχιστο των 25 μονάδων βάσης, οι παρεμβάσεις θα είναι περιορισμένες.

Αν όμως αυξηθούν κατά 50 μονάδες θεωρείται πιθανό να υπάρξουν αναπροσαρμογές της τάξης των 25 - 30 μονάδων στα επιτόκια των προθεσμιακών καταθέσεων στην Ελλάδα εντός του Μαίου.

ADVERTISEMENT

Η λύση των μηνιαίων λογαριασμών

Όσοι διαθέτουν ρευστότητα τοποθετημένη σε προγράμματα πρώτης ζήτησης, Ταμιευτήριο και τρεχούμενους λογαριασμούς, το μόνο σίγουρο είναι ότι χάνουν τόκους.

Κι αυτό διότι με ελάχιστες εξαιρέσεις οι αποδόσεις αυτών των προϊόντων διαμορφώνονται στο 0% ή ελάχιστες μονάδες πάνω από αυτό.

Στο πλαίσιο αυτό, οι αποταμιευτές που αναμένουν τις επόμενες κινήσεις των τραπεζών στο μέτωπο των προθεσμιακών καταθέσεων, έχουν την ευχέρεια να τοποθετήσουν τα χρήματά τους σε προϊόντα διάρκειας 1 μήνα.

Με τον τρόπο αυτό θα κερδίσουν τόκους εν αναμονή των αποφάσεων των πιστωτικών ιδρυμάτων και όταν λήξει η προθεσμιακή τους θα αποφασίσουν τι θα κάνουν με τα χρήματά τους, λαμβάνοντας υπόψιιν τις νέες συνθήκες στην εγχώρια αγορά χρήματος.

ADVERTISEMENT

Οι αποδόσεις

Αυτήν την στιγμή διατίθενται στην αγορά προθεσμιακές καταθέσεις διάρκειας 1 μήνα ή μεγαλύτερης, που δίνουν ωστόσο τη δυνατότητα πρόωρης ανάληψης των χρημάτων χωρίς καμία ποινή πάνω στο μήνα.

Οι καλύτερες αποδόσεις διαμορφώνονται στα ακόλουθα επίπεδα:

Για όλες τις τράπεζες, τα ποσά και τις διάρκειες κάντε κλικ εδώ

50.000 ευρώ

ADVERTISEMENT

100.0000 ευρώ

ADVERTISEMENT

200.000 ευρώ

ADVERTISEMENT

300.000 ευρώ