A- A+
Με αποδόσεις άνω του 2% το 2023 τα Α/Κ που επενδύουν σε καταθέσεις - Γιατί συμφέρουν

Μετά την άνοδο των επιτοκίων στο προσκήνιο βρίσκονται τα αμοιβαία κεφάλαια χρηματαγοράς, που αποτελούν τα πλέον ασφαλή στον τομέα της επαγγελματικής διαχείρισης.

Ο λόγος γίνεται για αμοιβαία κεφάλαια που στοχεύουν στην προστασία του αρχικού κεφαλαίου της επένδυσης και στην επίτευξη μίας ικανοποιητικής απόδοσης για τον μεριδιούχο, ανάλογης με τις συνθήκες στις αγορές.

Για το λόγο αυτό το μεγαλύτερο μέρος του ενεργητικού τους επενδύεται σε τραπεζικές καταθέσεις και βραχυπρόθεσμους τίτλους του ελληνικού δημοσίου, δηλαδή έντοκα γραμμάτια, των οποίων οι αποδόσεις έχουν ενισχυθεί σημαντικά από την αρχή του χρόνου.


Διαβάστε: Ποιες προθεσμιακές καταθέσεις; Επενδύστε σε έντοκα γραμμάτια με αποδόσεις άνω του 3%


Τι έχουν πετύχει το 2023

Λόγω αυτής της εξέλιξης, τα κέρδη που καταγράφουν από την αρχή του χρόνου είναι απολύτως ανταγωνιστικά των προθεσμιακών καταθέσεων.

Με βάση την επεξεργασία των διαθέσιμων στοιχείων, οι ετησιοποιημένες αποδόσεις τους έως σήμερα ξεπερνούν σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη και το 2%.

Συγκεκριμένα, τα αμοιβαία κεφάλαια της κατηγορίας που διατίθενται στην ελληνική αγορά έχουν πετύχει τις ακόλουθες αποδόσεις:

κλικ στον πίνακα για μεγέθυνση

ADVERTISEMENT

Σε ποιους απευθύνονται

Τα αμοιβαία κεφάλαια χρηματαγοράς ή διαχείρισης διαθεσίμων, όπως λέγονταν παλαιότερα, απευθύνονται σε συντηρητικούς αποταμιευτές που δεν θέλουν να ρισκάρουν το αρχικό τους κεφάλαιο.

Στην τρέχουσα συγκυρία λοιπόν αποτελούν μία εναλλακτική των προθεσμιακών καταθέσεων επιλογή, καθώς μέσω των επενδύσεών τους σε έντοκα γραμμάτια του ελληνικού δημοσίου και σε τραπεζικά προϊόντα, μπορούν να πετύχουν ικανοποιητικές αποδόσεις.

Ειδικά για όσους διαθέτουν χαμηλό αρχικό κεφάλαιο μπορούν να μεγιστοποιήσουν το όφελός τους, μιας και οι προθεσμιακές καταθέσεις προσφέρουν ελκυστικότερες αποδόσεις για μεσαία και μεγάλα πορτοφόλια.

Το αμοιβαίο κεφάλαιο ωστόσο μέσω του διευρυμένου ενεργητικού του κερδίζει καλύτερα επιτόκια σε σύγκριση με έναν μεμονωμένο καταθέτη.

ADVERTISEMENT

Γιατί συμφέρουν

Από την αρχή του χρόνου η ζήτηση για τα συγκεκριμένα επενδυτικά προϊόντα έχει αυξηθεί, με τις καθαρές εισροές να ξεπερνούν τα 100 εκατ. ευρώ.

Τα βασικά πλεονεκτήματα των αμοιβαίων κεφαλαίων χρηματαγοράς είναι τα εξής δύο:

Πρώτον, η ενεργητική διαχείριση διασφαλίζει τη μεγιστοποίηση της απόδοσης, ανάλογα με τις συνθήκες που επικρατούν στην αγορά.

Έτσι, ο αποταμιευτής δεν είναι υποχρεωμένος να ελέγχει κάθε φορά τι επιτόκια προσφέρει κάθε τράπεζα ή το δημόσιο μέσω των εντόκων γραμματίων του και να αλλάζει το χαρτοφυλάκιό του.

Αυτό το αναλαμβάνουν οι ειδικοί

Δεύτερον, σε αντίθεση με τις προθεσμιακές καταθέσεις υπάρχει η δυνατότητα ανάληψης των χρημάτων, δηλαδή πώλησης των μεριδίων του αμοιβαίου κεφαλαίου, σε καθημερινή βάση.

Αν ο αποταμιευτής χρειαστεί τα χρήματα, την επόμενη ημέρα θα βρίσκονται στο λογαριασμό του χωρίς κανένα πέναλτι και με την απόδοση που θα έχει επιτευχθεί έως εκείνη τη στιγμή.

Σημειώνεται ότι στην πλειονότητα των αμοιβαίων κεφαλαίων της κατηγορίας δεν χρεώνεται προμήθειεα εισόδου και εξόδου.

Παρ΄ όλα αυτά εφαρμόζονται προμήθειες διαχείρισης και θεματοφυλακής επί του ποσού της επένδυσης, οι οποίες συνήθως δεν ξεπερνούν το 0,3% σε ετήσια βάση.