A- A+
Νέο ομολογιακό Α/Κ από την Εθνική Τράπεζα που υπόσχεται μέρισμα 2,8% για το 2023 - Πώς λειτουργεί

Ένα νέο ομολογιακό αμοιβαίο κεφάλαιο που προσφέρει ετήσια διανομή μερίσματος διαθέτει η Εθνική Τράπεζα, υποσχόμενη απόδοση 2,8% για το 2023.

Πρόκειται για τη νέα μόδα στις επενδύσεις τακτικού εισοδήματος, λόγω των υψηλών επιτοκίων που έχουν διαμορφωθεί στην αγορά των ομολόγων.


Διαβάστε: Αποδόσεις άνω του 2% το 2023 από τα αμοιβαία κεφάλαια χρηματαγοράς που επενδύουν σε προθεσμιακές καταθέσεις και έντοκα γραμμάτια


Πώς λειτουργούν

Τα αμοιβαία κεφάλαια της κατηγορίας επενδύουν το μεγαλύτερο μέρος του ενεργητικού τους σε ομολογιακούς τίτλους, κρατικούς κατά βάση και εταιρικούς.

Η διάρκεια των ομολόγων στα οποία τοποθετούνται είναι ίδια ή περίπου ίδια με το χρονικό ορίζοντα του κάθε αμοιβαίου κεφαλαίου.

Στοχεύουν στην επίτευξη υπεραξιών από τα κουπόνια που εισπράττουν και δευτερεύοντως από την άνοδο των τιμών των ομολόγων στα οποία επενδύουν.

Δηλαδή δίνουν τη δυνατότητα στους επενδυτές, ακόμη και με ένα μικρό κεφάλαιο της τάξης των 1.000 ευρώ, να αποκτήσουν ένα διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο ομολόγων με υψηλά επιτόκια στην τρέχουσα συγκυρία.

ADVERTISEMENT

Ιδανική η συγκυρία

Οι τράπεζες θεωρούν ότι η τρέχουσα συγκυρία για επένδυση σε τέτοιου τύπου προϊόντα, λόγω της αύξησης των επιτοκίων στην αγορά ομολόγων, είναι ιδανική.

Όπως λένε οι σύμβουλοί τους, εφόσον δεν επέλθει κάποια καταστροφή και οι εκδότες των ομολόγων πληρώσουν τους προβλεπόμενους τόκους και το κεφάλαιο, η τελική απόδοση μπορεί να φτάσει σε πολύ υψηλά επίπεδα.

Σημαντικό για την επίτευξη αυτού του στόχου είναι το γεγονός ότι η διάρκεια ζωής των ομολόγων που αγοράζονται είναι ίδια ή σχεδόν ίδια με τη διάρκεια ζωής του αμοιβαίου κεφαλαίου.

Η στρατηγική δε του διαχειριστή προβλέπει τη διατήρηση μέχρι τη λήξη τους.

Εξάλλου, εάν επιβεβαιωθεί το σενάριο επιστροφής της χώρας σε επενδυτική βαθμίδα τους επόμενους μήνες και ξεκινήσει από το 2024 η αποκλιμάκωση των ευρωπαϊκών επιτοκίων, η τελική απόδοση μπορεί να φτάσει σε πολύ υψηλά επίπεδα.

Οι εξελίξεις αυτές θα οδηγήσουν σε άνοδο τις τιμές των ομολόγων, στα οποία επενδύουν τα αμοιβαία κεφάλαια της κατηγορίας, προσφέροντας στους επενδυτές και κεφαλαιακά κέρδη, πέραν των κουπονιών.

ADVERTISEMENT

Το νέο προϊόν της Εθνικής

Η Εθνική Τράπεζα θα διαθέτει έως και τις 29 Ιουνίου το Α/Κ «ΔΗΛΟΣ EXTRA INCOME IV Ομολογιακό», διάρκειας 5 ετών.

Επενδύει κυρίως σε επιλεγμένους εταιρικούς και κρατικούς κυβερνητικούς ομολογιακούς τίτλους μεσοπρόθεσμης διάρκειας που είναι διαπραγματεύσιμοι στην Ελλάδα ή/και σε οργανωμένες αγορές του εξωτερικού.

Τα βασικά χαρακτηριστικά του νέου Αμοιβαίου Κεφαλαίου είναι τα εξής:

- Καθορισμένη, 5ετής διάρκειά

- Καθορισμένη περίοδος συμμετοχής, έως τις 29/06/2023.

- Ετήσια διανομή μερίσματος - Για τη χρήση 2023 εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε 2.80%