A- A+
«Τρώνε» τις προθεσμιακές καταθέσεις τα ομολογιακά Α/Κ το 2023 - Ετησιοποιημένες αποδόσεις ως 13,5%

Υψηλά κέρδη καταγράφουν όσοι επέλεξαν να επενδύσουν σε ομολογιακά αμοιβαία κεφάλαια Ελλάδος εφέτος, ενώ μεγάλες είναι οι προσδοκίες ενόψει επενδυτικής βαθμίδας.

Τα στατιστικά στοιχεία της Ένωσης Θεσμικών Επενδυτών καταδεικνύουν την κούρσα που έχουν καταγράψει οι τιμές των εγχώριων κρατικών τίτλων, χαρίζοντας υψηλές αποδόσεις στους επενδυτές.

Πήραν το ρίσκο

Όσοι πήραν το ρίσκο καταγράφουν λογιστικά κέρδη που σε ετησιοποιημένη βάση φτάνουν ακόμη και το 13,5%.

Από την αρχή του έτους έως και τη Δευτέρα 22/5 οι καθαρές εισροές στα αμοιβαία κεφάλαια της κατηγορίας φτάνουν τα 750 εκατ. ευρώ και προήλθαν σε μεγάλο βαθμό από τις καταθέσεις.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία, ένας εύλογος αριθμός καταθετών γύρισε την πλάτη στις προθεσμιακές καταθέσεις, τα επιτόκια των οποίων δεν ξεπερνούν το 2% στην πλειονότητα των περιπτώσεων.

Και επέλεξε να αναλάβει το σχετικό ρίσκο για να πετύχει μία καλύτερη απόδοση μέσω των ομολογιακών τίτλων. Μέχρι στιγμής το στοίχημα βγαίνει, καθώς τα κέρδη είναι σημαντικά.

Η αιτία της ανόδου

Τα αμοιβαία κεφάλαια της κατηγορίας επενδύουν το μεγαλύτερο μέρος του ενεργητικού τους σε ελληνικά κρατικά ομόλογα.

Η προοπτική επιστροφής της χώρας σε επενδυτική βαθμίδα, σε συνδυασμό με την εξαιρετική δημοσιονομική επίδοση του 2022, έχουν οδηγήσει τις τιμές τους σε υψηλότερα επίπεδα τους τελευταίους μήνες.

Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί στην αγορά είναι το γεγονός ότι η απόδοση του 10ετούς τίτλου του δημοσίου υποχώρησε από το 4,60% στο τέλος του 2022 στο 3,83% την Δευτέρα μετά τις τελευταίες εκλογές.

Αυτό σημαίνει ότι η τιμή του έχει ενισχυθεί κατά περίπου 17% από τις αρχές του έτους.

Οι προοπτικές

Μετά δε την καθαρή επικράτηση της Νέας Δημοκρατίας στις τελευταίες εκλογές και τη διαφαινόμενη διασφάλιση της αυτοδυναμίας στις δεύτερες κάλπες της 25ης Ιουνίου, αναλυτές βλέπουν περαιτέρω ενίσχυσή τους.

Κι αυτό διότι εκτιμούν ότι πολύ σύντομα οι οίκοι πιστοληπτικής αξιολόγησης θα επαναφέρουν το αξιόχρεο του ελληνικού δημοσίου στην επενδυτική κατηγορία.

Σε αυτήν την περίπτωση, η ελληνική αγορά αμοιβαίων κεφαλαίων θα ανοίξει για μεγάλα θεσμικά χαρτοφυλάκια, που λόγω των περιορισμών στο καταστατικό τους, δεν μπορούν σήμερα να επενδύσουν στην Ελλάδα, ελλείψει της επενδυτικής βαθμίδας.

Όταν όμως επιτευχθεί αυτός ο στόχος αναμένεται σημαντικές εισροές στους εγχώριους τίτλους, οδηγώντας τις τιμές τους σε ακόμη πιο υψηλά επίπεδα.

Οι αποδόσεις ως σήμερα

Από τα στοιχεία της Ένωσης Θεσμικών Επενδυτών προκύπτει ότι από την αρχή του έτους, οι αποδόσεις των ομολογιακών αμοιβαίων κεφαλαίων Ελλάδος έχουν ενισχυθεί έως και 5,23%.

Η απόδοση αυτή επιτεύχθηκε μέσα σε περίπου 5 μήνες. Που σημαίνει ότι σε ετησιοποιημένη βάση φτάνει στο 13,50%.

Αναλυτικότερα, οι επιδόσεις των αμοιβαίων κεφαλαίων της κατηγορίας είναι οι εξής:

κλικ στον πίνακα για μεγέθυνση