A- A+
Εντυπωσιακές αποδόσεις το Μάιο τα ομολογιακά Α/Κ Ελλάδος - Ως 50 φορές πάνω από τις προθεσμιακές

Σημαντικά κέρδη κατέγραψαν οι μεριδιούχοι των περισσότερων ομολογιακών αμοιβαίων κεφαλαίων εσωτερικού το Μάιο, λόγω του ράλι των εγχώριων κρατικών τίτλων.

Οι αποδόσεις τους μέσα σε λιγότερο από ένα μήνα είναι πολλαπλάσιες των προθεσμιακών καταθέσεων σε ετησιοποιημένη βάση, όπως φαίνεται στους πίνακες που ακολουθούν.

Είναι χαρακτηριστικό ότι με αναγωγή στο έτος, υπάρχουν αμοιβαία κεφάλαια που πέτυχαν έως και 50 φορές υψηλότερες αποδόσεις σε σύγκριση με τους λογαριασμούς προθεσμίας.

Ο λόγος της ανόδου

Η άνοδος των τιμών των μεριδίων στα αμοιβαία κεφάλαια της κατηγορίας αποδίδεται κατά το μεγαλύτερο μέρος της στην ενίσχυση των ελληνικών ομολόγων τις τελευταίες εβδομάδες.

Η αύξησή τους μάλιστα επιταχύνθηκε στο πενθήμερο που ακολούθησε τις εκλογές της 21ης Μαίου, καθώς το αποτέλεσμά τους δίνει ισχυρή προοπτική σχηματισμού αυτοδύναμης κυβέρνησης της ΝΔ μετά τη δεύτερη εκλογική αναμέτρηση στις 25 Ιουνίου.

Οι οίκοι αξιολόγησης την επομένη του νικηφόρου αποτελέσματος για το κυβερνών κόμμα έκαναν λόγω για θετικό πιστωτικό γεγονός και προανήγγειλαν την αναβάθμιση του αξιόχρεου του ελληνικού δημοσίου.

Οι εκτιμήσεις αυτές οδήγησαν σε υψηλότερα επίπεδα τις τιμές των κρατικών ομολόγων, προσφέροντας σημαντικά κέρδη και στους μεριδιούχους των αμοιβαίων κεφαλαίων.

ADVERTISEMENT

Οι προοπτικές

Αναλυτές εκτιμούν ότι η πορεία αποκλιμάκωσης των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων μπορεί να συνεχιστεί τους επόμενους μήνες, ενόψει επιστροφής της χώρας στην επενδυτική κατηγορία.

Αυτό θα μπορούσε να συμβεί τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, αναφέρουν οι ίδιες πηγές.

Όπως επισημαίνουν, ήδη οι εγχώριοι τίτλοι τιμολογούνται σαν να έχει συντελεστεί η πολυπόθητη αναβάθμιση.

Για παράδειγμα, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου του Δημοσίου βρίσκεται σήμερα στη ζώνη του 3,8%, σε χαμηλότερα επίπεδα τόσο από τους αντίστοιχους τίτλους της Ιταλίας και της Κύπρου.

Εάν δε, ξεκινήσει κάποια στιγμή μέσα στους επόμενους μήνες η αποκλιμάκωση των ευρωπαϊκών επιτοκίων, οι επενδυτές αναμένεται να καταγράψουν σημαντικά κεφαλαιακά κέρδη, καθώς θα δημιουργηθεί επιπρόσθετη δυναμική μείωσης των αποδόσεών τους..

ADVERTISEMENT

Οι αποδόσεις του Μαίου

Στον ακόλουθο πίνακα παρουσιάζονται οι αποδόσεις που πέτυχαν τα ομολογιακά αμοιβαία κεφάλαια Ελλάδος το Μάιο.

Όλα σημειώνουν κέρδη, τα οποία φτάνουν έως και το 3,51%. Αρκετά δε ενισχύθηκαν σε ποσοστό μεγαλύτερο του 3%.

Φυσικά, τα ομολογιακά αμοιβαία κεφάλαια ενέχουν ρίσκο, σε αντίθεση με τις τραπεζικές καταθέσεις που εγγυώνται πλήρως το αρχικό κεφάλαιο.