A- A+
Με απόδοση 3,84% τα νέα έντοκα γραμμάτια ετήσιας διάρκειας - Πώς τα αποκτάτε

Το 4% προσέγγισε η απόδοση των νέων εντόκων γραμματίων ετήσιας διάρκειας που εκδόθηκαν την Τετάρτη, προσφέροντας μία ασφαλή επιλογή για αποταμίευση με υψηλό κέρδος.

Ειδικότερα, η απόδοση στη δημοπρασία διαμορφώθηκε σε 3,84% έναντι 3,75% στην έκδοση του περασμένου Μαρτίου.

Πρόκειται για ιδιαίτερα ελκυστικά επίπεδα, μιας και τα επιτόκια των προθεσμιακών καταθέσεων ετήσιας διάρκειας δεν ξεπερνούν σήμερα το 2,3% στους συστημικούς ομίλους.

Πόσο κερδίζετε

Τα έντοκα γραμμάτια διατίθενται δευτερογενώς από τράπεζες και χρηματιστηριακές εταιρείες. Αν αφαιρεθούν τα έξοδα για την απόκτησή τους, η τελική απόδοση κονταίνει κατά 10 - 20 μονάδες βάσης περίπου.

Δηλαδή από την Πέμπτη, οι καταθέτες έχουν τη δυνατότητα να κλειδώσουν ένα σίγουρο επιτόκιο για τα χρήματά τους της τάξης του 3,60% - 3,75%.

Έτσι, ανά 100.000 ευρώ το εισόδημα που προσφέρουν τα έντοκα γραμμάτια στους 12 μήνες διαμορφώνεται στην περιοχή των 3.700 ευρώ.

Ο καταθέτης αποκτά τους τίτλους σε τιμή κάτω από την ονομαστική τους αξία και στη λήξη λαμβάνει το 100%.

Για παράδειγμα, εάν η απόδοση είναι 3,84%, η αγορά πραγματοποιείται στο 96,26 και στη λήξη καταβάλλονται στον πελάτη 100.

ADVERTISEMENT

Τα πλεονεκτήματα

Τα έντοκα γραμμάτια συμφέρουν στην τρέχουσα συγκυρία για τους εξής λόγους:

- Πρώτον, έχουν πολύ πιο υψηλά επιτόκια από τις προθεσμιακές καταθέσεις

- Δεύτερον, οι τόκοι δεν φορολογούνται, σε αντίθεση με τις προθεσμιακές καταθέσεις για τις οποίες ισχύει συντελεστής 15%

- Τρίτον, οι αποδόσεις είναι οι ίδιες ανεξαρτήτως ποσού επένδυσης, το οποίο μπορεί να ξεκινά από πολύ χαμηλά επίπεδα, ακόμη και κάτω από τις 5.000 ευρώ

Στον αντίποδα, μειονέκτημα μπορεί να θεωρηθεί το γεγονός ότι οι τόκοι καταβάλλονται ουσιαστικά στη λήξη, ενώ με τις περισσότερες προθεσμιακές καταθέσεις ο αποταμιευτής εξασφαλίζει ένα τακτικό εισόδημα.

Επίσης, υπάρχει η δυνατότητα πρόωρης ρευστοποίησής τους, ωστόσο αυτό γίνεται στις τρέχουσες τιμές. Άρα υπάρχει το ενδεχόμενο καταγραφής υποαξιών.

Στον αντίποδα, στις προθεσμιακές καταθέσεις με τακτική καταβολή των τόκων, την ημέρα της πληρωμής τους από την τράπεζα, δίνεται η δυνατότητα ανέξοδης ανάληψης των χρημάτων στα περισσότερα προγράμματα.