A- A+
Νέα έκδοση εντόκων γραμματίων ετήσιας διάρκειας την Τετάρτη - Θα πιάσει η απόδοση το 4%;

Νέα ευκαιρία για το κλείδωμα μίας υψηλής απόδοσης θα έχουν όλοι οι καταθέτες, μικροί και μεγάλοι, από την ερχόμενη Πέμπτη, μέσω των κρατικών τίτλων που θα εκδοθούν.

Ειδικότερα, ο ΟΔΔΗΧ θα προχωρήσει για πρώτη φορά από τον περασμένο Μάρτιο σε νέα έκδοση εντόκων γραμματίων 52 εβδομάδων.

Αυτό σημαίνει ότι από την ερχόμενη Πέμπτη οι αποταμιευτές θα έχουν τη δυνατότητα να αποκτήσουν τους συγκεκριμένους τίτλους, μέσω τραπεζών και χρηματιστηριακών εταιρειών.

Που θα φτάσει η απόδοση

Υπενθυμίζεται ότι στην αντίστοιχη έκδοση του Μαρτίου, η απόδοση στη δημοπρασία είχε φτάσει το 3,75%, επίπεδα σημαντικά υψηλότερα των προθεσμιακών καταθέσεων.

Το στοίχημα λοιπόν για τα νέα 12μηνα έντοκα γραμμάτια είναι το κατά πόσο θα πλησιάσουν τη ζώνη του 4% αυτή τη φορά.

Σημειώνεται ότι στην τελευταία έκδοση 6μηνης διάρκειας (26 εβδομάδες) πριν από λίγες ημέρες η απόδοση διαμορφώθηκε σε 3,50%.

Παρέμεινε δηλαδή στα ίδια επίπεδα με τη δημοπρασία που είχε πραγματοποιηθεί ένα μήνα νωρίτερα, εξέλιξη που συνδέεται και με την αποκλιμάκωση των αποδόσεων στα ελληνικά ομόλογα μετά την καθαρή νίκη της ΝΔ στις εκλογές της 21/5.

Δεδομένου ότι οι καταθέτες αποκτούν στη δευτερογενή αγορά τα έντοκα γραμμάτια, το ετησιοποιημένο όφελος είναι περί τις 10 μονάδες βάσης χαμηλότερο από τα παραπάνω επίπεδα.

Για παράδειγμα, την προηγούμενη εβδομάδα το εξαμηνιαίο έντοκο που διατέθηκε αρχικά με απόδοση στο 3,5%, προσφερόταν σε ιδιώτες με 3,4% περίπου.

ADVERTISEMENT

Πώς λειτουργούν

Σε κάθε περίπτωση, δεδομένου του μηδενικού τους ρίσκου, τα έντοκα γραμμάτια αποτελούν μία ελκυστική εναλλακτική επιλογή για κάθε βαλάντιο.

Επιπλέον, οι τόκοι τους δεν φορολογούνται, σε αντίθεση με τις προθεσμιακές καταθέσεις, όπου ισχύει συντελεστής 15%.

Στην προκειμένη περίπτωση, ο επενδυτής αποκτά τους τίτλους σε χαμηλότερη από την ονομαστική τους αξία τιμή και στη λήξη λαμβάνει το 100%.

Για παράδειγμα, εάν η τελική απόδοση διαμορφώνεται σε 3,5%, αγοράζει τα έντοκα γραμμάτια στο 98,26 και στη λήξη του εξαμήνου παίρνει πίσω 100.

Σημειώνεται ότι υπάρχει η δυνατότητα πρόωρης πώλησης των τίτλων, ωστόσο αυτό γίνεται στις τρέχουσες τιμές. Άρα η απόδοση περιορίζεται ανάλογα.

Όσο όμως πλησιάζουν τα έντοκα γραμμάτια στην ημερομηνία λήξης τους, οι τιμές τους τείνουν προς το 100.

ADVERTISEMENT

Εναλλακτική μέσω Α/Κ

Εναλλακτικά, όσοι θέλουν να κερδίσουν από τις υψηλές αποδόσεις που προσφέρει το Δημόσιο μέσω εντόκων γραμματίων, έχουν την ευχέρεια να επενδύσουν σε αμοιβαία κεφάλαια χρηματαγοράς.

Πρόκειται για τα ασφαλέστερα αμοιβαία κεφάλαια που διατίθενται σήμερα στην ελληνική αγορά.

Κι αυτό διότι επενδύουν κατά κύριο λόγο σε έντοκα γραμμάτια του ελληνικού δημοσίου και σε προθεσμιακές καταθέσεις.

Το ελάχιστο ποσό για την επένδυση σε αυτά είναι επίσης πολύ χαμηλό, ενώ δεν επιβάλλονται προμήθειες εισόδου και εξόδου.

Οι ετησιοποιημένες αποδόσεις τους το 2023 έως σήμερα είναι υψηλές, ξεπερνώντας σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη και το 2%, όπως φαίνεται στον ακόλουθο πίνακα.