A- A+
Κινητικότητα στις προθεσμιακές καταθέσεις από τις αρχές του χρόνου - Όλες οι αλλαγές

Κινητικότητα καταγράφεται από τις αρχές του 2024 στην αγορά των προθεσμιακών καταθέσεων, με τις τράπεζες να αναπροσαρμόζουν το χαρτοφυλάκιο των προϊόντων τους.

Κατά τον πρώτο μήνα της νέας χρονιάς καταγράφηκαν κινήσεις όλων των ειδών: Μειώσεις και αυξήσεις επιτοκίων, λανσάρισμα νέων προϊόντων και απόσυρση παλαιότερων συνέθεσαν των παζλ των κινήσεων των τραπεζών.

Πρόκειται για αλλαγές που εφαρμόστηκαν ενόψει της μείωσης των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) κάποια στιγμή μέσα στο επόμενο εξάμηνο.

Οι μεγάλες διάρκειες

Στο πλαίσιο της επικείμενης αλλαγής της νομισματικής πολιτικής στη ζώνη του ευρώ, η καμπύλη των επιτοκίων πολύ σύντομα θα γυρίσει σε αρνητική σε όλες τις τράπεζες.

Δηλαδή, όσο πιο μικρή η διάρκεια ενός προϊόντος, τόσο υψηλότερη θα είναι η απόδοσή του.

Επίσης, εκτιμάται ότι θα καταργηθούν τα περισσότερα προγράμματα διάρκειας μεγαλύτερης του έτους.

Οι τράπεζες επιχειρούν με αυτόν τον τρόπο να χαμλώσουν τον πήχη στα επιτόκια που προσφέρουν για διάστημα πέραν του 2024, αναμένοντας ότι σε ένα χρόνο από σήμερα οι δείκτες της ΕΚΤ θα έχουν μειωθεί κατά τουλάχιστον 200 μονάδες βάσης (2%).

Στο πλαίσιο αυτό, προχώρησαν από τη μία πλευρά σε περικοπές στις αποδόσεις των λογαριασμών με διάρκεια 12 έως 24 μηνών και από την άλλη στην απόσυρση των πιο μακροπρόθεσμων προγραμμάτων τους.

Ευκαιρίες ωστόσο ακόμη υπάρχουν. Τις προηγούμενες ημέρες αυξήθηκαν από ορισμένα πιστωτικά ιδρύματα τα επιτόκια σε συγκεκριμένες διάρκειες, ενώ κάποιες τράπεζες παρέτειναν τις προσφορές τους για μερικούς ακόμη μήνες.

Εξάλλου, δεν έλλειψαν και τα νέα λανσαρίσματα προϊόντων.

ADVERTISEMENT

Όλες οι κινήσεις

Αναλυτικότερα, τον Ιανουάριο 2024 καταγράφηκαν οι ακόλουθες αναπροσαρμογές στο προϊοντικό χαρτοφυλάκιο των τραπεζών:

- Η Alpha Bank προχώρησε στην κατάργηση της 24μηνης έκδοσης του προγράμματος «Alpha Πρόοδος Plus», το οποίο πλέον διατίθεται μόνο για 12 μήνες.


- Η Attica Bank μείωσε τα επιτόκια που προσφέρει στις απλές προθεσμιακές καταθέσεις διάρκειας 18 και 24 μηνών και στον ετήσιο λογαριασμό προθεσμίας «Attica Progress».

Παράλληλα όμως αύξησε την απόδοση της 6μηνης προθεσμιακής κατάθεσης «My Value», με το επιτόκιό της να φτάνει πλέον στο 2,4%.


- Η Εθνική Τράπεζα προχώρησε σε μειώσεις των επιτοκίων της στις προθεσμιακές καταθέσεις διάρκειας 15 και 18 μηνών. Τα επιτόκιά της ωστόσο παραμένουν υψηλά, φτάνοντας ως το 2%.


ADVERTISEMENT


- Η Τράπεζα Πειραιώς λάνσαρε μία νέα προθεσμιακή κατάθεση, στο πλαίσιο της πολιτικής της για το ESG, με επιτόκια που φτάνουν ως το 1,95% για διάστημα έως και 12 μήνες.

Η καινοτομία του προϊόντος συνίσταται στο γεγονός ότι κεφάλαια ισόποσα αυτών που θα τοποθετηθούν στο νέο λογαριασμό προθεσμίας από τους πελάτες της, θα χρηματοδοτήσουν μικρομεσαίες επιχειρήσεις που τηρούν τα πρότυπα ESG.


- Η ProCredit Bank παρέτεινε την προσφορά της στις προθεσμιακές καταθέσεις διάρκειας από 3 έως 24 μήνες, έως και το τέλος Απριλίου 2024.

Τα επιτόκια που προσφέρει για ποσά από μόλις 5.000 ευρώ φτάνουν έως και το 2,25%.


- Η Παγκρήτια Τράπεζα λάνσαρε μία νέα online προθεσμιακή κατάθεση, που διατέτει αποκλειστικά μέσω του e-banking της, για ποσά από 5.000 έως 50.000 ευρώ.

Τα επιτόκια ανάλογα με το νόμισμα της κατάθεσης μπορεί να ξεπεράσουν ακόμη και το 3%, ενώ σε ευρώ φτάνουν έως και το 1,2% για διάστημα 12 μηνών.

ADVERTISEMENT

Τι συμφέρει σήμερα

Όσοι δεν έχουν την πρόθεση να δοκιμάσουν την τύχη τους με εναλλακτικά προγράμματα, καλό θα ήταν να σπεύσουν να κλείσουν μία προθεσμιακή κατάθεση διάρκειας άνω των 12 μηνών.

Μπορεί τα έντοκα γραμμάτια του ελληνικού δημοσίου να προσφέρουν υψηλότερες αποδόσεις, ωστόσο αυτές αφορούν διαστήματα που δεν ξεπερνούν το χρόνο.

Από την άλλη, μέσω των προθεσμιακών καταθέσεων οι αποταμιευτές μπορούν να εξασφαλίσουν για τα χρήματά τους επιτόκια που ξεπερνούν ακόμη και το 2% έως και τις αρχές του 2026.

Έτσι, όταν οι παρεμβατικοί δείκτες της ΕΚΤ θα βρίσκονται σημαντικά χαμηλότερα από τα σημερινά επίπεδα, εκείνοι θα συνεχίζουν να εισπράττουν τόκους με βάση τις αποδόσεις που μπορούν να κλειδώσουν σήμερα.

Μπορείτε να βρείτε την καλύτερη απόδοση για τα χρήματά σας μέσω του εργαλείου σύγκρισης προθεσμιακών καταθέσεων του Moneyonline.