A- A+
Eurobank: Προθεσμιακή κατάθεση με επιτόκια έως 2,8%, συνδυασμένη με Α/Κ, για €30.000 και άνω

Στο λανσάρισμα ενός νέου αποταμιευτικού / επενδυτικού προϊόντος με υψηλή απόδοση για τα χρήματα των πελατών της, προχώρησε η Eurobank τις προηγούμενες ημέρες.

Ο λόγος γίνεται για το πρόγραμμα «Εκκίνηση», το οποίο αποτελεί συνδυασμό προθεσμιακής κατάθεσης με αμοιβαία κεφάλαια ή με ασφαλιστικές / επενδυτικές λύσεις.

Η Eurobank προσέφερε έως τώρα μέσω αυτού προθεσμιακές καταθέσεις διάρκειας 12 μηνών. Πλέον, οι πελάτες της έχουν τη δυνατότητα τοποθέτησης των χρημάτων τους και σε προθεσμιακές καταθέσεις 9 μηνών.

ADVERTISEMENT

Πώς λειτουργούν

Αναλυτικότερα, το πρόγραμμα απευθύνεται σε όσους έχουν να διαθέσουν ποσά από 30.000 ευρώ και άνω. Ο αποταμιευτής επιλέγει την κατανομή του κεφαλαίου του ως εξής:

- 80% σε προθεσμιακή κατάθεση και 20% σε αμοιβαία κεφάλαια ή ασφαλιστικά επενδυτικά προϊόντα

- 50% σε προθεσμιακή κατάθεση και 50% σε αμοιβαία κεφάλαια ή ασφαλιστικά επενδυτικά προϊόντα

Με τον τρόπο αυτό έχει διασφαλισμένο τόσο το αρχικό κεφάλαιο, όσο και το επιτόκιο για το τμήμα της επένδυσης που τοποθετείται σε λογαριασμό προθεσμίας και προσδοκά σε αύξηση της απόδοσής του μέσω της τοποθέτησης στο επενδυτικό προϊόν.

Στην περίπτωση δε των αμοιβαίων κεφαλαίων, επιλέγει ο ίδιος σε ποιο προϊόν θα επενδύσει ένα μέρος των χρημάτων του.

ADVERTISEMENT

Τα επιτόκια

Ως προς τη διαθέσιμη μέσω του προγράμματος προθεσμιακή κατάθεση, τα επιτόκια είναι συνάρτηση της διάρκειάς της και της κατανομής των κεφαλαίων.

Ο κανόνας είναι ότι όσο πιο μεγάλο είναι το ποσοστό της επένδυσης σε αμοιβαία κεφάλαια, τόσο πιο υψηλή είναι η απόδοση της προθεσμιακής κατάθεσης.

Συγκεκριμένα, τα επιτόκια διαμορφώνονται στα ακόλουθα επίπεδα:

- 12μηνη προθεσμιακή

  • 2,8% με κατανομή 50% - 50%
  • 2,5% με κατανομή 80% - 20%

- 9μηνη προθεσμιακή

  • 2,6% με κατανομή 50% - 50%
  • 2,3% με κατανομή 80% - 20%


Σε όλες τις περιπτώσεις, οι τόκοι καταβάλλονται στη λήξη της προθεσμιακής κατάθεσης. Από εκεί και πέρα, ο επενδυτής μπορεί να ρευστοποιήσει το αμοιβαίο κεφάλαιο όποτε θέλει, ακόμη και πριν τη λήξη της προθεσμιακής..


ADVERTISEMENT

Ο συνδυασμός με Α/Κ

Το συγκεκριμένο προϊόν μπορεί να συνδυαστεί με τα νέου τύπου ομολογιακά αμοιβαία κεφάλαια, προκαθορισμένης διάρκειας, δίνοντας τη δυνατότητα επίτευξης υψηλής απόδοσης.

Για παράδειγμα, με 100.000 ευρώ, μπορεί κάποιος να ακολουθήσει την ακόλουθη στρατηγική:

Να τοποθετήσει 50.000 σε προθεσμιακή κατάθεση διάρκειας 12 μηνών με επιτόκιο 2,8% και τα υπόλοιπα 50.000 ευρώ να επενδυθούν στο νέο ομολογιακό αμοιβαίο κεφάλαιο 2ετούς διάρκειας με την ονομασία «(LF) Target Maturity ΙΙ Bond Fund».

Η εκτιμώμενη συνολική απόδοση του τελευταίου στη 2ετιία διαμορφώνεται σε 4,6% - 5%. Δηλαδή η μέση απόδοση κατ΄ έτος αναμένεται να κυμανθεί μεταξύ 2,3% - 2,5%.

Άρα έχει εξασφαλισμένο επιτόκιο 2,8% για τα μισά χρήματά του, ενώ για τα υπόλοιπα προσδοκά σε απόδοση άνω του 2% κάθε χρόνο, χωρίς ιδιαίτερο ρίσκο.

ADVERTISEMENT

Ο ανταγωνισμός

Προϊόντα που συνδυάζουν προθεσμιακές καταθέσεις με υψηλά επιτόκια και αμοιβαία κεφάλαια προσφέρουν και άλλες τράπεζες.

Ο λόγος γίνεται για την Alpha Bank και την Τράπεζα Πειραιώς που διαθέτουν τα «Alpha Plus» και «Πειραιώς Μέγας» αντίστοιχα.

Και αυτά τα προϊόντα μπορούν να συνδυαστούν με αμοιβαία κεφάλαια ορισμένης διάρκειας που επενδύουν σε ομόλογα, διασφαλίζοντας μία υψηλή προβλεψιμότητα για τα κέρδη που θα πετύχουν.

Μπορείτε να δείτε όλους τους συνδυασμούς προθεσμιακών καταθέσεων και αμοιβαίων κεφαλαίων μέσω του εργαλείου σύγκρισης που προσφέρει δωρεάν σε όλους το Moneyonline.