A- A+
Νέο διετές επενδυτικό προϊόν που στοχεύει σε απόδοση ως 5% - Οι άλλες 3 επιλογές

Στο λανσάρισμα νέος νέου επενδυτικού προϊόντος διετούς διάρκειας που στοχεύει στην επίτευξη απόδοσης ως 5% μέσω τοποθετήσεων σε ομόλογα, προχώρησε η Eurobank.

Οξύνεται με τον τρόπο αυτό ο ανταγωνισμός μεταξύ των τραπεζών σε προγράμματα αυτής της διάρκειας και διευρύνονται οι επιλογές όσων επιζητούν αποδόσεις καλύτερες των προθεσμιακών καταθέσεων, χωρίς ιδιαίτερο ρίσκο.

Τα συγκεκριμένα προϊόντα σπεύδουν να εκμεταλλευτούν τις υψηλές αποδόσεις των ομολόγων σε Ελλάδα και εξωτερικό, κλειδώνοντας ικανοποιητικά τοκομερίδια για τους επενδυτές, με προστασία του αρχικού κεφαλαίου.

Η νέα πρόταση

Η νέα λύση διετούς διάρκειας που είναι διαθέσιμη στους επενδυτές προσφέρεται από τη Eurobank.

Πρόκειται για το αμοιβαίο κεφάλαιο (LF) Target Maturity ΙΙ Bond Fund, το οποίο έχει διετή διάρκεια.

Δηλαδή το ενεργητικό του θα ρευστοποιηθεί πλήρως στις 16 Μαρτίου του 2026 και τα χρήματα θα διανεμηθούν στους μεριδιούχους.

Θα είναι διαθέσιμο έως και τις 31/5 μέσω του e-banking και των καταστημάτων της τράπεζας.

Με τα σημερινά δεδομένα, οι διαχειριστές του εκτιμούν ότι η συνολική απόδοση στη διετία θα κινηθεί μεταξύ 4,6% και 5%.

Δηλαδή η μέση απόδοση κατ΄ έτος θα διαμορφωθεί μεταξύ 2,3% και 2,5%, επίπεδα υψηλότερα των προθεσμιακών καταθέσεων.

ADVERTISEMENT

Πού επενδύει

To (LF) Target Maturity ΙΙ Bond Fund προσφέρει υψηλή διασπορά σε κρατικά και εταιρικά ομόλογα, σε Ευρώπη και Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, επενδύει πάνω από 35% των κεφαλαίων του σε κρατικά ομόλογα των μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μπορεί να επενδύει:

- Πάνω από 50% σε χρεόγραφα που εκδίδονται από το Ελληνικό Δημόσιο ή από εταιρείες με έδρα ή έκθεση στην Ελλάδα.

- Έως και 50% σε τίτλους, που αξιολογούνται ως υψηλής απόδοσης σε δύο από τους τρεις μεγάλους οίκους αξιολόγησης: Moody's, S&P και Fitch.

Σε κάθε περίπτωση, οι επενδύσεις που πραγματοποιούνται από το αμοιβαίο κεφάλαιο θα λαμβάνουν υπόψη την ημερομηνία λήξης του.

Σκοπός είναι να διακρατήσει τα ομόλογα μέχρι τη λήξη τους (buy and hold), για να διασφαλίσει το κεφάλαιο μέσα από την αποπληρωμή των ομολόγων στη λήξη τους.

Τυχόν ομόλογα που λήγουν 6 μήνες πριν από την ημερομηνία λήξης μπορούν να επενδύονται σε μέσα χρηματαγοράς. Έτσι θα μπορούν να διασφαλιστούν τα συμφέροντα των μεριδιούχων μέχρι την ημερομηνία λήξης.

ADVERTISEMENT

Ο κίνδυνος

Σημειώνεται ότι το αμοιβαίο κεφάλαιο δεν προσφέρει εγγύηση στο αρχικό κεφάλαιο των επενδυτών.

Η πορεία της τιμής του επηρεάζεται από τη μεταβλητότητα των αγορών και γι’ αυτό δεν προσφέρει εγγυημένη απόδοση.

Ωστόσο, οι πολλές διαφορετικές τοποθετήσεις εξομαλύνουν τις διακυμάνσεις στις τιμές του αμοιβαίου κεφαλαίου.

Έτσι, εξομαλύνεται και η συνολική πορεία του αμοιβαίου κεφαλαίου.

Επιπλέον, η Eurobank Asset Management ΑΕΔΑΚ μπορεί να χρησιμοποιεί παράγωγα χρηματοπιστωτικά μέσα για να αντισταθμίσει τους κινδύνους της αγοράς.

Τέλος, το αμοιβαίο κεφάλαιο δεν επιτρέπεται να επενδύει σε μετοχές.

ADVERTISEMENT

Ο ανταγωνισμός

Αυτήν την περίοδο στη διάθεση του επενδυτικοί κοινού στην Ελλάδα βρίσκονται ακόμη 3 αμοιβαία κεφάλαια με διετή διάρκεια.

Πρόκειται για τα εξής:

Alpha Bank

Θα διαθέτει έως και τις 26 Απριλίου 2024 το ομολογιακό αμοιβαίο κεφάλαιο «ALPHA TARGET MATURITY VII 2026».

Επενδυτικός σκοπός του είναι η δημιουργία εισοδήματος και κεφαλαιακής υπεραξίας, επιδιώκοντας ταυτόχρονα τη διατήρηση του κεφαλαίου των μεριδιούχων που θα διακρατήσουν την επένδυσή τους έως τη λήξη των 2 ετών.

Η εκτιμώμενη συνολική απόδοση στη λήξη διαμορφώνεται σε 4% - 4,3%. Δηλαδή η μέση ετήσια απόδοση αναμένεται μεταξύ 2% και 2,15%.

Θα ρευστοποιηθεί πλήρως έως τις 30.1.2026. Για την επίτευξη του σκοπού του, επενδύει κυρίως σε ένα διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο ομολόγων κύριας εξασφάλισης (senior bonds), εκφρασμένων σε ευρώ.

Το χαρτοφυλάκιο του θα έχει σταθμισμένη μέση ληκτότητα περίπου 2 έτη κατά την έναρξή του, επενδύοντας σε ομόλογα με ληκτότητα από 1,5 έως 3,5 έτη, με σκοπό τη διακράτησή τους μέχρι τη λήξη τους ή τη ρευστοποίησή τους μέχρι τον προκαθορισμένο επενδυτικό ορίζοντα των 2 ετών.

Στο έγγραφο βασικών πληροφοριών του προϊόντος, αναφέρονται τα ακόλουθα σενάρια ως προς τη μέση ετησιοποιημένη απόδοσή του:

  • Ακραίων καταστάσεων: -0,1%
  • Δυσμενές: -0,1%
  • Μετριοπαθές: 0,6%
  • Ευνοϊκό: 2,5%

Ο συνοπτικός δείκτης κινδύνου του αμοιβαίου κεφαλαίου σε μία κλίμακα από το 1 έως το 7 διαμορφώνεται σε 2.

Η κατάταξη αυτή βαθμολογεί ως «χαμηλή» την πιθανότητα ζημιών από τις μελλοντικές επιδόσεις του  αμοιβαίου κεφαλαίου και κακές συνθήκες της αγοράς είναι πολύ απίθανο να έχουν αντίκτυπο
στην ικανότητά του να σας πληρώσει.

ADVERTISEMENT

Εθνική Τράπεζα

Θα διαθέτει έως και τις 12 Απριλίου 2024 το ομολογιακό αμοιβαίο κεφάλαιο «ΔΗΛΟΣ EXTRA INCOME ΙII 24months - Ομολογιακό», διάρκειας 24 μηνών.

Η εκτιμώμενη ενδεικτική από την Εταιρεία Διαχείρισης «ΕΘΝΙΚΗ Asset Management ΑΕΔΑΚ» συνολική απόδοση στη λήξη του προιϊόντος, κυμαίνεται μεταξύ 4,20% έως 4,70%.

Η μέση ετήσια απόδοση δηλαδή εκτιμάται ότι θα κινηθεί μεταξύ 2,1% και 2,35%.

Επενδύει κυρίως σε επιλεγμένους εταιρικούς και κυβερνητικούς ομολογιακούς τίτλους βραχυπρόθεσμης ή/και μεσοπρόθεσμης διάρκειας με μέση ληκτότητα μέχρι 2 έτη.

Το αμοιβαίο κεφάλαιο επιδιώκει να επωφεληθεί από τις τρέχουσες αποδόσεις της αγοράς ομολόγων. 

Η ομάδα διαχείρισης επιδιώκει να «κλειδώσει» την μελλοντική αξία του χαρτοφυλακίου κατά την ημερομηνία λήξης ανεξάρτητα από τις κινήσεις των επιτοκίων.

Για να επιτευχθεί η στρατηγική, τα ομόλογα που αγοράζονται κατά την έναρξή του επιδιώκεται να διακρατηθούν έως τη λήξη τους.

Ο συνοπτικός δείκτης κινδύνου του αμοιβαίου κεφαλαίου σε μία κλίμακα από το 1 έως το 7 διαμορφώνεται σε 2.

Η κατάταξη αυτή βαθμολογεί ως «χαμηλή» την πιθανότητα ζημιών από τις μελλοντικές επιδόσεις του  αμοιβαίου κεφαλαίου και κακές συνθήκες της αγοράς είναι πολύ απίθανο να έχουν αντίκτυπο
στην ικανότητά του να σας πληρώσει.

ADVERTISEMENT

Attica Bank

Θα διαθέτει έως και τις 26 Απριλίου 2024 το ομολογιακό αμοιβαίο κεφάλαιο «3K/Τράπεζα Αττικής Premier Income Ομολογιακό 2026», που είναι διάρκειας 24 μηνών.

Επενδύσει σε ελληνικά και ευρωπαϊκά ομόλογα και απευθύνεται σε όσους αναζητούν καλύτερες προοπτικές απόδοσης από τις προθεσμιακές καταθέσεις, αλλά δεν θέλουν να αναλάβουν το ρίσκο τοποθέτησης σε μετοχές.

Η εκτιμώμενη ενδεικτική σωρευτική απόδοση στη λήξη, δηλαδή στις 30 Απριλίου 2026, όταν θα ρευστοποιηθεί το ενεργητικό του αμοιβαίου κεφαλαίου, είναι της τάξεως του 5,5% έως 5,9%.

Πρόκειται για μία μέση ετησιοποιημένη απόδοση από 2,75% έως 2,95%, η οποία θα επιτευχθεί υπό τις εξής προϋποθέσεις:

- Δεν θα υπάρξει πιστωτικό γεγονός με αθέτηση των υποχρεώσεων εκδοτών ομολόγων και λοιπών αξιογράφων του χαρτοφυλακίου

- Δεν θα υπάρξει απότομη αποκλιμάκωση της απόδοσης των ομολόγων κατά την περίοδο διάθεσης, ήτοι έως τις 26/4/2024.