A- A+
Πόσους τόκους μπορείτε να κερδίσετε ως τέλος του 2024 με 20.000, 50.000 και 100.000 ευρώ

Σταθεροποιητικές τάσεις επικρατούν στα καταθετικά επιτόκια, δίνοντας την ευκαιρία στους αποταμιευτές να κλειδώσουν το εισόδημα που θα λάβουν από τα χρήματά τους στην τράπεζα.

Οι σημερινές συνθήκες δεν θα κρατήσουν για πολύ. Εφόσον επαληθευεί το σενάριο έναρξης της διαδικασίας μείωσης των ευρωπαϊκών επιτοκίων από τον ερχόμενο Ιούνιο, την κατιούσα θα πάρουν και οι αποδόσεις των τραπεζικών λογαριασμών.

Ανάλογα με την πορεία των υπολοίπων στις τράπεζες και τις ανάγκες τους για ρευστότητα, οι μειώσεις μέσα στο καλοκαίρι μπορεί να είναι ιδιαίτερα επιθετικές, στερώντας από τους καταθέτες τόκους.

Το κλείδωμα

Με αυτά τα δεδομένα, η τρέχουσα συγκυρία θεωρείται ιδανική για το άνοιγμα ενός λογαριασμού προθεσμίας, από όσους, για τους δικούς τους λόγους, δεν θέλουν να τοποθετήσουν τα χρήματά τους σε εναλλακτικά προϊόντα.

Σήμερα πολλοί καταθέτες κάνουν το λάθος να αφήνουν χρήματα σε άτοκους λογαριασμούς πρώτης ζήτησης (ταμιευτήριο, τρεχούμενους), ενώ στην πραγματικότητα δεν τα χρειάζονται άμεσα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι από τις καταθέσεις των νοικοκυριών συνολικού ύψους 142,5 δισ. ευρώ, μόλις το 25%, περί τα 36 δισ. ευρώ, απολαμβάνουν τις υψηλότερες δυνατές αποδόσεις μέσω προϊόντων προσυμφωνημένης διάρκειας.

Μπορεί ένα μέρος των καταθετών με τα χρήματά του να ανοιχτά να μην τηρεί μεγάλο υπόλοιπο στην τράπεζα, ωστόσο ακόμη και για ποσά έως και και 20.000 ευρώ, είναι διαθέσιμα προϊόντα με υψηλά επιτόκια.

ADVERTISEMENT

Οι τόκοι

Αυτό σημαίνει ότι από το τίποτα, οι αποταμιευτές μπορούν να κερδίσουν ένα εισόδημα σε τόκους, με μόνη κίνηση τη μεταφορά των χρημάτων τους σε λογαριασμό προθεσμίας.

Ακόμη κι αν κάποιος σκέπτεται ότι ίσως χρειαστεί τις καταθέσεις του σύντομα, μπορεί να βρει ένα προϊόν με δυνατότητα πρόωρης ανάληψης, χωρίς κόστος, κάθε μήνα ή τρίμηνο.

Με αυτά δεν χάνει τους δεδουλευμένους τόκους και αποχωρεί από το προϊόν χωρίς κανένα πρόβλημα την ημέρα πίστωσης των τόκων.

Για παράδειγμα, με τα σημερινά επιτόκια, κάποιος που έχει 20.000 ευρώ, μπορεί να κερδίσει μέσα σε ένα χρόνο τόκους, μετά τους φόρους, έως και 375 ευρώ περίπου.

Η εναλλακτική είναι να μην κερδίσει τίποτα. Αν δεν θέλετε λοιπόν να χάσετε έστω και αυτό το όφελος, καλό θα ήταν να εξετάσετε τις επιλογές σας.

ADVERTISEMENT

Το κέρδος σας το 2024

Στο σημερινό δημοσίευμα θα εξετάσουμε πόσους τόκους μπορείτε να κερδίσετε μέχρι το τέλος της εφετινής χρονιάς.

Ψάξαμε στη βάση δεδομένων του Moneyonline και εντοπίσαμε όλες τις προθεσμιακές καταθέσεις διάρκειας 9 μηνών. Όσο δηλαδή χρονικό διάστημα περίπου απομένει μέχρι να τελειώσει το 2024.

Πολλά από τα προϊόντα που θα δείτε στους ακόλουθους πίνακες είναι μεγαλύτερης διάρκειας. Ωστόσο, δίνουν τη δυνατότητα αποχώρησης στο εννεάμηνο χωρίς πέναλτι και αφού έχετε εισπράξει όλους τους τόκους μέχρι εκείνη τη στιγμή.

Αναλυτικότερα, τα επιτόκια και οι καθαροί τόκοι που θα κερδίσετε για διάφορα ποσά, διαμορφώνονται στα ακόλουθα επίπεδα:

Για άλλα ποσά ή διάρκειες κάντε κλικ εδώ

20.000 ευρώ

ADVERTISEMENT

50.000 ευρώ

ADVERTISEMENT

100.000 ευρώ