A- A+
Καταθέτες γυρίζουν τα χρήματά τους σε προθεσμιακές άνω των 12 μηνών - Η νέα τάση

Σημαντική αύξηση της ζήτησης για προθεσμιακές καταθέσεις διάρκειας άνω των 12 μηνών καταγράφεται από τις αρχές του 2024. Ποιος είναι ο λόγος.

Πρόκειται για μία τάση που συνδέεται άμεσα με τις προσδοκίες της αγοράς για την πορεία των επιτοκίων τους επόμενους μήνες.

Πλέον, η πρώτη μείωση των επιτοκίων της ΕΚΤ από τον Ιούλιο του 2022 όταν ξεκίνησε η άνοδός τους, αναμένεται το αργότερο έως και τον ερχόμενο Ιούνιο.

Οι κινήσεις των καταθετών

Η εξέλιξη αυτή αναμένεται να οδηγήσει σε χαμηλότερα επίπεδα τις αποδόσεις των προθεσμιακών καταθέσεων, ειδικά εκείνων με τις μεγαλύτερες διάρκειες.

Ήδη από τις αρχές της χρονιάς δεν ήταν λίγες οι τράπεζες που προχώρησαν ακόμη και σε κατάργηση προγραμμάτων μεγάλης διάρκειας, αλλά και σε περικοπές των αποδόσεων σε προϊόντα ετήσιας ή μεγαλύτερης διάρκειας.

Οι κινήσεις αυτές φαίνεται ότι δεν πέρασαν απαρατήρητες από τους καταθέτες, οι οποίοι έσπευσαν να κλειδώσουν ένα υψηλό επιτόκιο για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο διάστημα.

Στο πλαίσιο αυτό, για πρώτη φορά από τον Αύγουστο του 2023, καταγράφηκε αύξηση της ζήτησης για λογαριασμούς προθεσμίας με διάρκεια μεγαλύτερη των 12 μηνών.

ADVERTISEMENT

Τι προτιμούν

Από την ανάλυση των τελευταίων διαθέσιμων στοιχείων της Τράπεζας της Ελλάδος, τον περασμένο Φεβρουάριο, το ποσοστό των νέων συμβάσεων σε προθεσμιακές καταθέσεις διάρκειας άνω του έτους διαμορφώθηκε στο 24%.

Δηλαδή 1 στους 4 καταθέτες περίπου επέλεξε να κλειδώσει την απόδοσή του για διάστημα πέραν των 12 μηνών έναντι μόλις 17% τον Ιανουάριο του 2024.

Με τον τρόπο αυτό ακόμη και όταν σε λίγους μήνες τα επιτόκια στην ευρωζώνη θα έχουν υποχωρήσει, όσοι έκαναν αυτήν την επιλογή θα συνεχίζουν να τοκίζουν τα χρήματά τους, με βάση τις σημερινές υψηλότερες αποδόσεις.

Η επιλογή αυτή αξιολογείται ως απολύτως λογική με βάση τα μέσα επιτόκια σήμερα. Το Φεβρουάριο η μέση απόδοση για καταθέσεις έως και 12 μήνες έφτασε το 1,8%.

Την ίδια περίοδο, διαμορφώθηκε σε 1,82% για λογαριασμούς προθεσμίας μεγαλύτερης διάρκειας.

Από τη στιγμή λοιπόν που τα επιτόκια είναι σχεδόν ίδια, ανεξάρτητα από το χρόνο της κατάθεσης και ενόψει της αποκλιμάκωσής τους, συμφέρει περισσότερο το κλείδωμά τους για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο διάστημα.

ADVERTISEMENT

Οι καλύτερες αποδόσεις

Αυτήν την στιγμή υπάρχουν προϊόντα με διάρκεια μεγαλύτερη του έτους, που επιτρέπουν στους καταθέτες τη χάραξη αυτής της στρατηγικής.

Μπορείτε να τα αναζητήσετε στο εργαλείο σύγκρισης προθεσμιακών καταθέσεων του Moneyonline.gr.

Για να πάρετε μία γεύση για τις αποδόσεις που προσφέρουν, σας παρουσιάζουμε τα προϊόντα με διάρκεια 15, 18 και 24 μηνών για 100.000 ευρώ.

15 μήνες

ADVERTISEMENT

18 μήνες

24 μήνες