A- A+
Τα αμοιβαία κεφάλαια που υπόσχονται ετήσιο μέρισμα έως και 3% - Πώς κερδίζετε

Η μείωση των επιτοκίων βρίσκεται προ των πυλών, ωστόσο οι αποδόσεις των ομολόγων διατηρούνται σε υψηλά επίπεδα, προσφέροντας για κλείδωμα ενός ικανοποιητικού εισοδήματος.

Μία λύση λοιπόν για όσους δεν θέλουν να εκτεθούν απευθείας στους κινδύνους των αγορών, αλλά επιζητούν υψηλές αποδόσεις για τουλάχιστον 3 έτη, αποτελούν τα νέου τύπου αμοιβαία κεφάλαια.

Η διαφορά τους σε σχέση με τα λοιπά προϊόντα της κατηγορίας είναι ότι έχουν προκαθορισμένη ημερομηνία λήξης και πως κάθε χρόνο μοιράζουν μέρισμα στους μεριδιούχους.

Με τον τρόπο αυτό οι επενδυτές μπορούν να εξασφαλίσουν ένα εισόδημα σε ετήσια βάση, σημαντικά υψηλότερο των αποδόσεων που προσφέρουν άλλα προϊόντα με προκαθορισμένα επιτόκια, όπως οι προθεσμιακές καταθέσεις.

Πώς λειτουργούν

Πιο συγκεκριμένα, τα αμοιβαία κεφάλαια προκαθορισμένης λήξης επενδύουν σε ομόλογα των οποίων η διάρκεια είναι περίπου η ίδια με την ημερομηνία λήξης τους.

Αυτό σημαίνει ότι επενδύουν σε συγκεκριμένους τίτλους, τους οποίους διακρατούν μέχρι τη λήξη τους, ώστε να κλειδώσουν ελκυστικές μακροπρόθεσμες αποδόσεις.

Δηλαδή έχουν σε μεγάλο βαθμό ένα σταθερό χαρτοφυλάκιο, μιας και τα ομόλογα στα οποία τοποθετούνται διακρατούνται μέχρι τη λήξη.

Το γεγονός αυτό έχει δύο πλεονεκτήματα:

Πρώτον, είναι πιο εύκολος ο υπολογισμός της ετήσιας απόδοσης του αμοιβαίου κεφαλαίου, μιας και είναι γνωστές οι εισροές τόκων κατά τη διάρκεια της επένδυσης

Δεύτερον, ελαχιστοποιούνται τα κόστη των συναλλαγών, αυξάνοντας εν τέλει την τελική καθαρή απόδοση για τους επενδυτές.

ADVERTISEMENT

Το μέρισμα

Επίσης, όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, ο κανονισμός των συγκεκριμένων αμοιβαίων προβλέπει την ετήσια διανομή μερίσματος στους μεριδιούχους, εφόσον επιτευχθούν οι στόχοι που έχουν τεθεί.

Στην προκειμένη περίπτωση, χωρίς να ρευστοποιήσει ο επενδυτής τα μερίδιά του, του επιστρέφεται κάθε χρόνο ένα ποσό.

Η απόδοση κατ΄ έτος μπορεί να φτάσει έως και το 3% επί του ποσού της επένδυσης και να αποδίδεται για έως και 5 έτη.

Με τον τρόπο αυτό ο επενδυτής διασφαλίζει ένα σταθερό εισόδημα κάθε χρόνο ακόμη και όταν τα επιτόκια στην ευρωζώνη αρχίσουν να υποχωρούν.

Κι αυτό διότι τα τοκομερίδια που εισπράττει το αμοιβαίο κεφάλαιο είναι γνωστά εκ των προτέρων, μιας και το χαρτουφυλάκιό του, όπως προαναφέρθηκε, είναι σταθερό.

ADVERTISEMENT

Το νέο προϊόν

Αυτήν την περίοδο η Τράπεζα Πειραιώς προσφέρει ένα αμοιβαίο κεφάλαιο με τα παραπάνω χαρακτηριστικά.

Πρόκειται για το «Πειραιώς Α/Κ Στρατηγικής Τακτικού Εισοδήματος 2027 Ευρωπαϊκό Ομολογιακό», το οποίο θα είναι διαθέσιμο από τα καταστήματά της έως και τις 30 Απριλίου 2024.

Το αμοιβαίο κεφάλαιο θα ρευστοποιηθεί πλήρως έως τις 23 Απριλίου 2027. Ως εκ τούτου, κατά την έναρξη των επενδύσεων, η μέση ληκτότητα του χαρτοφυλακίου θα προσεγγίζει τα 3 έτη.

Απευθύνεται σε επενδυτές που έχουν μεσοπρόθεσμο χρονικό ορίζοντα, επιθυμούν να διακρατήσουν την
επένδυσή τους για τρία έτη και επιζητούν εισόδημα και κεφαλαιακά κέρδη μέσω των τοποθετήσεων σε
ένα διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο κυρίως ευρωπαϊκών ομολογιακών τίτλων.

Η επένδυση σε μετοχές δεν μπορεί να υπερβαίνει σε ποσοστό το 10% του καθαρού ενεργητικού του.

Για την χρήση 2024 η ενδεικτική εκτιμώμενη μερισματική απόδοση προβλέπεται να είναι 2,30% - 2,60% σε ετησιοποιημένη βάση.