A- A+
Το κράτος μοιράζει τόκους: Πόσα βγάζετε με 10.000, 50.000 ή 100.000 ευρώ ως το Μάρτιο του 2025

Την ευκαιρία να κερδίσουν ένα διασφαλισμένο και υψηλό εισόδημα από τις καταθέσεις τους, έχουν όλα τα φυσικά πρόσωπα μέσω των βραχυπρόθεσμων κρατικών τίτλων.

Ο λόγος γίνεται για τα έντοκα γραμμάτια του ελληνικού δημοσίου, διάρκειας έως και 12 μηνών, τα οποία αποτελούν την πιο αξιόπιστη και αποδοτική εναλλακτική των προθεσμιακών καταθέσεων.

Εφόσον διακρατηθούν έως και τη λήξη τους, εξασφαλίζουν επιτόκια που μπορεί να προσεγγίσουν ακόμη και το 4%, ενώ είναι οι τόκοι που αποδίδονται δεν φορολογούνται με συντελεστή 15%, όπως ισχύει με όλους τους τραπεζικούς λογαριασμούς.

Πώς λειτουργούν

Στην περίπτωση των εντόκων γραμματίων τα αγοράζετε σε ένα ποσοστό χαμηλότερο της ονομαστικής τους αξίας και στο τέλος λαμβάνετε το 100% αυτής.

Για παράδειγμα, αν αποκτήσετε έναν τίτλο στο 99% της ονομαστικής του αξίας, καταβάλλετε σήμερα 9.900 ευρώ και στη λήξη λαμβάνετε 10.000 ευρώ.

Η τιμή στην οποία θα αγοράσετε ένα έντοκο γραμμάτιο εξαρτάται από την προσφορά και τη ζήτηση στη δευτερογενή αγορά.

Ο κανόνας είναι ότι όσο πιο χαμηλή τιμή πετύχετε, τόσο μεγαλύτερο θα είναι και το όφελός σας σε τόκους.

Για να επενδύσετε σε έντοκα γραμμάτια, θα πρέπει να απευθυνθείτε σε τράπεζα ή χρηματιστηριακή εταιρεία.

Αυτές, είτε θα σας πουλήσουν τίτλους που διαθέτουν εκείνες είτε θα βγουν στην αγορά για να «ψωνίσουν» για εσάς.

ADVERTISEMENT

Πόσο θα κερδίσετε

Για να πάρετε μία γεύση για το πόσα χρήματα μπορείτε να βγάλετε μέσω των εντόκων γραμματίων ετοιμάσαμε ένα πίνακα με όλες τις διαθέσιμες επιλογές.

Στην πρώτη στήλη αναφέρεται η ημερομηνία λήξης του εντόκου γραμματίου, δηλαδή πότε θα πάρετε κεφάλαιο και τόκους.

Στις επόμενες στήλες υπολογίσαμε τους τόκους που θα εισπράξετε αν αποκτήσετε έντοκα γραμμάτια ονομαστικής αξίας 10.000, 50.000 ή 100.000 ευρώ, ανάλογα με τον τίτλο που θα επιλέξετε.

Το καθαρό σας κέρδος σε τόκους λοιπόν, με βάση τις τρέχουσες τιμές στη δευτερογενή αγορά, εκτιμάται ότι θα ανέρχεται στα ακόλουθα επίπεδα:

ADVERTISEMENT

Οι διαφορές με προθεσμιακές

Τα έντοκα γραμμάτια μοιάζουν πολύ σε λειτουργία με τις προθεσμιακές καταθέσεις, καθώς έχουν συγκεκριμένη διάρκεια και διασφαλισμένο επιτόκιο.

Παρουσιάζουν όμως και διαφορές. Πρόκειται για τις εξής:

- Εγγύηση κεφαλαίου

Τόσο οι προθεσμιακές καταθέσεις, όσο και τα έντοκα γραμμάτια παρέχουν 100% εγγύηση του αρχικού κεφαλαίου.

Ωστόσο, εάν αποφασίσετε να διακόψετε την αποταμίευσή σας πρόωρα, υπάρχει διαφορά μεταξύ των δύο επιλογών.

Στην περίπτωση των λογαριασμών προθεσμίας θα πάρετε πίσω σε κάθε περίπτωση το αρχικό σας κεφάλαιο και ενδεχομένως και τους δεδουλευμένους τόκους, εφόσον αυτό προβλέπεται από τους όρους του προϊόντος που επιλέξατε.

Από την άλλη στα έντοκα γραμμάτια εάν αποφασίσετε να τα πουλήσετε πριν τη λήξη τους, αυτό γίνεται στις τρέχουσες τιμές, όπως αυτές διαμορφώνονται στη δευτερογενή αγορά.

Αν λοιπόν τη δεδομένη χρονική στιγμή η τιμή τους έχει υποχωρήσει σε σχέση με αυτήν που πληρώσατε, θα έχετε απώλειες επί του αρχικού κεφαλαίου, ανάλογες με το ποσοστό της πτώσης της.


ADVERTISEMENT


- Απόδοση

Τα επιτόκια των εντόκων γραμματίων είναι σε κάθε περίπτωση υψηλότερα των προθεσμιακών καταθέσεων.

Ωστόσο, οι τόκοι στα έντοκα γραμμάτια δεν φορολογούνται με τον συντελεστή 15%, όπως ισχύει στις τραπεζικές καταθέσεις.

Από την άλλη, για την εκτέλεση της συναλλαγής αγοράς εντόων γραμματίων ο αποταμιευτής καταβάλλει μία προμήθεια που κουρεύει την απόδοση κατά 10 - 20 μονάδες βάσης.

Εάν όμως το ποσό της επένδυσης που θέλετε να κάνετε είναι έως 15.000 ευρώ, μπορείτε να αποκτήσετε έντοκα γραμμάτια 6μηνης και ετήσιας διάρκειας κατά τη δημοπρασία και να κερδίσετε το ίδιο επιτόκιο με τους θεσμικούς επενδυτές, χωρίς καμία επιβάρυνση.

Απλά θα πρέπει να κάνετε την εγγραφή σας σε ένα συγκεκριμένο τριήμερο την εβδομάδα έκδοσης των τίτλων αυτής της διάρκειας.

Συνολικά πάντως, το ετησιοποιημένο επιτόκιο στις προθεσμιακές καταθέσεις φτάνει στην καλύτερη περίπτωση το 2,4%, ενώ στα έντοκα γραμμάτια αυτήν τη στιγμή ξεπερνά το 3,3%.


ADVERTISEMENT


- Διάρκεια

Διαφορές υπάρχουν και στο διάρκεια της αποταμίευσης. Στα έντοκα γραμμάτια δεν ξεπερνούν σε καμία περίπτωση τους 12 μήνες, ενώ στις προθεσμιακές καταθέσεις μπορεί να φτάσουν έως και τους 24 μήνες.

Έτσι, διασφαλίζετε ένα σίγουρο εισόδημα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.


- Τρόπος απόκτησης

Οι προθεσμιακές καταθέσεις διατίθενται είτε από τα καταστήματα των τραπεζών ή μέσω του e-banking.

Από την άλλη, για την αγορά εντόκων γραμματίων θα πρέπει να έχετε μερίδα ΣΑΤ, όπως ισχύει και για την αγορά μετοχών.

Η αίτηση για την αγορά τους γίνεται σε τράπεζες ή χρηματιστηριακές εταιρείες, ενώ το αν μπορείτε να πραγματοποιήσετε εξ αποστάσεως τη συναλλαγή εξαρτάται από την πολιτική της κάθε μίας.

Για παράδειγμα, ορισμένες τράπεζες δίνουν τη δυνατότητα η εντολή για την αγορά να γίνει μέσω του video banking, με ηλεκτρονική αποστολή των απαραίτητων εγγράφων που πρέπει να υπογράψετε.

ADVERTISEMENT

- Ελάχιστο ποσό

Το ελάιχστο ποσό στις προθεσμιακές καταθέσεις παίζει, ανάλογα με την τράπεζα και το προϊόν. Σε ορισμένες περιπτώσεις είναι πολύ χαμηλό, πχ. 1.500 ευρώ, ενώ σε άλλες ξεκινά από τις 20.000 ευρώ.

Από την άλλη, στα έντοκα γραμμάτια δεν υπάρχει κάποιο ελάχιστο όριο για την επένδυσή σας.

Αυτό εξαρτάται από την τράπεζα ή την χρηματιστηριακή εταιρεία στην οποία θα απευθυνθείτε.


- Καταβολή των τόκων

Στις προθεσμιακές καταθέσεις, ανάλογα με το προϊόν, επιλέγετε εξ αρχής πότε θα εισπράξετε τους τόκους.

Μπορεί να είναι προκαταβολικά, κατά τη διάρκειά τους, πχ κάθε μήνα ή τρίμηνο, ή στη λήξη.

Από την άλλη στα έντοκα γραμμάτια οι τόκοι πιστώνονται στη λήξη τους σε όλες τις περιπτώσεις.

Συγκεκριμένα, αγοράζετε τον τίτλο που σας ενδιαφέρει σε ένα ποσοστό χαμηλότερο της ονομαστικής του αξίας και στη λήξη λαμβάνετε το 100%.