A- A+
Ντεμπούτο με απόδοση κοντά στο 4% έκανε το νέο 3μηνο έντοκο γραμμάτιο - Πώς το αποκτάτε

Με πολύ υψηλή απόδοση ξεκίνησε τη διαπραγμάτευσή του στη δευτερογενή αγορά το νέο τρίμηνο έντοκο γραμμάτιο του ελληνικού δημοσίου την Παρασκευή.

Πρόκειται για τον τίτλο διάρκειας 13 εβδομάδων που δημοπρατήθηκε την περασμένη Τετάρτη με ετησιοποιημένη απόδοση κατά την έκδοσή του στο 3,75%.

Το νέο έντοκο γραμμάτιο που θα λήξει στις 5 Ιουλίου 2024, είναι διαθέσιμο από την Παρασκευή 5/4 σε όλα τα φυσικά πρόσωπα που θα θέλουν να κλειδώσουν ένα υψηλό εισόδημα σε αυτόν τον ορίζοντα αποταμίευσης.

Η επένδυση σε αυτό

Όσοι ενδιαφέρονται να τοποθετήσουν καταθέσεις τους στο συγκεκριμένο τίτλο, θα πρέπει να απευθυνθούν σε τράπεζα ή χρηματιστηριακή εταιρεία.

Μέσω αυτών αγοράζουν το έντοκο γραμμάτιο σε ένα ποσοστό επί της ονομαστικής του αξίας χαμηλότερο του 100% και στη λήξη λαμβάνουν το 100%.

Με βάση τα στοιχεία του ΟΔΔΗΧ, η απόδοσή του την πρώτη ημέρα διαπραγμάτευσης διαμορφώνεται στη ζώνη του 3,971%.

Με αυτήν την απόδοση η τιμή του ανέρχεται στο 99,05% της ονομαστικής του αξίας.

Έτσι, για κάθε 10.000 ευρώ τίτλων που αγοράζετε, καταβάλλετε 9.905 ευρώ και στις 5 Ιουλίου πιστώνονται στο λογαριασμό σας οι 10.000 ευρώ.

Άρα κερδίζετε τόκους ύψους 95 ευρώ, οι οποίοι σας αποδίδονται καθαροί, μιας και έχει ανασταλεί στα έντοκα γραμμάτια η φορολόγηση των τόκων με συντελεστή 15%.

ADVERTISEMENT

Η τελική απόδοση

Η απόδοση που τελικά θα κερδίσετε εξαρτάται από την τιμή στην οποία θα βρείτε να αγοράσετε το έντοκο γραμμάτιο.

Όσο μικρότερη η τιμή, τόσο μεγαλύτερο το ετησιοποιημένο όφελός σας.

Συνήθως, επιβαρύνεστε με 10 - 20 μονάδες βάσης στην απόδοσή σας, λόγω των εξόδων που θα χρεωθείτε για τη συναλλαγή, αλλά και του κέρδους του επενδυτή που θα σας πουλήσει τους τίτλους.

Άρα, λογικά αν επιχειρήσετε να αγοράσετε το συγκεκριμένο έντοκο γραμμάτιο τις επόμενες ημέρες, θα πρέπει να αναμένετε ετησιοποιημένο όφελος της τάξης του 3,7%.

ADVERTISEMENT

Οι λοιπές επιλογές

Εξάλλου, υψηλές παραμένουν οι αποδόσεις και στα υπόλοιπα έντοκα γραμμάτια που είχαν εκδοθεί τους προηγούμενους μήνες και βρίσκονται αυτήν τη στιγμή σε κυκλοφορία.

Σύμφωνα με τον ΟΔΔΗΧ, οι αποδόσεις τους στη λήξη διαμορφώνονται στα ακόλουθα επίπεδα: