A- A+
Διασταυρώσεις Ε9 με στοιχεία κτηματολογίου - Κίνδυνος βεβαίωσης επιπλέον ΕΝΦΙΑ

Να πληρώσουν τον ΕΝΦΙΑ που γλύτωσαν όλα τα προηγούμενα χρόνια αν τα ακίνητά τους δεν απεικονίζονται σωστά στο Ε9, θα κληθούν οι ιδιοκτήτες ακινήτων.

Οι σχετικές διασταυρώσεις θα γίνουν από την ΑΑΔΕ με τη σύγκριση των στοιχείων του ακινήτου, όπως αυτές εμφανίζονται στο κτηματολόγιο, με τις δηλώσεις Ε9.

Εφόσον προκύψει διαφορά μεταξύ των δύο, υπέρ του φορολογούμενου, θα βεβαιωθεί στον τελευταίο το επιπλέον ποσό για τον ΕΝΦΙΑ που δεν πλήρωσε όλα τα προηγούμενα χρόνια.

Πρόστιμα και φόρος

Όσοι πιαστούν στη φάκα των διασταυρώσεων της ΑΑΔΕ, όχι μόνο θα κληθούν να πληρώσουν όλους τους φόρους που δεν κατέβαλαν (ΕΝΦΙΑ, ΤΑΠ, κτλ), αλλά θα τους επιβληθούν και βαριά πρόστιμα.

Σε γενικές γραμμές οι διαφορές μπορεί να προκύψουν:

- Από μη εμφάνιση του ακινήτου στις δηλώσεις Ε9

- Από την αναγραφή λανθασμένων στοιχείων, όπως όροφος, επιφάνεια κτλ

Σημειώνεται ότι η διασύνδεση γίνεται για την εξυπηρέτηση ιδιοκτητών στις αγοραπωλησίες ακινήτων, καθώς θα μειωθούν η γραφειοκρατία και οι χρόνοι διεκπεραίωσης μίας συναλλαγής.

ADVERTISEMENT

Τι αποφασίστηκε

Η προετοιμασία για τη διασύνδεση των βάσεων δεδομένων κτηματολογίου και ΑΑΔΕ έχει ήδη ξεκινήσει και εκτιμάται ότι σε μερικούς μήνες από σήμερα θα έχει ολοκληρωθεί.

Το σχέδιο αυτής της διασύνδεσης προβλέπει:

Α) Τη διασύνδεση των κεντρικών υπολογιστικών συστημάτων και ανταλλαγή δεδομένων αφορά στην παροχή αμοιβαίας δυνατότητας άμεσης πρόσβασης στα στοιχεία των ηλεκτρονικών αρχείων που τηρούν για την ανταλλαγή δεδομένων και στοιχείων ακινήτων, εγγραπτέων δικαιωμάτων και δικαιούχων.

Β) Την ανταλλαγή μεταξύ των φορέων των στοιχείων και των δεδομένων που συλλέγουν και τηρούν, δύναται να επιτυγχάνεται τεχνικά με δύο εναλλακτικούς τρόπους και συγκεκριμένα τη μαζική αποθήκευση και διακίνησή τους με ψηφιακά μέσα μεταφοράς και με τη χρήση διαδικτυακών υπηρεσιών.

Γ) Τα δεδομένα που ανταλλάσσουν οι δύο φορείς δεν επιτρέπεται να αποτελέσουν αντικείμενο εμπορικής εκμετάλλευσης