A- A+
ΕΝΦΙΑ: Τι θα ισχύει με τον συμπληρωματικό φόρο από εφέτος - Που καταργείται και που όχι

Ανατροπή έχουμε στον εφετινό ΕΝΦΙΑ ως προς τον συμπληρωματικό φόρο, ο οποίος για κάποιους καταργείται, ενώ για άλλους παραμένει σε ισχύ, ίδιος ή μειωμένος.

Το θετικό είναι ότι για τα φυσικά πρόσωπα υπάρχει μηδενισμός ή σημαντική μείωσή του στις περιπτώσεις που ενσωματώνεται στον κύριο φόρο.

Από την άλλη, στα νομικά πρόσωπα δεν αλλάζει τίποτε. Ο συμπλρηρωματικός φόρος παραμένει χωρίς καμία μεταβολή.

Τι ισχύει από το 2022

Αναλυτικότερα, με βάση τις ανακοινώσεις που έκανε την Τετάρτη η κυβέρνηση, από εφέτος ισχύουν τα εξής ως προς τον συμπληρωματικό φόρο:

  • Νοικοκυριά

Πλέον κάθε ακίνητο έχει συγκεκριμένο φόρο, ανάλογα με τα χαρακτηριστικά του.

Ο συμπληρωματικός φόρος επιβάλλεται μόνο σε ακίνητα αντικειμενικής αξίας 400.000 ευρώ και άνω και περιλαμβάνεται στον κύριο φόρο.

Από την άλλη, δεν υπάρχει φόρος με βάση τη συνολική περιουσία του φορολογούμενου.

Πχ. κάποιος θα μπορεί να έχει 10 ακίνητα των 300.000 ευρώ, συνολικής αξίας 3.000.000 ευρώ και να μην πληρώσει ούτε ένα ευρώ συμπληρωματικού φόρου.


  • Νομικά πρόσωπα

Παραμένει ως έχει. Διαμορφώνεται στα ακόλουθα επίπεδα:

  • 5,5‰ επί της αντικειμενικής αξίας της ακίνητης περιουσίας

  • 1,1‰ επί της αντικειμενικής αξίας, εάν το ακίνητο ιδιοχρησιμοποιείται για την παραγωγή ή την άσκηση κάθε είδους επιχειρηματικής δραστηριότητας, ανεξαρτήτως αντικειμένου εργασιών

  • 3,5‰ επί της συνολικής αξίας των δικαιωμάτων για τα ακίνητα που δεν ιδιοχρησιμοποιούν Ν.Π.Δ.Δ. και Ν.Π.Ι.Δ. μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα