A- A+
Έρχεται η αυτόματη συμπλήρωση του Ε9 από το myProperty της ΑΑΔΕ - Η διαδικασία

Τέλος στην ταλαιπωρία των διορθώσεων της περιουσιακής κατάστασης στην εφαρμογή Ε9 βάζει το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και η ΑΑΔΕ, μέσω της διασύνδεσής της με το myProperty.

Ειδικότερα, μετά από κάθε αγοραπωλησία, γονική παροχή ή δωρεά, το σύστημα θα αναγνωρίζει αυτόματα τις αλλαγές και θα διορθώνει τη δήλωση του Ε9, τόσο για τον παλαιό, όσο και για το νέο κάτοχο του ακινήτου.

Όλα αυτόματα

Αυτό σημαίνει ότι ο φορολογούμενος δεν θα χρειάζεται να ασχοληθεί με το θέμα μετά από μία συναλλαγή που αφορά ακίνητο.

Διασφαλίζεται επίσης η ορθή απεικόνιση των περιουσιακών του στοιχείων. Το νέο σύστημα θα τεθεί σε εφαρμογή το Νοέμβριο του 2022.

Σημειώνεται πάντως πως ανεξάρτητα από αυτό, θα είναι δυνατή η υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων στο Ε9, για άλλες ενέργειες που δεν μπορούν να διασταυρωθούν από το myProperty.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η ηλεκτροδότηση του ακινήτου και η προσθήκη αριθμού παροχής ή η δήλωση αλλαγών στην επιφάνειά του σε περίπτωση τακτοποίησής τους.

ADVERTISEMENT

Όλο το σχέδιο της ΑΑΔΕ

Σημειώνεται ότι το σχέδιο δράσης της ΑΑΔΕ είναι ευρύτερο και προβλέπει νέες ηλεκτρονικές υπηρεσίες στη φορολογία ακινήτων για την διευκόλυνση των φορολογούμενων.

Ειδικότερα προωθείται:

1. Η ανάπτυξη εφαρμογής ψηφιακής υποβολής δηλώσεων Φόρου Κληρονομιάς μέχρι το τέλος Ιουνίου.

2. Η ανάπτυξη ηλεκτρονικής εφαρμογής για τα πιστοποιητικά ΕΝΦΙΑ που εκδίδονται με χειρόγραφη διαδικασία (λοιπές περιπτώσεις, πλην του πιστοποιητικού ΕΝΦΙΑ μετά από έλεγχο) μέχρι το Νοέμβριο του 2022.

3. Ο μετασχηματισμός Δομών Φορολογίας Κεφαλαίου για εξυπηρέτηση των πολιτών.

4. Επικαιροποίηση και επέκταση της εφαρμογής ψηφιακής υποβολής δηλώσεων Φόρου Κερδών από Τυχερά Παίγνια.

5. Επέκταση της εφαρμογής ψηφιακής υποβολής δηλώσεων Φόρου Μεταβίβασης Ακινήτων λοιπές περιπτώσεις αρχικών δηλώσεων όπως δηλώσεις ΦΜΑ για πλασματική μεταβίβαση χιλιοστών ακινήτων του σε εκτέλεση εργολαβικού προσυμφώνου, για μεταβίβαση ποσοστών οικοπέδου λόγω εργολαβικού ανταλλάγματος, για τις δηλώσεις χρησικτησίας και για τον αναγκαστικό πλειστηριασμό.

Η ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων αυτών θα ενεργοποιηθεί τον Νοέμβριο του 2022.