A- A+
Άλλαξε η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων Ε9 - Σε 10 δόσεις ο ΕΝΦΙΑ με αρχή τον Μάιο

Πιο νωρίς θα πρέπει από εδώ και στο εξής να υποβάλουν τις δηλώσεις για την ακίνητη περιουσία τους οι φορολογούμενοι, μετά την αλλαγή του χρονοδιαγράμματος πληρωμής του ΕΝΦΙΑ.

Ειδικότερα, ο ΕΝΦΙΑ θα αποπληρώνεται σε 10 μηνιαίες δόσεις από εφέτος έναντι 6 δόσεων που ίσχυε το 2021, αρχής γενομένης από το Μάιο, την τελευταία εργάσιμη ημέρα.

Αυτό σημαίνει ότι η τελευταία δόση θα καταβάλλεται την τελευταία εργάσιμη του Φεβρουαρίου του επόμενου έτους.

Για παράδειγμα για τον εφετινό ΕΝΦΙΑ, η εξόφληση θα γίνει από το Μάιο του 2022 έως και το Φεβρουάριο του 2023.

Η αλλαγή των προθεσμιών

Στο πλαίσιο αυτό, το υπουργείο Οικονομικών, με διάταξη που περιλαμβάνεται σε νομοσχέδιο που θα κατατεθεί άμεσα για τον νέο ΕΝΦΙΑ, μεταβάλλει τον χρόνο υποβολής Δήλωσης Στοιχείων Ακινήτων (Ε9).

Συγκεκριμένα, από το 2022 και εφεξής, η καταληκτική ημερομηνία για την υποχρέωση υποβολής Δήλωσης Στοιχείων Ακινήτων (Ε9) είναι η 31η Μαρτίου εκάστου έτους, αντί για την 31η Μαΐου που ίσχυε πριν.

Αυτό σημαίνει ότι οι ιδιοκτήτες ακινήτων, μόνο στην περίπτωση που έχει αλλάξει κάτι σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, θα πρέπει να υποβάλλουν νέα δήλωση, στην οποία θα αποτυπώνεται η εικόνα της 1/1/2022.

ADVERTISEMENT

Η μείωση του φόρου

Η εν λόγω αλλαγή κρίθηκε απαραίτητη, δεδομένης της έκδοσης των Πράξεων Προσδιορισμού του ΕΝΦΙΑ τον Απρίλιο εκάστου έτους, αντί για τον Σεπτέμβριο που ίσχυε πριν.

Υπενθυμίζεται ότι με το νομοσχέδιο που θα κατατεθεί άμεσα, η κυβέρνηση και το υπουργείο Οικονομικών εισάγει βασικές μεταβολές στον φόρο, μέσω μόνιμων παρεμβάσεων.

Πρόκειται για τη δεύτερη μόνιμη μείωση του ΕΝΦΙΑ, η οποία το 2022 θα ανέλθει σε 13%, διαμορφώνοντας τη συνολική ελάφρυνση των ιδιοκτητών κατά 35% από το 2019.