A- A+
Τι έδειξε ο λογαριασμός του ΕΝΦΙΑ - 8 στους 10 πληρώνουν λιγότερα - Ποιοι την πάτησαν

Οκτώ στους δέκα πολίτες είδαν στο εκκαθαριστικό τους μείωση του εφετινού ΕΝΦΙΑ, σε σχέση με το 2021, με βάση την επεξεργασία των στοιχείων που έκανε το υπουργείο Οικονομικών.

Αυτό κατέστη δυνατό μέσω της αλλαγής του τρόπου υπολογισμού του φόρου, παρά την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών που οδήγησε στην αύξηση της συνολικής αξίας της περιουσίας των πολιτών κατά 20%.

Έτσι, η πλειονότητα όσων είδαν τις αντικειμενικές αξίες της περιοχής στην οποία βρίσκεται το ακίνητό τους να αυξάνονται, εφέτος θα πληρώσουν λιγότερα.

Ποιοι την πάτησαν

Από την άλλη όμως, ένα αξιοσημείωτο ποσοστό των ιδιοκτητών θα πληρώσουν περισσότερα, ενδεχομένως και πολλά περισσότερα.

Πρόκειται κατά βάση για όσους έχουν ακίνητα εκτός σχεδίου πόλεως, τα οποία εντάχθηκαν στο σύστημα αντικειμενικών αξιών από την περασμένη Πρωτοχρονιά.

Υπάρχουν περιπτώσεις που ο ΕΝΦΙΑ είναι εφέτος έως και 6 φορές πάνω από τα περυσινά επίπεδα.

Βέβαια, πρόκειται για διόρθωση της αδικίας που υπήρχε μέχρι πρόσφατα, καθώς πρόκειται για περιοχές κατά βάση τουριστικές, με υψηλές τιμές στην κτηματαγορά, που δεν αποτυπώνονταν ωστόσο στον ΕΝΦΙΑ.

Δηλαδή μπορεί μέχρι πέρυσι ο φόρος για βίλες να ήταν χαμηλότερος από το φόρο ενός διαμερίσματος, απλά και μόνο επειδή βρίσκονταν εκτός του συστήματος αντικειμενικών αξιών.

ADVERTISEMENT

Στις 31/5 η πρώτη δόση

Πλέον οι πολίτες μπορούν να δουν τόσο τα εκκαθαριστικά τους, όσο και το πλάνο των δόσεων στην πλατφόρμα «Οφειλές, Πληρωμές & Επιστροφές».

Η εξόφληση του φόρου μπορεί να γίνει σε 10 δόσεις, αρχής γενομένης από την τελευταία εργάσιμη ημέρα του τρέχοντος μηνά.

Κάθε μία από αυτές δεν μπορεί να είναι χαμηλότερη των 10 ευρώ.

Αυτό σημαίνει ότι για ποσά φόρου κάτω των 90 ευρώ, οι δόσεις είναι έως 9, ενώ ανά 10 ευρώ χαμηλότερα οι δόσεις θα μειώνονται κατά μία.

Αναλυτικότερα, οι ημερομηνίες πληρωμής είναι οι εξής: