A- A+
Αυτός είναι ο νέος ΕΝΦΙΑ - Πώς υπολογίζεται - Όλοι οι πίνακες με τους συντελεστές

Στη Βουλή κατέθεσε το υπουργείο Οικονομικών Οικονομικών το νομοσχέδιο για τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ για το 2022, ανοίγοντας το δρόμο για την έκδοση των εκκαθαριστικών του.

Ο εφετινός φόρος θα υπολογιστεί με βάση τις νέες αυξημένες στις περισσότερες περιοχές αντικειμενικές αξίες, που έχουν τεθεί σε ισχύ από την περασμένη Πρωτοχρονιά.

Το ΥΠΟΙΚ ωστόσο προχώρησε σε αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού του, με αποτέλεσμα 8 στους 10, ήτοι 5 εκατ. ιδιοκτήτες, να πληρώσουν λιγότερα σε σχέση με πέρυσι.

Πόσοι κερδίζουν

Από αυτούς, 2,2 εκατ. θα δουν μείωση άνω του 20%, ενώ οι 900.000 θα πληρώσουν τουλάχιστον 30% λιγότερα σε σύγκριση με το 2021..

Αυτό κατέστη δυνατόν με την παροχή έκπτωσης που μπορεί να φτάνει έως και το 30% επί του φόρου, ανάλογα με το συνολικό ύψος της ακίνητης περιουσίας του φορολογούμενου, έως και τις 400.000 ευρώ.

Στον αντίποδα, θα προσαυξάνεται ο φόρος έως και κατά 20% σε περιουσίες ύψους άνω των 500.000 ευρώ.

ADVERTISEMENT

Ο υπολογισμός του φόρου

Αναλυτικότερα, ο κύριος φόρος των φυσικών προσώπων ισούται με το άθροισμα:

1. Του κύριου φόρου κτισμάτων

2. Του κύριου φόρου οικοπέδων και γηπέδων

3. Του φόρου επί της συνολικής αξίας ανά εμπράγματο δικαίωμα επί ακινήτου

Δηλαδή καταργείται πλήρως ο συμπληρωματικός φόρος, ο οποίος παραμένει μόνο για τα νομικά πρόσωπα, όπως αναλύεται παρακάτω.

Συγκεκριμένα, για να υπολογίσετε το φόρο πρέπει να κάνετε τα εξής:

  • 1. Κύριος φόρος κτισμάτων

Πολλαπλασιάζετε τα τμ του κτίσματος επί του συντελεστή που αντιστοιχεί στην τιμή ζώνης του.

Πχ. αν το ακίνητό σας είναι 100 τμ και η τιμή ζώνης του 1.500 ευρώ, τότε ο φόρος επί του κρίσματος ανέρχεται σε 280 ευρώ (100 x 2.8).


  • 2. Κύριος φόρος οικοπέδων και γηπέδων

Αντίστοιχα, πολλαπλασιάζετε τα τ.μ. του οικοπέδου ή του γηπέδου με τον συντελεστή που αντιστοιχεί στην αντικειμενή αξία.

Πχ. αν το οικόπεδο έχει αντικειμενική αξία 800 ευρώ ανά τμ και το εμβαδόν του είναι 500 τμ, τότε ο φόρος για αυτό διαμορφώνεται σε 370 ευρώ (500 x 0,74)


  • 3. Φόρος επί αξίας ακίνητης περιουσίας

Αν η συνολική αξία του ακινήτου, κτίσματος και οικοπέδου / γηπέδου, ξεπερνά τις 400.000 ευρώ, θα πρέπει να προστεθεί ένα ακόμη ποσό.

Ειδικότερα, θα πρέπει να πολλαπλασιάσετε την αξία με τα ακόλουθα ποσοστά:

Αν η αξία είναι 550.000 ευρώ, το ποσό διαμορφώνεται στα 1.100 ευρώ (550.000 x 0,20%).

ΣΥΝΟΛΟ ΚΥΡΙΟΥ ΦΟΡΟΥ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΟΣ: 280+370+1.000 = 1.750 ευρώ.


ADVERTISEMENT


Εκπτώσεις και προσαυξήσεις

Από το άθροισμα των παραπάνω 3 ποσών, θα προκύψει ο κύριος φόρος για κάθε ακίνητο. Ωστόσο, δεν τελειώνει εδώ ο υπολογισμός.

Επί του ποσού αυτού, προβλέπονται εκπτώσεις ή προσαυξήσεις, ανάλογα με τη συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας του φορολογούμενου.

Συγκεκριμένα:

- Για αξία ακίνητης περιουσίας έως 400.000 ευρώ, εφαρμόζονται οι ακόλουθες εκπτώσεις:

- Στον αντίποδα, προσαυξάνεται ο φόρος αν η συνολική αξίας της ακίνητης περιουσίας ξεπερνά τα παρακάτω όρια:


Ο φόρος στα νομικά πρόσωπα

Από την άλλη πλευρά, ο ΕΝΦΙΑ στα νομικά πρόσωπα περιλαμβάνει τόσο τον κύριο φόρο, όπως περιγράφεται παραπάνω, όσο και τον συμπληρωματικό, ο οποίος επιβάλλεται επί της αξίας της συνολικής περιουσίας τους.

Συγκεκριμένα ανέρχεται σε:

- Για νομικά πρόσωπα σε 0,50%

- Για νομικά που ιδιοχρησιμοποιούν το ακίνητο 0,1%

- Για Ν.Π.Δ.Δ. και τα Ν.Π.Ι.Δ. μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα 0,35% για τα ακίνητα που δεν ιδιοχρησιμοποιούν

ADVERTISEMENT

Ο τρόπος πληρωμής

Σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο σχέδιο νόμου, ο εφετινός φόρος ακινήτων θα πρέπει να εξοφληθεί σε 10 ισόποσες μηνιαίες δόσεις, κάθε μία από τις οποίες δεν μπορεί να είναι μικρότερη των 10 ευρώ.

Εφόσον η εκκαθάριση γίνει τον Απρίλιο, ο ΕΝΦΙΑ θα αρχίσει να αποπληρώνεται από το Μάιο του 2022 και η τελευταία δόση θα πρέπει να καταβληθεί στο τέλος Φεβρουαρίου του 2023.

Κι αυτό διότι η έναρξη πληρωμής του ξεκινά την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα μετά την έκδοση των εκκαθαριστικών του φόρου.

Σημειώνεται πως ειδικά για εφέτος, ο φορολογούμενος μπορεί να τροποποιήσει τα στοιχεία των ακινήτων του εμπρόθεσμα μέχρι και την 29η Ιουλίου 2022 και να καταβάλει τον φόρο σε ισόποσες μηνιαίες δόσεις μέχρι και την 28η Φεβρουαρίου 2023.