A- A+
Alpha Bank: Πώς απογειώνει τις αποδόσεις στις προθεσμιακές καταθέσεις μέσω ...μπόνους

Σε αναπροσαρμογές της επιτοκιακής της πολιτικής προχώρησε πριν από λίγες ημέρες η Alpha Bank, ενισχύοντας τις αποδόσεις σε συγκεκριμένες προθεσμιακές καταθέσεις.

Όπως διαβάσατε στο Moneyonline, η τράπεζα αύξησε τα επιτόκια που προσφέρει σε εξάμηνα προϊόντα, ενώ τα μείωσε σε προγράμματα ετήσιας διάρκειας.

Παράλλληλα, στις προθεσμιακές καταθέσεις που είναι συνδεδεμένες με το πρόγραμμα Bonus, αναθεώρησε του πόντους που αποδίδει στους πελάτες της.

Πώς λειτουργούν

Σήμερα θα εξετάσουμε τα συγκεκριμένα προϊόντα της τράπεζας, τα οποία παρουσιάζουν ενδιαφέρον λόγω της ιδιαιτερότητας στον υπολογισμό του οφέλους για τον καταθέτη.

Κι αυτό διότι εκτός από τους τόκους, λαμβάνει και Bonus πόντους, τους οποίους μπορεί να εξαργυρώσει σε αγορές σε οποιοδήποτε συνεργάτη του προγράμματος.

Οι πόντοι αποτελούν πραγματικό χρήμα, καθώς εξασφαλίζουν ψώνια με έκπτωση ή εντελώς δωρεάν.

Καθώς οι συνεργάτες του προγράμματος είναι χιλιάδες, ο καθένας μπορεί να βρει μία επιχείρηση που διαθέτει υπηρεσίες ή αγαθά που ούτως ή αλλιώς θα αποκτούσε.

Άρα αντί να δαπανά τα χρήματά του, εξαργυρώνει πόντους και εν τέλει μειώνει με αυτό τον τρόπο τα έξοδά του.

ADVERTISEMENT

Επιτόκια και πόντοι

Στο πλαίσιο αυτό, για να βρει κάποιος πόσο θα κερδίσει από μία προθεσμιακή κατάθεση που είναι συνδεδεμένη με πρόγραμμα επιβράβευσης, θα πρέπει να υπολογίσει το συνολικό του όφελος.

Από τους τόκους και από τις δωρεάν ή με έκπτωση αγορές που θα πραγματοποιήσει.

Στη δεύτερη περίπτωση μάλιστα το όφελος αποδίδεται χωρίς φόρο, σε αντίθεση με τους τόκους, οι οποίοι επιβαρύνονται με συντελεστή 15%.

Αυτήν την στιγμή επιτόκια και πόντοι στην online Προθεσμιακή Κατάθεση της Alpha Bank, διαμορφώνονται στα ακόλουθα επίπεδα:

κλικ στον πίνακα για μεγέθυνση

ADVERTISEMENT

Πώς διαβάζεται ο πίνακας

Όπως φαίνεται στον παραπάνω πίνακα, μπορείτε να κερδίσετε έως και 201.600 Bonus πόντους, που αντιστοιχούν σε δωρεάν ή με έκπτωση αγορές αξίας κατ΄ ελάχιστον ύψους 403,2 ευρώ.

Η κατάθεση προσφέρεται για 3, 6 ή 12 μήνες, ενώ τόκοι και Bonus πόντοι αποδίδονται στον καταθέτη σε μηνιαία βάση.

Υπενθυμίζεται ότι οι Bonus πόντοι που κερδίζετε μπορούν να εξαργυρωθούν σε οποιοδήποτε συνεργάτη του προγράμματος, πληρώνοντας λιγότερο ή και καθόλου.

Το ελάχιστο κέρδος σας στις εξαργυρώσεις ανέρχεται σε 2 ευρώ ανά 1.000 πόντους εξαργύρωσης.

Ωστόσο, ορισμένες επιχειρήσεις προσφέρουν καλύτερη αναλογία κέρδους - πόντων, ενώ κατά καιρούς η τράπεζα ενεργοποιεί προνομιακές εξαργυρώσεις που μειώνουν τον αριθμό των πόντων που καλείστε να εξαργυρώσετε.

Σε κάθε περίπτωση οι πόντοι αποτελούν πραγματικό χρήμα, καθώς σας εξασφαλίζουν δωρεάν ή με έκπτωση αγορές προϊόντων που ούτως ή αλλιώς θα κάνετε. Πχ. στο σούπερ μάρκετ ή σε πρατήρια καυσίμων.

ADVERTISEMENT

Πώς να το υπολογίσετε

Με βάση τα παραπάνω, το ετησιοποιημένο κέρδος σας, αθροίζοντας τους τόκους που θα λάβετε συνολικά από την κατάθεση και την ελάχιστη αξία εξαργύρωσης των πόντων που θα κερδίσετε, μπορεί να προσεγγίσει το 1,90%.

Ακολουθούν ορισμένα χαρακτηριστικά παραδείγματα, για να γίνει αντιληπτός ο τρόπος υπολογισμού:

- 6μηνη κατάθεση 10.000 ευρώ

Στη λήξη της περιόδου της κατάθεσης θα έχετε λάβει συνολικά:

  • 42,5 ευρώ τόκους μετά φόρων φόρων (επιτόκιο 1%)
  • 12.900 Bonus πόντους

Με δεδομένη την ελάχιστη αξία αγορών που κερδίζετε από τους Bonus πόντους, το συνολικό σας όφελος στο 6μηνο θα ανέλθει σε 68,3 ευρώ (42,5 ευρώ τόκοι + 68,3 ευρώ αγορές μέσω εξαργύρωσης).

Ως εκ τούτου, το ετησιοποιημένο κέρδος σας (προ φόρων) από το 1% αυξάνεται στο 1,6%.

Αυτό το επιτόκιο θα πρέπει να συγκρίνετε με τις αποδόσεις άλλων προγραμμάτων, προκειμένου να καταλάβετε τι σας συμφέρει περισσότερο.


- 6μηνη κατάθεση 100.000 ευρώ

Στη λήξη της περιόδου της κατάθεσης θα έχετε λάβει συνολικά:

  • 595 ευρώ τόκους μετά φόρων (επιτόκιο 1,4%)
  • 100.800 Bonus πόντους

Με δεδομένη την ελάχιστη αξία αγορών που κερδίζετε από τους Bonus πόντους, το συνολικό καθαρό σας όφελος θα ανέλθει σε 796,6 ευρώ (595 ευρώ τόκοι + 201,6 ευρώ αγορές μέσω εξαργύρωσης).

Ως εκ τούτου, το ετησιοποιημένο κέρδος σας από το 1,4% αυξάνεται στο 1,87%

ADVERTISEMENT

Κάντε την σύγκριση τώρα

Μπορείτε να βρείτε το ακριβές σας όφελος με το εργαλείο σύγκρισης προθεσμιακών καταθέσεων του Moneyonline.

Στα αποτελέσματα, στη στήλη «Συνολικό Κέρδος», υπολογίζεται το τελικό όφελος, λαμβάνοντας υπόψιν τόσο τους καθαρούς τόκους (μετά φόρων) που θα κερδίσετε, όσο και την επιβράβευση σε είδος, εφόσον υπάρχει.

Έτσι, μπορείτε εύκολα να συγκρίνετε τις προθεσμιακές καταθέσεις με επιβράβευση με όλες τις υπόλοιπες, προκειμένου να αποφασίσετε τι πραγματικά σας συμφέρει.