A- A+
Επιτόκια από 3,6% έως 3,8% για τα χρήματά σας χωρίς ρίσκο - Οι 8 λύσεις

Την ανιούσα έχουν πάρει ξανά τις τελευταίες ημέρες οι αποδόσεις των πιο αποδοτικών και ασφαλών αποταμιευτικών προϊόντων διάρκειας έως και ενός έτους.

Ο λόγος γίνεται για τα έντοκα γραμμάτια του ελληνικού δημοσίου (ΕΓΕΔ), οι τιμές των οποίων έχουν υποχωρήσει τις τελευταίες ημέρες, οδηγώντας τις αποδόσεις τους σε υψηλότερα επίπεδα.

Αυτό αποδίδεται στην αύξηση της προσφοράς ΕΓΕΔ από τους επενδυτές, η οποία ευνοεί όσους έχουν σήμερα χρήματα στην άκρη και αναζητούν σίγουρες λύσεις για αυτά, καθώς ωθεί σε υψηλότερα επίπεδα το όφελος που μπορούν να αποκομίσουν.

Πώς λειτουργούν

Όταν επενδύετε στους συγκεκριμένους κρατικούς τίτλους, τους αγοράζετε σε ένα ποσοστό χαμηλότερο της ονομαστικής τους αξίας και στη λήξη τους λαμβάνετε το 100%.

Ως εκ τούτου, όσο χαμηλότερη είναι η τιμή αγοράς, τόσο μεγαλύτερο το κέρδος σας, άρα και το διασφαλισμένο επιτόκιο.

Με τα σημερινά δεδομένα, μπορείτε εύκολα να πετύχετε μία ετησιοποιημένη απόδοση που να ξεπερνά το 3,6% έως και το Μάρτιο του 2025.

Πρόκειται για επίπεδα σημαντικά υψηλότερα των επιτοκίων που προσφέρουν σήμερα οι προθεσμιακές καταθέσεις αντίστοιχης διάρκειας.

Σύντομα δε, λόγω της επικείμενης αποκλιμάκωσης του κόστους χρήματος στη ζώνη του ευρώ, αναμένεται να υποχωρήσουν.

Άρα, η τρέχουσα συγκυρία είναι ιδανική για όσους θέλουν να επενδύσουν σε έντοκα γραμμάτια.

ADVERTISEMENT

Τα καλύτερα έντοκα

Αναλυτικότερα, με βάση το κλείσιμο της 14ης Μαρτίου, οι αποδόσεις των ΕΓΕΔ που βρίσκονται σε κυκλοφορία και μπορείτε να αποκτήσετε μέσω τραπεζών και χρηματιστηριακών εταιρειών ανέρχονταν στα ακόλουθα επίπεδα:

Κατά κανόνα, οι αποδόσεις που πετυχαίνουν οι ιδιώτες επενδυτές είναι χαμηλότερες κατά 10 - 20 μονάδες βάσης, σε σχέση με αυτές που παίζουν στην αγορά.

Η διαφορά οφείλεται στα έξοδα για την εκτέλεση της συναλλαγής και στο κέρδος του πωλητή.

ADVERTISEMENT

Όφελος 3,6% και άνω

Με αυτά τα δεδομένα λοιπόν, τουλάχιστον οκτώ έντοκα γραμμάτια από αυτά που περιλαμβάνονται στον παραπάνω πίνακα, προσφέρουν σήμερα απόδοση υψηλότερη του 3,6%.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το ΕΓΕΔ 52 εβδομάδων που δημοπρατήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα με απόδοση 3,73%.

Στις 14/3 είχε διαμορφωθεί σε ακόμη πιο υψηλά επίπεδα, δίνοντας την ευκαιρία στους επενδυτές να κλειδώσουν ένα επιτόκια τουλάχιστον 3,6% για ένα περίπου χρόνο.

Με τον τρόπο αυτό, ανά 10.000 ευρώ μπορούν να κερδίσουν σε αυτό το διάστημα τόκους ύψους 3.500 ευρώ περίπου.

Αυτοί μάλιστα θα τους αποδοθούν καθαροί, μιας και δεν υφίσταται φορολογία, σε αντίθεση με τους τόκους από τραπεζικές καταθέσεις, που φορολογούνται με 15%.