A- A+
Νέες αυξήσεις στα επιτόκια των προθεσμιακών καταθέσεων διάρκειας έως 6 μηνών

Προ των πυλών σημαντικών αλλαγών βρίσκονται τα επιτόκια στις προθεσμιακές καταθέσεις στην Ελλάδα, ενόψει της επικείμενης αποκλιμάκωσης των δεικτών της ΕΚΤ.

Οι τράπεζες φαίνεται πως επιλέγουν να κινηθούν προληπτικά στο μέτωπο των επιτοκίων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν αποφασίσει την αναπροσαρμογή των αποδόσεων στις προθεσμιακές καταθέσεις, προτού η ΕΚΤ ξεκινήσει τη χαλάρωση της νομισματικής της πολιτικής.

Ως εκ τούτου, οι καταθέτες που έχουν ελεύθερα χρήματα και δεν έχουν σκοπό να τα χρησιμοποιήσουν για άλλο σκοπό, καλό θα ήταν να εξετάσουν τις επιλογές τους, ώστε να μεγιστοποιήσουν τους τόκους που θα λάβουν τους επόμενους μήνες.

Οι πρώτες κινήσεις

Ήδη από τις αρχές της χρονιάς, αρκετές τράπεζες προχώρησαν σε μερική αναθεώρηση της επιτοκιακής τους πολιτικής, όσο αφορά τους λογαριασμούς προθεσμίας.

Συγκεκριμένα:

- Μείωσαν επιτόκια σε προθεσμιακές καταθέσεις διάρκειας 12 μηνών και άνω

- Κατάργησαν προϊόντα με διάρκεια άνω των 12 μηνών

- Αύξησαν τις αποδόσεις που προσφέρουν σε λογαριασμούς έως και 6 μηνών

ADVERTISEMENT

Τι σημαίνει για καταθέτες

Με τις κινήσεις αυτές επιχειρούν να προστατέψουν τα καθαρά τους έσοδα από την επικείμενη μείωση του κόστους δανεισμού στη ζώνη του ευρώ.

Θέλουν δηλαδή να μειώσουν όσο το δυνατόν περισσότερο τη χρονική διάρκεια κατά την οποία θα πληρώνουν τόκους με τα σημερινά επιτόκια, και οι ανανεώσεις προθεσμιακών καταθέσεων να γίνονται με τους νέους όρους που θα διαμορφωθούν όταν η ΕΚΤ ξεκινήσει την αποκλιμάκωση των παρεμβατικών της δεικτών.

Η εξέλιξη αυτή ανατρέπει τα δεδομένα για τους καταθέτες, καθώς σε λίγο καιρό από σήμερα δεν θα μπορούν να εξασφαλίζουν υψηλά επιτόκια για διάστημα άνω των 12 μηνών.

Δηλαδή η καμπύλη των επιτοκίων στην αγορά των προθεσμιακών καταθέσεων θα καταστεί αρνητική. Όσο πιο μικρή η διάρκεια, τόσο πιο υψηλή θα είναι η απόδοση.

Ως εκ τούτου, τώρα είναι η κατάλληλη ευκαιρία για όσους θέλουν να εξασφαλίσουν ένα εισόδημα από τις καταθέσεις τους, επιλέγοντας μία όσο το δυνατόν μεγαλύτερης διάρκειας προθεσμιακή κατάθεση.

ADVERTISEMENT

Οι τελευταίες αυξήσεις

Τη Δευτέρα 11 Μαρτίου η Alpha Bank, στο πλαίσιο της προαναφερθείσας νέας πολιτικής, προχωρήσε σε νέες αλλαγές στο χαρτοφυλάκιο των προθεσμιακών καταθέσεων που προσφέρει.

Οι αλλαγές αυτή τη φορά αφορούν το προϊόν «Alpha Προθεσμιακή με Bonus», που διατίθεται τόσο μέσω των καταστημάτων της, όσο και μέσω e-banking.

Πρόκειται για ένα προϊόν που εκτός από τόκους, προσφέρει στον καταθέτη και επιβράβευση σε είδος, υπό τη μορφή Bonus πόντων, τους οποίους μπορεί να εξαργυρώσει στους συνεργάτες του προγράμματος Bonus.

Οι πόντοι δηλαδή αποτελούν πραγματικό χρήμα, μιας και εξασφαλίζουν δωρεάν ή με έκπτωση αγορές. Θα πρέπει δηλαδή να συνυπολογίζονται στο συνολικό όφελος από το προϊόν.

Η Alpha Bank λοιπόν αύξησε τόσο τα επιτόκια, όσο και την επιβράβευση που προσφέρει, στις 3μηνες και 6μηνες εκδόσεις του προγράμματος, ενώ τα μείωσε στη 12μηνη έκδοση.

Είχε προηγηθεί στα τέλη του περασμένου μήνα η αντίστοιχη αναπροσαρμογή των όρων διάθεσης της online προθεσμιακής κατάθεσης που προσφέρει η τράπεζα.

ADVERTISEMENT

Σύγκριση επιτοκίων

Μπορείτε να βρείτε την ακριβή απόδοση για τα χρήματά σας μέσω του εργαλείου σύγκρισης προθεσμιακών καταθέσεων του Moneyonline.

Στα αποτελέσματα φαίνεται και το συνολικό σας κέρδος από την κάθε προθεσμιακή κατάθεση, σε τόκους και σε επιβράβευση, ώστε η σύγκριση να είναι ευκολότερη.

Κι αυτό διότι μπορεί μέσω του Bonus το συνολικό σας όφελος να είναι υψηλότερο σε σχέση με προϊόντα που έχουν μεν μεγαλύτερο επιτόκιο, αλλά δεν προσφέρουν επιβράβευση.