A- A+
Με τι επιτόκια έδωσαν προθεσμιακές καταθέσεις οι τράπεζες στο ξεκίνημα του 2024 - Αποδόσεις ως 3,2%

Σε υψηλά επίπεδα διατηρήθηκαν και στις αρχές του 2024 τα επιτόκια που προσέφεραν οι τράπεζες στους πελάτες τους μέσω προθεσμιακών καταθέσεων.

Τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Τράπεζα της Ελλάδος αποτύπωσαν τη σταθεροποίηση των αποδόσεων στα υψηλά, στα οποία έχουν σκαρφαλώσει τα επιτόκια, στον τρέχοντα ανοδικό κύκλο.

Μικρές μειώσεις εφαρμόιστηκαν στα προγράμματα με διάρκεια μεγαλύτερη του έτους, ως αποτέλεσμα των αναπροσαρμογών στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών, στις οποίες είχε αναφερθεί σε πρόσφατο δημοσίευμα το Moneyonline.

Τι δείχνουν τα στοιχεία

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Τράπεζα της Ελλάδος, οι μέσες ετησιοποιημένες αποδόσεις στις προθεσμιακές καταθέσεις που συνάφθηκαν τον Ιανουάριο, διαμορφώθηκαν στα ακόλουθα επίπεδα:

Νοικοκυριά

- Έως 1 έτος: 1,83% σταθερό σε σχέση με το Δεκέμβριο του 2023

- Άνω του 1 έτους: 1,84% έναντι 1,85% το Δεκέμβριο του 2023

Επιχειρήσεις

- Έως 1 έτος: 3,19% έναντι 3,25% το Δεκέμβριο του 2023

- Άνω του 1 έτους: 2,17% έναντι 2,55% το Δεκέμβριο του 2023

ADVERTISEMENT

Οι αναπροσαρμογές

Όπως φαίνεται από τα παραπάνω στοιχεία, οι τράπεζες δεν πείραξαν σχεδόν καθόλου τα επιτόκια που προσφέρουν σε λογαριασμούς προθεσμίας με διάρκεια έως και 12 μήνες.

Από την άλλη όμως, σημειώνονται μειώσεις στις αποδόσεις των προθεσμιακών καταθέσεων μεγαλύτερης διάρκειας.

Αυτό οφείλεται στις αλλαγές, στις οποίες προχώρησαν τις πρώτες εβδομάδες της νέας χρονιάς οι τράπεζες στο χαρτοφυλάκιο των προϊόντων τους.

Συγκεκριμένα:

- Η Alpha Bank προχώρησε σε κατάργηση της 24μηνης προθεσμιακής κατάθεσης που προσέφερε μέχρι εκείνη τη στιγμή στους πελάτες της, ενώ μείωσε τα επιτόκια σε 12μηνο προϊόν της

- Η Attica Bank κατάργησε 12μηνα προγράμματα, προχώρησε σε μειώσεις στα ετήσια, 18μηνα και 24μηνα προϊόντα που συνεχίζει να προσφέρει, αλλά ταυτόχρονα αύξησε τις αποδόσεις στις προθεσμιακές καταθέσεις 6μηνης διάρκειας

- Η Εθνική Τράπεζα μείωσε τις αποδόσεις στους λογαριασμούς διάρκειας 15 και 18 μηνών.

ADVERTISEMENT

Αύξηση εισροών

Οι κινήσεις αυτές αναμένεται να γενικευτούν τους επόμενους μήνες, καθώς πλησιάζουμε στην πρώτη μείωση επιτοκίων από την ΕΚΤ, μετά την έναρξη του κύκλου ενίσχυσής τους τον Ιούλιο του 2022.

Στο πλαίσιο αυτό, όσοι σκοπεύουν να ανοίξουν προθεσμιακή κατάθεση, καλό θα ήταν να σπεύσουν, καθώς από εδώ και στο εξής, τα επιτόκια θα κινούνται πτωτικά.

Ήδη τον πρώτο μήνα του 2024, καταγράφηκε μία μικρή αύξηση της ζήτησης για προγράμματα της κατηγορίας.

Στο τέλος Ιανουαρίου φυσικά πρόσωπα είχαν τοποθετήσει σε προθεσμιακές καταθέσεις 36,26 δισ. ευρώ, που αποτελεί το υψηλότερο επίπεδο που καταγράφεται από το τέλος του 2020.

ADVERTISEMENT

Οι επιλογές των καταθετών

Αναλυτικότερα, οι καθαρές εισροές σε προθεσμιακές καταθέσεις τον πρώτο μήνα του 2024 έφτασαν τα 364 εκατ. ευρώ έναντι μόλις 83 εκατ. ευρώ το Δεκέμβριο του 2023.

Μπορεί οι μεταβολές στα υπόλοιπα της κατηγορίας να μην είναι πλέον μεγάλες, ωστόσο είναι εμφανής η αύξηση της ζήτησης για προϊόντα προσυμφωνημένης διάρκειας στο ξεκίνημα της χρονιάς.

Ο λόγος είναι ότι κάποιοι καταθέτες έσπευσαν να κλειδώσουν ένα σίγουρο εισόδημα από τα χρήματα που τηρούν στην τράπεζα, ενόψει της επικείμενης μείωσης των επιτοκίων από την ΕΚΤ.