A- A+
Κλειδώστε σίγουρο επιτόκιο 3,73% για 12 μήνες αν έχετε ως 14.455 ευρώ - Προθεσμία ως 7/3

Σίγουρο επιτόκιο 3,7% μπορούν να εξασφαλίσουν για τα χρήματά τους όσοι έχουν έως 14.455 ευρώ μέσω του νέου τίτλου που εξέδωσε το ελληνικό δημόσιο.

Ο λόγος γίνεται για το νέο έντοκο γραμμάτιο διάρκειας 52 εβδομάδων που δημοπρατήθηκε την Τετάρτη με επιτόκιο αυξημένο σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη αντίστοιχη έκδοση.

Με τον τρόπο αυτό όλα τα φυσικά πρόσωπα μπορούν να κλειδώσουν, χωρίς ρίσκο, απόδοση 3,73% για τις καταθέσεις τους, μέχρι και τις 7 Μαρτίου 2025.

Πόσο κερδίζετε

Αναλυτικότεερα, για να εξασφαλίσετε αυτό το επιτόκιο θα πρέπει να υποβάλλετε σχετικό αίτημα σε τράπεζα ή χρηματιστηριακή εταιρεία έως και την Πέμπτη 7 Μαρτίου.

Μοναδικός περιορισμός υφίσταται ως προς προς ύψος της αποταμίευσής σας. Κι αυτό διότι μπορείτε να αποκτήσετε τίτλους ονομαστικής αξίας έως 15.000 ευρώ.

Σε αυτήν την περίπτωση, θα αποκτήσετε τα έντοκα γραμμάτια στην ίδια τιμή που πλήρωσαν οι θεσμικοί επενδυτές στη δημοπρασία.

Δηλαδή στο 96,37% της ονομαστικής τους αξίας. Αν λοιπόν εξαντλήσετε το όριο των 15.000 ευρώ, θα πρέπει να καταβάλλετε 14.455,5 ευρώ και σε ένα χρόνο από σήμερα θα πιστωθούν στο λογαριασμό σας 15.000 ευρώ.

Δηλαδή θα κερδίσετε τόκους ύψους 544,5 ευρώ, οι οποίοι σας αποδίδονται καθαροί, καθώς δεν φορολογούνται όπως ισχύει με τις τραπεζικές καταθέσεις.

ADVERTISEMENT

Αν δεν προλάβετε την προθεσμία

Στην περίπτωση που δεν προλάβετε την παραπάνω προθεσμία για την υποβολή του αιτήματός σας σε τράπεζα ή χρηματιστηριακή, θα μπορείτε να αποκτήσετε τα νέα έντοκα από την Παρασκευή 8 Μαρτίου.

Συγκεκριμένα, οι νέοι τίτλοι θα είναι διαθέσιμοι στη δευτερογενή αγορά, με αναμενόμενη απόδοση παραπλήσια αυτής που καταγράφηκε στη δημοπρασία. Γύρω δηλαδή από το 3,7%.

Ωστόσο, το τελικό σας όφελος θα είναι χαμηλότερο κατά 10 - 20 μονάδες βάσης, λόγω των εξόδων που θα χρεωθείτε για τη συναλλαγή και του κέρδους του πωλητή των τίτλων.

Δηλαδή θα πρέπει να αναμένετε μία απόδοση της τάξης του 3,5% - 3,6%, που είναι επίσης σημαντικά υψηλότερη οποιουδήποτε τραπεζικού προϊόντος.

ADVERTISEMENT

Οι αποδόσεις στη δευτερογενή

Εξάλλου, στη δευτερογενή αγορά μπορείτε να απκτήσετε και οποιοδήποτε από τα υπόλοιπα έντοκα γραμμάτια έχουν εκδοθεί τους προηγούμενους μήνες, αλλά δεν έχουν ακόμη λήξει.

Οι ετησιοποιημένες αποδόσεις τους στο τελευταίο κλείσιμο ήταν οι εξής: