A- A+
Οι καλύτερες προθεσμιακές αν έχετε έως 20.000 ευρώ στην τράπεζα - Πόσους τόκους κερδίζετε

Προνομιακά επιτόκια μπορούν να κερδίσουν από τις τράπεζες μέσω λογαριασμών προθεσμίας ακόμη και όσοι έχουν καταθέσεις έως 20.000 ευρώ.

Στον τελευταίο κύκλο αυξήσεων στα επιτόκια των προϊόντων της κατηγορίας που ξεκίνησε στα τέλη του 2022, οι περισσότερες τράπεζες δημιούργησαν και λύσεις για μικροαποταμιευτές.

Συγκεκριμένα, μείωσαν το ελάχιστο ποσό εισόδου σε μία προθεσμιακή κατάθεση και βελτίωσαν σημαντικά τα επιτόκια, που σε κάποιες περιπτώσεις είναι ακόμη και τα ίδια που προσφέρονται σε μεγαλύτερες καταθέσεις.

Τι κερδίζετε

Με τον τρόπο αυτό απέκτησαν πρόσβαση σε προνομιακά προγράμματα και οι καταθέτες με ποσά που ξεκινούν ακόμη και από τα 1.500 ευρώ.

Θα πει κάποιος, και πόσους τόκους να κερδίσεις με τόσα λίγα χρήματα; Τι νόημα έχει;

Η απάντηση είναι ότι αντί να κάθονται χρήματα σε άτοκους λογαριασμούς, γιατί να μην παράγουν ένα εισόδημα από τόκους, έστω και αν είναι χαμηλό σε απόλυτους αριθμούς.

Κι αυτό όμως υποκειμενικό είναι. Ένα μικρό ποσό για ορισμένους, μπορεί να θεωρείται ικανοποιητικό από άλλους.

Πχ. με 20.000 ευρώ υπάρχει σήμερα προθεσμιακή κατάθεση που μπορεί να αποφέρει καθαρούς τόκους 765 ευρώ στη διετία.

Ποια είναι η εναλλακτική; Να αφήσει τα χρήματά του ο καταθέτης του παραδείγματος σε άτοκο λογαριασμό και να μην εισπράξει τίποτα.

ADVERTISEMENT

Τα επιτόκια

Αναλυτικότερα, σήμερα υπάρχουν προθεσμιακές καταθέσεις που προσφέρουν επιτόκια ως 2,25% για ποσά που ξεκινούν από τα 5.000 ευρώ.

Ακόμη και ορισμένοι συστημικοί όμιλοι δίνουν αποδόσεις που προσεγγίζουν το 2% για διάστημα μάλιστα πέραν του έτους.

Απλά για να εντοπίσετε τα πιο αποδοτικά προϊόντα θα πρέπει να κάνετε μία μίνι έρευνα αγοράς.

Κι αυτό διότι το μέγιστο δυνατό επιτόκιο προσφέρεται για διαφορετικές διάρκειες, ανάλογα με την πολιτική που ακολουθεί κάθε τράπεζα.

ADVERTISEMENT

Τα καλύτερα προϊόντα

Για να μην κουράζεστε όμως, το Moneyonline έκανε την δουλειά για εσάς. Στους ακόλουθους πίνακες θα βρείτε τις καλύτερες προθεσμιακές καταθέσεις για 5.000, 10.000 και 20.000 ευρώ στις περισσότερες διάρκειες.

Αν θέλετε να κάνετε μία αναλυτικότερη εξέταση των επιλογών σας, δεν έχετε παρά να χρησιμοποιήσετε το εργαλείο σύγκρισης προθεσμιακών καταθέσεων, που είναι διαθέσιμο σε όλους.

Εκεί μπορείτε να περιορίσετε τα αποτελέσματα της αναζήτησης, ανάλογα με τα χαρακτηριστικά που θέλετε να έχει η προθεσμιακή κατάθεση.

Για παράδειγμα, κάθε πότε θέλετε να εισπράττετε τους τόκους, αν θέλετε να ανοίξετε το λογαριασμό μέσω e-banking ή αν επιθυμείτε να έχετε τη δυνατότητα για πρόωρη ανάληψη των χρημάτων σας χωρίς ποινή.

Από εκεί και πέρα τα καλύτερα επιτόκια για καταθέσεις έως 20.000 ευρώ είναι τα εξής:

5.000 ευρώ

- 12 μήνες

- 24 μήνες

ADVERTISEMENT

10.000 ευρώ

- 12 μήνες

ADVERTISEMENT

- 15 μήνες


- 18 μήνες


- 24 μήνες

ADVERTISEMENT

20.000 ευρώ

- 12 μήνες

ADVERTISEMENT

- 15 μήνες


- 18 μήνες


- 24 μήνες