A- A+
Τρ. Πειραιώς: Νέο επενδυτικό προϊόν υπόσχεται αποδόσεις ως 3% και ετήσιο εισόδημα ως το 2029

Ένα νέο επενδυτικό προϊόν 5ετούς διάρκειας που υπόσχεται υψηλές αποδόσεις και ετήσιο εισόδημα, προσφέρει εδώ και λίγες ημέρες η Τράπεζα Πειραιώς στην ελληνική αγορά.

Ο λόγος γίνεται για το αμοιβαίο κεφάλαιο «Πειραιώς Α/Κ Στρατηγικής Τακτικού Εισοδήματος 2029 (II) Ευρωπαϊκό Ομολογιακό», το οποίο θα είναι διαθέσιμο από τα καταστήματά της έως τις 29 Μαρτίου 2024.

Είναι προκαθορισμένης λήξης και επενδύει σε ομόλογα των οποίων η διάρκεια είναι περίπου η ίδια με την ημερομηνία ρευστοποίησης του ενεργητικού του αμοιβαίου κεφαλαίου (28/2/2029).

Επίσης δύναται να προσφέρει μέρισμα κάθε χρόνο στους μεριδιούχους, το οποίο για το 2024 εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στο 2,6% - 3%.

Πώς κερδίζετε

Το αμοιβαίο κεφάλαιο επιδιώκει να εκμεταλλευτεί τα σημερινά υψηλά yields (τρέχουσες αποδόσεις) των
ευρωπαϊκών εταιρικών και κρατικών ομολόγων.

Η επενδυτική στρατηγική του περιλαμβάνει αγορά και διακράτηση [buy & hold] ομολόγων έως την λήξη τους, προσφέροντας τη δυνατότητα να «κλειδώσει» ελκυστικές μεσοπρόθεσμες αποδόσεις σε σχέση με
άλλες μορφές επένδυσης σταθερού εισοδήματος.

Δηλαδή έχει σε μεγάλο βαθμό ένα «σταθερό» χαρτοφυλάκιο που θα διακρατηθεί μέχρι την λήξη του, προσφέροντας παράλληλα επαγγελματική διαχείριση, διασπορά και ελαχιστοποίηση του κόστους συναλλαγών.

Βάσει της εφαρμοζόμενης επενδυτικής στρατηγικής υπάρχει η δυνατότητα διανομής μερίσματος στους μεριδιούχους σε περιοδική βάση [συνήθως ετησίως] σε μορφή μετρητών.

Για την χρήση 2024 η ενδεικτική εκτιμώμενη μερισματική απόδοση προβλέπεται να είναι 2,60% - 3,00% σε ετησιοποιημένη βάση.

ADVERTISEMENT

Τα σενάρια για την απόδοση

Αν και οι αποδόσεις δεν είναι εγγυημένες, υπάρχει ένας ορισμένος βαθμός προβλεψιμότητας που συνδέεται με την απόδοση του Α/Κ στην ημερομηνία λήξης.

Κι αυτό διότι είναι γνωστές οι αποδόσεις στην λήξη [yield to maturity] στα υπό επένδυση ομόλογα που συνθέτουν το επενδυτικό χαρτοφυλάκιο.

Τα σενάρια ως προς την μέση ετησιοποιημένη απόδοση που παρουσιάζονται στο ενημερωτικό δελτίο του προϊόντος, εφόσον διακρατηθεί έως τη λήξη, είναι τα εξής:

- Μετριοπαθές: 2%

- Ευνοϊκό: 3,3%

Αυτό σημαίνει ότι εάν επενδύσετε 10.000 ευρώ, θα λάβετε μετά από 5 έτη 11.060 ευρώ στο μετριοπαθές σενάριο και 11.770 ευρώ στο ευνοϊκό σενάριο.

Πρόκειται για ιδιαίτερα ικανοποιητικές αποδόσεις, εάν λάβουμε υπόψιν ότι σύντομα τα επιτόκια των προθεσμιακών καταθέσεων θα μειωθούν, ενόψει της έναρξης της διαδικασίας χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής στη ζώνη του ευρώ.

ADVERTISEMENT

Μπόνους στη λήξη

Σημειώνεται ότι μπορείτε ανά πάσα στιγμή να ρευστοποιήσετε τα μερίδια του αμοιβαίου κεφαλαίου.

Ωστόσο, στην περίπτωση που το διακρατήσετε έως τη λήξη της 5ετίας, θα απαλλαγείτε από την προμήθειεα εξαγοράς, η οποία σε διαφορετική περίπτωση ανέρχεται σε 2% επί του ύψους της επένδυσής σας.

Κατά τα άλλα, το κόστος εισόδου στο αμοιβαίο κεφάλαιο διαμορφώνεται σε 0,1%, ανεξάρτητα από το ύψος της επένδυσης, ενώ επιπλέον 1,5% χρεώνεστε σε ετήσια βάση για το κόστος των συναλλαγών που πραγματοποιεί ο διαχειριστής την αμοιβή του.