A- A+
Τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για τον οικονομικό προγραμματισμό του 2024

Το δώρο Χριστουγέννων έφτασε για τους περισσότερους και ίσως τώρα είναι κατάλληλη στιγμή για να σχεδιάσετε τον οικονομικό προγραμματισμό της επόμενης χρονιάς.

Κάθε χρόνο τέτοια εποχή όλοι οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα λαμβάνουν το μπόνους τους. Τον 14ο μισθό τoυς.

Πρόκειται για μία έξτρα ένεση ρευστότητας για κάθε νοικοκυριό, καθώς μπαίνουμε στην καρδιά της εορταστικής περιόδου.

Τι κάνουμε όμως με αυτά τα χρήματα; Οι διαχειριστές επενδύσεων συστήνουν πως τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να μπούμε στη διαδικασία κατάρτισης του οικονομικού πλάνου της επόμενης χρονιάς.

Ιεράρχηση αναγκών

Αρχικώς είναι απαραίτητο να αξιολογήσουμε την κατάσταση των οικονομικών μας, αναλύοντας τα έσοδα και τα έξοδα που έχουμε κάθε μήνα.

Στη συνέχεια καλούμαστε να ιεραρχήσουμε τις ανάγκες μας, βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες, προσωπικές και οικονομικές και να ελέγξουμε σε ποιο βαθμό τις έχουμε καλύψει.

Μόνον έτσι θα είμαστε σε θέση να καθορίσουμε με σαφήνεια τους στόχους, ώστε στη συνέχεια να καταρτίσουμε ένα ρεαλιστικό οικονομικό πλάνο για να τους πετύχουμε.

Θα πρέπει δηλαδή να αναλάβουμε το ρόλο του υπουργού Οικονομικών στο σπίτι μας, υπολογίζοντας:

- Πόσα έσοδα έχουμε

- Ποιες είναι οι δαπάνες μας

- Αν μας περισσεύουν χρήματα για αποταμίευση ή για μία έκτακτη περίσταση

- Τι άλλες ανάγκες έχουμε, όπως πχ. ασφαλιστικές για την προστασία της περιουσίας μας

Η επενδυτική στρατηγική

Αναμφίβολα, μέρος του σχεδίου αυτού θα πρέπει να είναι ο καθορισμός της επενδυτικής / αποταμιευτικής μας στρατηγικής.

Υπάρχουν δύο γενικές κατηγορίες επενδύσεων:

- Οι μακροπρόθεσμες επενδύσεις με χρονικό ορίζοντα άνω των 5 ετών. Σε αυτές τις περιπτώσεις ο κανόνας είναι ότι αναλαμβάνουμε ρίσκο, το οποίο ωστόσο περιορίζεται λόγω του μεγάλου διαστήματος, αλλά και της διασποράς των τοποθετήσεών μας.

Μπορούμε να επενδύσουμε ένα εφάπαξ ποσό, με το οποίο θα δημιουργήσουμε ένα καλάθι επενδύσεων, με στόχο μία υψηλή απόδοση σε βάθος χρόνου.

Ή να τοποθετούμε κάθε μήνα στην άκρη ένα ποσό, το οποίο επίσης θα επενδύεται για μεγάλο χρονικό ορίζοντα.


- Οι βραχυπρόθεσμες επενδύσεις, για τις οποίες υπάρχει πληθώρα λύσεων, χωρίς ρίσκο, μέσω των οποίων μπορούμε να κλειδώσουμε μία υψηλή απόδοση για τα χρήματά μας.

Μία ελκυστική επιλογή αυτήν την περίοδο αποτελούν οι προθεσμιακές καταθέσεις της ProCredit Bank.

Με αυτές μπορείτε να εξασφαλίσετε ένα προνομιακό επιτόκιο για διάστημα 3 έως 24 μηνών, ακόμη και για ποσά που ξεκινούν από τις 5.000 ευρώ.

Μάλιστα, ειδικά την τρέχουσα περίοδο, η τράπεζα έχει ενεργοποιήσει μία νέα προσφορά για όσους ανοίξουν online λογαριασμό προθεσμίας έως και το τέλος Ιανουαρίου 2024, με επιτόκια που φτάνουν έως το 2,25%.

Ταμείο έκτακτης ανάγκης

Πέραν όμως από τις επενδύσεις που στοχεύουν στη δημιουργία ενός κεφαλαίου που θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο μέλλον, για τις ανάγκες εκείνης της περιόδου, για να αισθάνεστε ασφαλής καλό θα ήταν να δημιουργήσετε ένα ταμείο έκτακτης ανάγκης.

Μέσω αυτού θα μπορείτε ανά πάσα στιγμή να αντιμετωπίστε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο μία αναποδιά ή μία έκτακτη περίσταση, που θα αυξήσει τις δαπάνες σας.

Το μπόνους των διακοπών ή κάποιο άλλο μη αναμενόμενο έσοδο, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για αυτό το σκοπό.

Εξετάστε λοιπόν το ενδεχόμενο να διαθέσετε ένα μέρος των χρημάτων που θα λάβετε το Δεκέμβριο για να χτίσετε το δικό σας τείχος προστασίας έναντι απρόοπτων γεγονότων.

Η οικονομική ετοιμότητα σε αυτές τις περιπτώσεις θα σας επιτρέψει να αντιμετωπίσετε με μεγαλύτερη ασφάλεια και λιγότερο άγχος ό,τι κι αν προκύψει.

Το πλάνο του 2024

Αφού λοιπόν μπει στο λογαριασμό μας το έξτρα εισόδημα των Χριστουγέννων, καλό θα ήταν να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε το οικονομικό μας μέλλον.

Αναγκαία συνθήκη πάντα για την κατάρτιση ενός βιώσιμου πλάνου είναι να ξέρουμε τι θέλουμε.

Για το λόγο αυτό ξεκαθαρίζουμε ποιες είναι οι ανάγκες μας και τις ιεραρχούμε, ώστε στη συνέχεια με τα στοιχεία για την οικονομική μας κατάσταση, τωρινή και μελλοντική, να σχεδιάσουμε τον οικονομικό μας προγραμματισμό.

Χρειάζεται λίγη δουλειά, αλλά το αποτέλεσμα αξίζει τον κόπο. Και το δώρο των διακοπών αποτελεί την καλύτερη αφορμή για να την ξεκινήσουμε τώρα!