A- A+
Προθεσμιακές καταθέσεις: Το νέο τοπίο μετά τις τελευταίες διορθωτικές κινήσεις - Επιτόκια ως 2,5%

Με διαφοροποιήσεις στα επιτόκια των προθεσμιακών καταθέσεων μπήκε το φθινόπωρο στην ελληνική αγορά, μετά τις τελευταίες διορθωτικές κινήσεις από τις τράπεζες.

Τόσο συστημικοί όμιλοι, όσο και μικρότερα πιστωτικά ιδρύματα προχώρησαν σε βελτιώσεις στους όρους διάθεσης των προϊόντων που προσφέρουν, προς όφελος των καταθετών.

Αν και η μεγάλη εικόνα δεν άλλαξε, σε ορισμένες περιπτώσεις η ετησιοποιημένη απόδοση που μπορούν να πετύχουν οι αποταμιευτές αυξήθηκε.

Οι επόμενες κινήσεις

Η αλήθεια είναι ότι από τον περασμένο Φεβρουάριο και μέχρι πρότινος δεν είχαν υπάρξει ουσιαστικές μεταβολές στα επιτόκια των λογαριασμών προθεσμίας.

Οι τράπεζες ακολουθούν αυτήν την στρατηγική για τη μεγιστοποίηση των εσόδων τους, τα οποία ενισχύονται σημαντικά εφέτος.

Κι αυτό διότι σε αντίθεση με τις καταθέσεις τα επιτόκια στην πλειονότητα των δανείων αυξάνονται αυτόματα, καθώς είναι συνδεδεμένα με τους διατραπεζικούς δείκτες euribor.

Μοναδική εξαίρεση αποτελούν τα εξυπηρετούμενα στεγαστικά δάνεια, στα οποία από τον περασμένο Μάιο έχει τεθεί πλαφόν από όλες τις τράπεζες.

Η Ευρωτράπεζα συνεδριάζει την ερχόμενη Πέμπτη και είναι πιθανό να προχωρήσει σε μία ακόμη αύξηση των επιτοκίων της.

Σε αυτήν την περίπτωση, οι ελληνικές τράπεζες αναμένεται να πιεστούν προς την κατεύθυνση ενίσχυσης των αποδόσεων στους λογαριασμούς προθεσμίας.

ADVERTISEMENT

Ο ανταγωνισμός των εντόκων γραμματίων

Την ίδια στιγμή, με εξαιρετικά ανταγωνιστικούς όρους μπορούν να αποκτήσουν κρατικούς τίτλους οι αποταμιευτές.

Στα έντοκα γραμμάτια του ελληνικού δημοσίου που είναι διάθεσιμα μέσω τραπεζών και χρηματιστηριακών εταιρειών οι αποδόσεις κινούνται στη ζώνη του 3,8%.

Δηλαδή το ετησιοποιημένο όφελος που μπορεί να πετύχει κάποιος, με ποσά που ξεκινούν ακόμη και κάτω από τις 5.000 ευρώ, φτάνει μετά τις προμήθειες στο 3,5% - 3,6%.

Επιπλέον, οι τόκοι των εντόκων γραμματίων δεν φορολογούνται, σε αντίθεση με τις τραπεζικές καταθέσεις που ισχύει συντελεστής 15%.

Υψηλές είναι οι αποδόσεις για μεγαλύτερες διάρκειες μέσω των ομολόγων του ελληνικού δημοσίου, καθώς ξεπερνούν σήμερα ακόμη και το 4,3%.

Αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις, στις οποίες εάν στραφούν οι αποταμιευτές θα μειώσουν τη ρευστότητα των τραπεζών.

Στο πλαίσιο αυτό, οι τελευταίες θα πιεστούν ακόμη περισσότερο να αυξήσουν τα επιτόκια που προσφέρουν για να συγκρατήσουν τις εκροές.

ADVERTISEMENT

Τα επιτόκια

Όσοι πάντως θέλουν να κρατήσουν τα χρήματά τους στις τράπεζες, έχουν επιλογές με επιτόκια που φτάνουν έως και το 2,50% για διάστημα έως και 24 μήνες.

Μπορείτε να βρείτε την ακριβή απόδοση για τα χρήματά σας μέσω του εργαλείου σύγκρισης προθεσμιακών καταθέσεων του Moneyonline.

Στους ακόλουθους πίνακες σας παρουσιάζουμε τα καλύτερα προγράμματα για αποταμίευση 50.000 ευρώ.

Για 6 μήνες

ADVERTISEMENT

Για 12 μήνες

ADVERTISEMENT

Για 15 μήνες

Για 18 μήνες

ADVERTISEMENT

Για 24 μήνες