A- A+
Άνοιξε ο δρόμος για ράλι στα ελληνικά ομόλογα - Επιτόκια ως 4,3% από το κράτος

Προσδοκίες για σημαντική άνοδο των τιμών των ελληνικών ομολόγων τα επόμενα τρίμηνα δημιουργεί η επιστροφή της χώρας στην επενδυτική βαθμίδα μετά από 13 χρόνια.

Αργά το βράδυ της Παρασκευής (8/9) ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης DBRS προχώρησε στην αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας του ελληνικού δημοσίου στην επενδυτική κατηγορία.

Πρόκειται για την πρώτη εταιρεία του κλάδου που οι αξιολογήσεις της γίνονται δεκτές από την ΕΚΤ, η οποία επαναφέρει τη χώρα στο club των πιο αξιόχρεων οικονομιών του πλανήτη.

Η επίδραση στα ομόλογα

Η εξέλιξη αυτή εν πολλοίς είχε προεξοφληθεί από τις αγορές, με την άνοδο των τιμών των ελληνικών ομολόγων.

Ωστόσο, αναλυτές εκτιμούν ότι η ενίσχυσή τους, προς όφελος όσων έχουν επενδύσει σε ομολογιακούς τίτλους, μπορεί να συνεχιστεί.

Χαρακτηριστική είναι η πρόσφατη έκθεση της Εθνικής Χρηματιστηριακής, η οποία διαβλέπει περιθώρια περαιτέρω αποκλιμάκωσης των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων κατά 100 μονάδες βάσης σε διάστημα 6 - 12 μηνών.

Εφόσον επαληθευτεί αυτό το σενάριο, τα κέρδη που θα αποκομίσουν οι επενδυτές θα είναι σημαντικά.

Πόσα δίνει το κράτος

Αυτό σημαίνει ότι όσοι τοποθετηθούν σήμερα σε ελληνικά κρατικά ομόλογα, πέραν των υψηλών τοκομεριδίων που θα εισπράξουν, μπορεί να πετύχουν και μεγάλα κεφαλαιακά κέρδη.

Σύμφωνα με το κλείσιμο της 9/9, οι αποδόσεις των εν κυκλοφορία τίτλων ανέρχονται στα ακόλουθα επίπεδα:

Δηλαδή κάποιος που τοποθετήθηκε την περασμένη Παρασκευή θα κερδίζει αυτές τις αποδόσεις κάθε χρόνο μέχρι τη λήξη του ομολόγου.

ADVERTISEMENT

Τα έντοκα γραμμάτια

Σε υψηλά επίπεδα διαμορφώνονται και οι αποδόσεις των εντόκων γραμματίων, τα οποία προσφέρονται για επενδύσεις μικρότερης διάρκειας, που δεν υπερβαίνουν το 1 έτος.

Ειδικότερα, με βάση το κλείσιμο της περασμένης Παρασκευής, οι αποδόσεις τους διαμορφώνονται στα ακόλουθα επίπεδα:

- ΕΓΕΔ λήξης 3/11/2023, αρχικής διάρκειας 13 εβδομάδων

Τιμή κλεισίματος 99,452 και απόδοση 3,815%

- ΕΓΕΔ λήξης 23/2/2024, αρχικής διάρκειας 26 εβδομάδων

Τιμή κλεισίματος 98,28 και απόδοση 3,842%

- ΕΓΕΔ λήξης 6/9/2024, αρχικής διάρκειας 52 εβδομάδων

Τιμή κλεισίματος 96,329 και απόδοση 3,81%

Έχετε τη δυνατότητα να αποκτήσετε τους παραπάνω τίτλους μέσω της δευτερογενούς αγοράς.

Στην προκειμένη περίπτωση αγοράζετε τα έντοκα από την τράπεζα ή τη χρηματιστηριακή εταιρεία στην οποία θα απευθυνθείτε ή από κάποιον τρίτο με τη διαμεσολάβησή τους.

Η τελική απόδοση είναι με τον τρόπο αυτό κατά κανόνα χαμηλότερη κατά 10 - 30 μονάδες βάσης, που αποτελεί το κέρδος του πωλητή και του μεσάζοντα.

ADVERTISEMENT

Τα ομολογιακά αμοιβαία κεφάλαια

Για όσους επιζητούν μία πιο επαγγελματική διαχείριση των αποταμιεύσεών τους, μία εναλλακτική επιλογή αποτελούν τα ομολογιακά αμοιβαία κεφάλαια.

Πρόκειται για επενδυτικά προϊόντα που εκτός από την προοπτική των κεφαλαιακών κερδών, δηλαδή της υπεραξίας από την άνοδο των τιμών των ομολόγων στα οποία επενδύουν, εξασφαλίζουν και ένα τακτικό εισόδημα.

Συγκεκριμένα, μέσω των τοκομεριδίων που εισπράττουν κάθε χρόνο, έχουν τη δυνατότητα να επιστρέφουν κεφάλαιο στους μεριδιούχους.

Για το πρώτο έτος οι εκτιμήσεις των τραπεζών κάνουν λόγο για ετησιοποιημένη απόδοση της τάξης του 3%.

Ως εκ τούτου συνιστούν μία εναλλακτική επιλογή για συντηρητικούς επενδυτές που θα ήθελαν να δεσμεύσουν τα χρήματά τους για μία περίοδο έως και 5 έτη.