A- A+
Στο 3,81% η απόδοση των πρώτων λαϊκών εντόκων γραμματίων - Οι επιλογές για αγορά τους

Στα επίπεδα του 3,81% διαμορφώθηκε η απόδοση των ετήσιων εντόκων γραμματίων του ελληνικού δημοσίου, που διατίθενται για πρώτη φορά απευθείας σε φυσικά πρόσωπα.

Πρόκειται για ετήσιους τίτλους, οι οποίοι θα διατεθούν στην τιμή των 96,29 ευρώ σε αποταμιευτές που θα κάνουν εγγραφή για την απόκτησή τους έως και την Πέμπτη 7/9.

Σημειώνεται ότι είναι η πρώτη φορά που το ελληνικό δημόσιο διαθέτει ΕΓΕΔ στο ευρύ αποταμιευτικό κοινό στην τιμή που κλείδωσε κατά τη δημοπρασία και στην οποία συμμετείχαν μόνο θεσμικοί επενδυτές.

Πόσο κερδίζετε

Μέσω της διαδικασίας των εγγραφών κάθε φυσικό πρόσωπο μπορεί να αιτηθεί μέσω τράπεζας ή χρηματιστηριακής εταιρείας την απόκτηση τίτλων ονομαστικής αξίας έως και 15.000 ευρώ.

Ωστόσο, ο αριθμός των εντόκων γραμματίων που θα διατεθούν τελικώς σε κάθε ιδιώτη θα αποφασιστεί μετά το πέρας της περιόδου των προεγγραφών.

Ως εκ τούτου, μπορεί το τελικό ποσό της επένδυσης να είναι χαμηλότερο.

Όσο πιο υψηλό είναι πάντως το ποσό της εγγραφής, τόσο περισσότερους τίτλους θα αποκτήσετε στην περίπτωση που δεν ικανοποιηθούν όλες οι προσφορές.

ADVERTISEMENT

Οι ετήσιοι τόκοι

Με την απόδοση στο 3,81% μπορείτε να αγοράσετε έως και 150 τίτλους. Γι΄ αυτούς θα πληρώσετε 14.443,5 ευρώ και στη λήξη θα λάβετε 15.000 ευρώ.

Δηλαδή οι τόκοι που θα κερδίσετε θα ανέλθουν σε 556,5 ευρώ σε διάστημα ενός έτους.

Επιπλέον, το κέρδος σας δεν φορολογείται, όπως συμβαίνει με τους τόκους των προθεσμιακών καταθέσεων, στους οποίους εφαρμόζεται συντελεστής 15%.

Σημειώνεται πως απαραίτητη προϋπόθεση για την αγορά εντόκων γραμματίων είναι να διαθέτετε μερίδα ΣΑΤ.

Η διαδικασία για την απόκτησή της είναι εύκολη, ωστόσο μπορεί να μην προλάβετε να την εκδώσετε μέχρι της λήξη της προθεσμίας των εγγραφών.

ADVERTISEMENT

Η εναλλακτική

Μην ανησυχείτε όμως για αυτό. Έχετε τη δυνατότητα να αποκτήσετε τους νέους τίτλους, όσο και άλλους που είχαν εκδοθεί τους προηγούμενους μήνες και δεν έχουν ακόμη λήξει, μέσω της δευτερογενούς αγοράς.

Στην προκειμένη περίπτωση αγοράζετε τα έντοκα από την τράπεζα ή τη χρηματιστηριακή εταιρεία στην οποία θα απευθυνθείτε ή από κάποιον τρίτο με τη διαμεσολάβησή τους.

Η τελική απόδοση είναι με τον τρόπο αυτό κατά κανόνα χαμηλότερη κατά 10 - 30 μονάδες βάσης, που αποτελεί το κέρδος του πωλητή και του μεσάζοντα.

Μία γεύση για τις αποδόσεις που προσφέρουν τα εν κυκλοφορία έντοκα γραμμάτια, μπορούμε να πάρουμε από τις τιμές κλεισίματος της 5ης Σεπτεμβρίου:

- ΕΓΕΔ λήξης 3/11/2023, αρχικής διάρκειας 13 εβδομάδων

Τιμή κλεισίματος 99,417 και απόδοση 3,77%

- ΕΓΕΔ λήξης 23/2/2024, αρχικής διάρκειας 26 εβδομάδων

Τιμή κλεισίματος 98,258 και απόδοση 3,798%

- ΕΓΕΔ λήξης 7/6/2024, αρχικής διάρκειας 52 εβδομάδων

Τιμή κλεισίματος 97,409 και απόδοση 3,508%