A- A+
Με διπλάσια επιτόκια οι προθεσμιακές για επιχειρήσεις - Στο 2,71% η μέση απόδοση

Διατεθειμένες να πληρώσουν ...αδρά τις επιχειρήσεις που κλείνουν τη ρευστότητά τους σε προθεσμιακές καταθέσεις είναι οι τράπεζες.

Τα επιτόκια που προσφέρουν σήμερα είναι σχεδόν διπλάσια των αντίστοιχων για ιδιώτες.

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, στις προθεσμιακές καταθέσεις με διάρκεια έως 1 έτος, η μέση ετησιοποιημένη απόδοση διαμορφώθηκε τον Ιούλιο σε 2,71%.

Από την άλλη πλευρά, το μέσο επιτόκιο για προϊόντα της ίδιας διάρκειας για φυσικά πρόσωπα δεν ξεπέρασε το 1,50%.


Διαβάστε επίσης: Για πρώτη φορά λαϊκά έντοκα γραμμάτια με υψηλά επιτόκια - Πώς κάνετε εγγραφή για να επενδύσετε έως 15.000 ευρώ


Η αιτία της απόκλισης

Ο βασικός λόγος για τον οποίο οι αποδόσεις στους λογαριασμούς προθεσμίας επιχειρήσεων είναι μεγαλύτερες είναι το ύψος της μέσης κατάθεσης.

Οι επιχειρήσεις κατά κανόνα δεσμεύουν μεγαλύτερα ποσά και αυτό ενισχύει τη διαπραγματευτική τους δύναμη.

Επιπλέον, σε πολλές περιπτώσεις η σχέση τους με την τράπεζα περιλαμβάνει και άλλα προϊόντα, όπως χορηγητικά.

Στο πλαίσιο αυτό, μπορούν να «απειλήσουν» την τράπεζα ότι εάν δεν τους δώσει καλύτερο επιτόκιο θα μεταφέρουν και τα δάνειά τους σε άλλο πιστωτικό ίδρυμα.

Αυτός ο ανταγωνισμός αναγκάζει τις τράπεζες να υποχωρήσουν και να δώσουν περισσότερους τόκους στους πελάτες τους.

ADVERTISEMENT

Τι δείχνουν τα στοιχεία

Αναλυτικότερα, τον Ιούλιο του 2023 καταγράφηκαν οι ακόλουθες τάσεις:

- Νοικοκυριά

Άνοιξαν προθεσμιακές καταθέσεις με διάρκεια έως 1 έτος ύψους 3,31 δισ. ευρώ με μέσο επιτόκιο 1,50%, επίπεδα αυξημένα σε σχέση με τον Ιούνιο (1,42%).

Αντίστοιχα στα προϊόντα διάρκειας 15 - 24 μηνών τοποθετήθηκαν 1,24 δισ. ευρώ, με τη μέση απόδοση να διαμορφώνεται στο 1,73%, παραμένοντας σταθερή σε σχέση με ένα μήνα νωρίτερα.

- Μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις

Η πλειονότητα των εισροών σε προθεσμιακές καταθέσεις κατευθύνθηκε σε προϊόντα με διάρκεια έως και 1 έτος, φτάνοντας τα 4,7 δισ. ευρώ.

Το μέσο επιτόκιο, σε αυτές τις περιπτώσεις, διαμορφώθηκε σε 2,71%.

Από την άλλη, οι τοποθετήσεις σε προϊόντα μεγαλύτερης διάρκειας δεν ξεπέρασαν τα 65 εκατ. ευρώ, με τη μέση απόδοση να φτάνει στο 1,85%.

ADVERTISEMENT

Οι προβλέψεις για τη συνέχεια

Σημειώνεται όιτι στα τυποποιημένα προγράμματα προθεσμιακών καταθέσεων τα επιτόκια παραμένουν, με ελάχιστες εξαιρέσεις, κολλημένα στα ίδια επίπεδα από τον περασμένο Φεβρουάριο.

Οι διοικήσεις των τραπεζών σε δημόσιες τοποθετήσεις τους το προηγούμενο διάστημα προέβλεψαν πως το κόστος των καταθέσεων θα αυξηθεί στο δεύτερο μισό του 2023.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα περιθώρια ενίσχυσης των επιτοκίων από εδώ και στο εξής είναι μικρά.

Ειδικά στην περίπτωση που η ΕΚΤ σταματήσει να αυξάνει το κόστος δανεισμού στη ζώνη του ευρώ.

Από την άλλη όμως, είναι πιθανό να ασκηθούν πιέσεις για μεγαλύτερες αυξήσεις, καθώς το Δημόσιο ξεκίνησε τη διάθεση εντόκων γραμματίων απευθείας στο αποταμιευτικό κοινό.

Αν καταγραφούν υψηλές εκροές προς κρατικούς τίτλους, θα ασκηθεί πίεση στις τράπεζες να αναπροσαρμόσουν σε υψηλότερα επίπεδα τις αποδόσεις που προσφέρουν.