A- A+
Λαϊκά έντοκα γραμμάτια για πρώτη φορά - Υψηλές αποδόσεις για ποσά ως 15.000 ευρώ

Πράξη κάνει η κυβέρνηση το σχέδιό της για τη διάθεση εντόκων γραμματίων του ελληνικού δημοσίου απευθείας στο αποταμιευτικό κοινό.

Πρόκειται για μία κίνηση που είναι πιθανό να ταράξει τα νερά στην εγχώρια αγορά καταθέσεων, καθώς οι συγκεκριμένοι τίτλοι είναι ευθέως ανταγωνιστικοί προς τους λογαριασμούς προθεσμίας.

Κι αυτό διότι τα επιτόκιά τους θα είναι κατά πάσα βεβαιότητα υψηλότερα των κλασικών τραπεζικών προϊόντων, ενώ οι τόκοι αποδίδονται καθαροί, μιας και δεν επιβάλλεται φορολογία.

Τα χαρακτηριστικά των νέων τίτλων

Τα νέα έντοκα γραμμάτια που θα δημοπρατήσει το υπουργείο Οικονομικών την Τετάρτη θα είναι διάρκειας 52 εβδομάδων.

Στην προηγούμενη έκδοση αυτής της διάρκειας, η απόδοση κατά τη δημοπρασία είχει διαμορφωθεί στο 3,84%, επίπεδα στα οποία αναμένεται να κινηθεί και στους νέους τίτλους.

Όσα φυσικά πρόσωπα (ιδιώτες) επιθυμούν να τους προμηθευτούν, μπορούν να το αιτηθούν μέσω δημόσιας εγγραφής σε οποιαδήποτε Τράπεζα ή Χρηματιστηριακή εταιρία.

H περίοδος εγγραφών ξεκινά την Τρίτη 5 Σεπτεμβρίου και λήγει την Πέμπτη 7 Σεπτεμβρίου..

Ωστόσο στην προκειμένη περίπτωση το ανώτατο ποσό που μπορεί να επενδύσει κάθε φυσικό πρόσωπο διαμορφώνεται στις 15.000 ευρώ.

Η τιμή διάθεσης θα είναι η τιμή της τελευταίας προσφοράς που γίνεται δεκτή στη δημοπρασία (cut-off price).

Το συνολικό ποσό των τίτλων που θα διατεθούν μέσω αυτής της διαδικασίας θα ανακοινωθεί μετά την ολοκλήρωση της δημόσιας εγγραφής.

ADVERTISEMENT

Η δευτερογενής αγοράς

Φυσικά, δυνατότητα απόκτησης των νέων τίτλων, αλλά και όσων βρίσκονται σήμερα σε κυκλοφορία από προηγούμενες δημοπρασίες, χωρίς περιορισμό στο ύψος της επένδυσης, δίνεται μέσω της δευτερογενούς αγοράς.

Ο καθένας μέσω τραπεζών ή χρηματιστηριακών εταιρειών μπορεί να προχωρήσει σε αγορά τους.

Ωστόσο, στην προκειμένη περίπτωση η απόδοση που πετυχαίνει είναι κατά κανόνα χαμηλότερη, καθώς ο πωλητής των τίτλων αποκομίζει κέρδος.

Συγκεκριμένα, η τιμή διάθεσης είναι υψηλότερη, περιορίζοντας την απόδοση κατά 10 - 30 μονάδες βάσης.

Παρά ταύτα, το ετησιοποιημένο επιτόκιο που κερδίζει ο αποταμιευτής είναι σημαντικά υψηλότερο των αποδόσεων που προσφέρουν οι τράπεζες μέσω των προθεσμιακών καταθέσεων.

Οι τρέχουσες αποδόσεις

Μία γεύση για τις αποδόσεις που προσφέρουν τα εν κυκλοφορία έντοκα γραμμάτια, μπορούμε να πάρουμε από τις τιμές κλεισίματος της περασμένης Παρασκευής.

- ΕΓΕΔ λήξης 3/11/2023, αρχικής διάρκειας 13 εβδομάδων

Τιμή κλεισίματος 99,391 και απόδοση 3,739%

- ΕΓΕΔ λήξης 23/2/2024, αρχικής διάρκειας 26 εβδομάδων

Τιμή κλεισίματος 98,173 και απόδοση 3,918%

- ΕΓΕΔ λήξης 7/6/2024, αρχικής διάρκειας 52 εβδομάδων

Τιμή κλεισίματος 97,38 και απόδοση 3,509%

Για παράδειγμα εάν αποκτούσατε το ΕΓΕΔ λήξης 23/2/2024 την περασμένη Παρασκευή στην τιμή των 98,173 ευρώ, η ετησιοποιημένη απόδοσή σας θα διαμορφωνόταν σε 3,918%.

Αγοράζοντας 100 τίτλους θα πληρώνατε 9.817,3 ευρώ και στη λήξη, δηλαδή στις 23/2/2024, θα λαμβάνατε 10.000 ευρώ.