A- A+
Διορθωτικές κινήσεις στα επιτόκια των προθεσμιακών καταθέσεων - Ποια αυξήθηκαν

Μετά από ένα πολύμηνο πάγωμα στα επιτόκια των προθεσμιακών καταθέσεων, οι τράπεζες έχουν ξεκινήσει τις διορθωτικές κινήσεις ενίσχυσής τους.

Μπορεί η μεγάλη εικόνα να μην έχει αλλάξει, ωστόσο σε ορισμένες περιπτώσεις οι όροι διάθεσης των προϊόντων προσυμφωνημένης διάρκειας έχουν αρχίσει να βελτιώνονται.

Πίεση για προσαρμογές

Πρόκειται για κινήσεις που συνδέονται με την ενίσχυση των ευρωπαϊκών επιτοκίων τους τελευταίους μήνες και την ελεγχόμενη προς το παρόν στροφή των καταθετών σε εναλλακτικές μορφές αποταμίευσης.

Τόσο οι τοποθετήσεις σε αμοιβαία κεφάλαια χαμηλού ρίσκου, όσο και οι αγορές εντόκων γραμματίων έχουν αυξηθεί, ενώ στη διάθεση του κοινού έθεσε η κυβέρνηση και τον πρώτο κρατικό τίτλο ετήσιας διάρκειας με καθαρή απόδοση 3,81%.

Οι εξελίξεις αυτές, σε συνδυασμό με την πολιτική πίεση για αύξηση των αποδόσεων στις καταθέσεις, σε μία περίοδο που τα επιτόκια στα δάνεια συνεχίζουν να κινούνται ανοδικά, καλλιεργούν το έδαφος για νέες κινήσεις ενίσχυσης της ανταμοιβής των αποταμιευτών.

Προς αυτήν την κατεύθυνση θα λειτουργήσει και μία πιθανή νέα αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ την ερχόμενη εβδομάδα.

ADVERTISEMENT

Οι τελευταίες κινήσεις

Σε αυτό το περιβάλλον, τις τελευταίες εβδομάδες τρεις τράπεζες προχώρησαν σε αυξήσεις στα επιτόκια που προσφέρουν στους πελάτες τους.

Πρόκειται για τις εξής:

Alpha Bank

Η τράπεζα προχώρησε στις 16/8 σε προς τα πάνω αναπροσαρμογή των αποδόσεων στο λογαριασμό που διαθέτει μέσω e-banking ή m-banking.

Ειδικότερα, προέβη σε έως και διπλασιασμό των επιτοκίων του προϊόντος «Online Προθεσμιακή Κατάθεση».

Έτσι, εδώ και λίγες ημέρες η «οροφή» στο επιτόκιο της συγκεκριμένης κατάθεσης διαμορφώνεται σε 1,7% από 1,25% προηγουμένως.

Το ελάχιστο ποσό για το άνοιγμα του λογαριασμού είναι οι 10.000 ευρώ και το μέγιστο οι 300.000 ευρώ.

Μπορείτε να επιλέξετε 3μηνη, 6μηνη ή 12μηνη διάρκεια. Ανάλογα με την επιλογή σας και το ποσό της κατάθεσης τα επιτόκια διαμορφώνονται ως εξής:

- 3 μήνες: Από 1% έως 1,2%

- 6 μήνες: Από 1,3% έως 1,5%

- 12 μήνες: Από 1,5% έως 1,7%

Οι τόκοι καταβάλλονται στο συνδεδεμένο λογαριασμό πρώτης ζήτησης του πελάτη κάθε μήνα.

ADVERTISEMENT

Attica Bank

Στις 18 Ιουλίου η τράπεζα λάνσαρε μία νέα προθεσμιακή κατάθεση με υψηλή απόδοση και δυνατότητα πρόωρης ανάληψης των χρημάτων κάθε μήνα χωρίς κόστος.

Ο λόγος γίνεται για το προϊόν «Attica Progress», το οποίο έχει διάρκεια έως 18 μήνες και προσφέρει κλιμακούμενο επιτόκιο, αυξανόμενο ανά τρίμηνο.

Πολύ σημαντικό είναι επίσης το γεγονός ότι οι τόκοι καταβάλλονται κάθε μήνα, ενώ στην επέτειο του προϊόντος παρέχεται η δυνατότητα διακοπής της προθεσμιακής κατάθεσης χωρίς κόστος.

Αναλυτικότερα, η ετησιοποιημένη απόδοση αν διατηρηθεί η προθεσμιακή κατάθεση έως τη λήξη, διαμορφώνεται στα ακόλουθα επίπεδα:

- Για ποσά έως 100.000 ευρώ: 2%

- Από 100.000 έως 200.000 ευρώ: 2,25%

- Για μεγαλύτερα ποσά: 2,50%

Το ελάχιστο ποσό της κατάθεσης είναι οι 10.000 ευρώ.


ADVERTISEMENT


Optima Bank

Στις 7 Σεπτεμβρίου η τράπεζα προχώρησε σε αλλαγές στα επιτόκια που προσφέρει μέσω της προθεσμιακής κατάθεσης αυξανόμενου επιτοκίου.

Ειδικότερα, αύξησε τις αποδόσεις στα πρώτα δύο τρίμηνα και τις μείωσε στα δύο τελευταία.

Με δεδομένο λοιπόν ότι κάθε τρίμηνο μαζί με την καταβαολή των τόκων, παρέχεται το δικαίωμα στον καταθέτη να προβαίνει σε πρόωρη ολική ανάληψη των χρημάτων του χωρίς ποινή, η Optima Bank πρακτικά προσφέρει υψηλότερα επιτόκια για διάστημα 3 και 6 μηνών.

Επίσης, ελαφρώς καλύτερες είναι οι αποδόσεις και για τους 9 μήνες για ποσά έως και 100.000 ευρώ.

Στο 12μηνο όμως το τελικό επιτόκιο παρέμεινε σταθερό.

Αναλυτικότερα, η ετησιοποιημένη απόδοση κυμαίνεται:

  • Από 1% έως 1,6% στο 3μηνο
  • Από 1,2% έως 1,85% στο 6μηνο
  • Από 1,33% έως 2,07% στο 9μηνο
  • Από 1,50% έως 2,25% στο 12μηνο

Σημειώνεται ότι το ελάχιστο ποσό για το άνοιγμα της συγκεκριμένης προθεσμιακής κατάθεσης ανέρχεται σε 10.000 ευρώ.

Μέσω του εργαλείου σύγκρισης προθεσμιακών καταθέσεων του Moneyonline, μπορείτε να βρείτε την ακριβή απόδοση για τα χρήματά σας για τοι διάστημα που σας ενδιαφέρει.


Βρείτε σε 1΄ την ακριβή απόδοση για τα χρήματά σας