A- A+
Ποιους στοχεύουν οι τράπεζες για να δώσουν νέα στεγαστικά δάνεια - Οι δόσεις

Ενδιαφέροντα στοιχεία για την ιδιοκτησία ακινήτων στην Ελλάδα, που δείχνουν τα περιθώρια ανάπτυξης της στεγαστικής πίστης, παρουσιάζει η Alpha Bank σε νέα της ανάλυση.

Η αλήθεια είναι ότι παρά την άνθηση της κτηματαγοράς και της αγοράς των στεγαστικών δανείων μετά την είσοδο της χώρας στο ευρώ, οι Έλληνες δεν μπορούν να θεωρούνται υπερδανεισμένοι.

Τουλάχιστον σε ό,τι έχει να κάνει με την αγορά ακινήτου με τραπεζική χρηματοδότηση.

Με βάση έρευνα με στοιχεία του 2018 που παρουσιάζει η Alpha Bank, προκύπτουν τα εξής:

- Μόλις το 14,20% των ιδιοκτητών ακινήτων αποπληρώνει στεγαστικό δάνειο για το σπίτι του.

- Το 59,30% των Ελλήνων έχει ιδιόκτητη στέγη, ωστόσο δεν χρωστάει στην τράπεζα.

- Το 26,50% μένει στο ενοίκιο

Οι δύο δεξαμενές δανειοληπτών

Με αυτά τα δεδομένα προκύπτει πως υπάρχουν δύο μεγάλες δεξαμενές στις οποίες οι τράπεζες έχουν τη δυνατότητα τα επόμενα χρόνια, να χορηγήσουν νέα δάνεια:

Πρώτον, σε όσους μισθώνουν την κατοικία τους, περίπου 3 στους 10 Έλληνες

Δεύτερον, σε όσους έχουν ιδιόκτητο ακίνητο και μπορούν να λάβουν δάνειο είτε για να το ανακαινίσουν ή για να το αλλάξουν με κάποιο μεγαλύτερο

Σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη, η άνοδος των ενοικίων τα τελευταία χρόνια, σε συνδυασμό με τα ελκυστικότερα προγράμματα που προσφέρονται σήμερα, ενισχύουν τις προοπτικές χορήγησης νέων δανείων στους ...νοικάρηδες.

Από την άλλη, όσοι διαθέτουν δικό τους σπίτι θα μπορούσαν τα επόμενα χρόνια να το πουλήσουν και να κάνουν χρήση του τιμήματος σε συνδυασμό με τραπεζικό δανεισμό για να αποκτήσουν ένα μεγαλύτερο ή και σε καλύτερη περιοχή.

Ή θα μπορούσαν να λάβουν δάνειο για να προχωρήσουν σε βελτιώσεις του ακινήτου τους, πχ. ενεργειακές ή αρχιτεκτονικής φύσεως.

Τα νέα προγράμματα

Η νέα μόδα στα στεγαστικά δάνεια είναι αναμφίβολα τα σταθερά επιτόκια για πολλά χρόνια, ακόμη και για το σύνολο της διάρκειας του δανείου.

Σήμερα, τρεις από τις τέσσερις μεγάλες τράπεζες διαθέτουν προγράμματα με προνομιακά σταθερά επιτόκια, σταθερά από 10 έως 30 έτη, τα οποία μπορούν να είναι χαμηλότερα ακόμη και από το 3%.

Με τον τρόπο αυτό, οι δανειολήπτες μπορούν να κλειδώσουν μία χαμηλή σταθερή δόση ακόμη και για το σύνολο της διάρκειας του δανείου.

Ειδικότερα, για δάνειο ύψους 100.000 ευρώ, διάρκειας 30 ετών, με ποσοστό χρηματοδότησης 60% επί της εμπορικής αξίας του ακινήτου, η μηνιαία δόση διαμορφώνεται περίπου στα ακόλουθα επίπεδα:

  • Σταθερό για 3 έτη: 410 ευρώ
  • Σταθερό για 5 έτη: 420 ευρώ
  • Σταθερό για 10 έτη: 430 ευρώ
  • Σταθερό για 15 έτη: 440 ευρώ
  • Σταθερό για 20 έτη: 450 ευρώ
  • Σταθερό για 25 έτη: 465 ευρώ
  • Σταθερό για 30 έτη: 475 ευρώ

Συγκρίνετε σε 1΄ όλα τα στεγαστικά δάνεια της αγοράς