A- A+
Αυξάνεται η ζήτηση για νέα στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια - Οι λόγοι της ανόδου

Ενισχυμένη είναι τα τελευταία τρίμηνα η ζήτηση για νέα στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια από τα νοικοκυριά, σύμφωνα με νέα έρευνα της Τράπεζας της Ελλάδος.

Ειδικότερα, η ζήτηση για δάνεια προς νοικοκυριά παρουσίασε αύξηση ως έναν βαθμό σε σχέση με το γ΄ τρίμηνο του 2019 τόσο όσον αφορά τα στεγαστικά όσο και τα καταναλωτικά δάνεια.

Κατά την ΤτΕ, παράγοντες που επηρέασαν την αύξηση της ζήτησης ήταν οι εξής:

  • Αύξηση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών
  • Βελτίωση των προοπτικών της αγοράς κατοικίας
  • Αυξημένες αγορές διαρκών καταναλωτικών αγαθών
  • Μείωση των επιτοκίων

Η Τράπεζα της Ελλάδος εκτιμά ότι τα κριτήρια χορήγησης δανείων προς νοικοκυριά αναμένεται να παραμείνουν στα ίδια επίπεδα κατά τη διάρκεια του α΄ τριμήνου του 2020, ενώ η ζήτηση αναμένεται να αυξηθεί ως ένα βαθμό.

Κριτήρια χορήγησης και εγκρίσεις

Το δ΄ τρίμηνο του 2019, τόσο τα κριτήρια όσο και οι συνολικοί όροι χορήγησης δανείων προς νοικοκυριά παρέμειναν σχεδόν αμετάβλητοι σε σχέση με το γ΄ τρίμηνο του 2019, εξέλιξη σύμφωνη με τις προσδοκίες που είχαν διατυπωθεί στην έρευνα του προηγούμενου τριμήνου.

Η αναλογία των αιτήσεων για δάνεια προς νοικοκυριά που απορρίφθηκαν παρέμεινε κατά βάση αμετάβλητη σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο.

Εκτιμάται ότι περίπου το 70% των αιτήσεων για νέα στεγαστικά δάνεια που υποβάλλεται από ιδιώτες εγκρίνεται από τις τράπεζες.

Τα δάνεια προς επιχειρήσεις

Σύμφωνα με την ίδια έρευνα της Ττε, tο δ΄ τρίμηνο του 2019, τα κριτήρια χορήγησης δανείων προς τις μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις (ΜΧΕ) παρέμειναν αμετάβλητα σε σχέση με το γ΄ τρίμηνο του 2019, εξέλιξη σύμφωνη με τις προσδοκίες που είχαν διατυπωθεί στην έρευνα του προηγούμενου τριμήνου.

Επιπλέον, οι τράπεζες εκτιμούν ότι τα κριτήρια θα παραμείνουν γενικά αμετάβλητα και κατά τη διάρκεια του α΄ τριμήνου του 2020.

Οι συνολικοί όροι χορήγησης δανείων προς τις ΜΧΕ παρέμειναν αμετάβλητοι σε σχέση με το γ΄ τρίμηνο, παρόλο που το περιθώριο επιτοκίου των τραπεζών για τα συνήθη δάνεια παρουσίασε μικρή κάμψη.

Ωστόσο, η συνολική ζήτηση δανείων προς τις ΜΧΕ παρουσίασε αύξηση ως ένα βαθμό σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, λόγω των αυξημένων  χρηματοδοτικών αναγκών από τις ΜΧΕ για πάγιες επενδύσεις, συγχωνεύσεις και αναδιαρθρώσεις επιχειρήσεων και αναχρηματοδότηση χρέους.

Το επόμενο τρίμηνο, η συνολική ζήτηση δανείων από τις ΜΧΕ αναμένεται να παραμείνει σχεδόν αμετάβλητη, αν και εκτιμάται ότι θα υπάρξει μικρή αύξηση της ζήτησης για τα δάνεια από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Τέλος, η αναλογία των αιτήσεων για επιχειρηματικά δάνεια που απορρίφθηκαν παρέμεινε κατά βάση αμετάβλητη σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο.