A- A+
Στεγαστικά δάνεια: Το τρικ στα κυμαινόμενα επιτόκια που επιβαρύνει τους δανειολήπτες

Μπορεί τα στεγαστικά δάνεια κυμαινόμενου επιτοκίου να διαφημίζονται ως προϊόντα που ακολουθούν τις τάσεις της αγοράς, ωστόσο αυτό δεν ισχύει εάν πρόκειται να μειωθεί η μηνιαία δόση.

Όλα τα στεγαστικά δάνεια της αγοράς με κυμαινόμενο επιτόκιο είναι συνδεδεμένα με κάποιον από τους διατραπεζικούς δείκτες eurobor.

Σήμερα, οι σχετικοί δείκτες βρίσκονται σε αρνητικό έδαφος. Ωστόσο, υπάρχει όρος στα περισσότερα προγράμματα της αγοράς ότι εάν το euribor πέσει  κάτω από το 0%, τότε ως επιτόκιο βάσης θα λογίζεται το 0%.

Παράδειγμα

Δηλαδή, ένα δάνειο με κυμαινόμενο επιτόκιο ίσο με το euribor 1 μήνα, έστω -0,45%, πλέον περιθωρίου 3,50%, θα έπρεπε να είχε τελικό επιτόκιο 3,05%.

Ωστόσο λόγο του παραπάνω όρου, το τελικό επιτόκιο διαμορφώνεται σε 3,50%. Ο δανειολήπτης δηλαδή επιβαρύνεται με 0,45%.

Άρα σε αυτές τις περιπτώσεις, το επιτόκιο, αν και διαφημίζεται ότι ακολουθεί τις τάσεις της αγοράς, δεν μπορεί να υποχωρήσει άλλο.

Η μόνη περίπτωση είναι να αυξηθεί, εφόσον ο δείκτης euribor περάσει σε θετικό έδαφος.

Ως εκ τούτου, αυτή η παράμετρος θα πρέπει να λαμβάνεται σοβαρά υπόψιν πριν την επιλογή του είδους του επιτοκίου, σταθερό ή κυμαινόμενο, στις νέες δανειοδοτήσεις.

Η μόνη τράπεζα που προσφέρει κυμαινόμενα επιτόκια που αφομοιώνουν την πτώση των επιτοκίων euribor, ακόμη και όταν αυτά βρίσκονται σε αρνητικό έδαφος είναι η Τράπεζα Πειραιώς.