A- A+
Μετά την παράδοση εκτός (click away) έρχονται οι αγορές εντός (click in shop) με ραντεβού

Μετά τις αγορές με παράδοση εκτός, θα ενεργοποιηθεί το σύστημα click in shop, που θα επιτρέπει τις αγορές εντός των καταστημάτων με ραντεβού.

Το νέο σύστημα εξετάζεται ώστε να τεθεί σε εφαρμογή όταν το επιτρέψουν οι επιδημιολογικές συνθήκες.

Με τον τρόπο αυτό θα διευκολυνθούν όσες επιχειρήσεις δεν διαθέτουν οργανωμένα e-shop και όσες πωλούν προϊόντα που χρειάζονται δοκιμή πριν την αγορά, όπως πχ. τα ρούχα.

Πώς θα λειτουργεί

Με το σύστημα click in shop δεν αλλάζει η διαδικασία του προγραμματισμένου ραντεβού. Ο καταναλωτής θα πρέπει να επικοινωνεί με το κατάστημα και να κανονίζει συγκεκριμένη ώρα για επίσκεψη σε αυτό.

Η επιβεβαίωση, όπως και στο click away θα γίνεται με αποστολή γραπτού μηνύματος στο κινητό του καταναλωτή, το οποίο θα πρέπει να επιδεικνύεται στις ελεγκτικές αρχές σε περίπτωση που ζητηθεί.

Από εκεί και πέρα, όποιος εισέρχεται στ κατάστημα θα μπορεί να δοκιμάζει το προϊόν που θέλει να αγοράσει, αλλά και να πληρώνει με όποιο τρόπο επιθυμεί, με μετρητά ή κάρτα.

Παράλληλα, θα θεσπιστούν όρια ως προς τον αριθμό των καταναλωτών που θα μπορούν να βρίσκονται μέσα στο κατάστημα ταυτόχρονα, με βάση το εμβαδόν του.

ADVERTISEMENT

Παράλληλα click away

Ακόμη δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση για το πότε θα ισχύσει το νέο μέτρο, καθώς απαιτείται έγκριση από τους ειδκούς για την εφαρμογή του.

Εκτιμάται ότι οι όποιες αποφάσεις θα ληφθούν μετά τις 15 Ιανουαρίου, ώστε να υπάρχει καλύτερη εικόνα σχετικά με το επιδημιολογικό φορτίο που ...άφησαν οι γιορτές.

Σε κάθε περίπτωση όμως, το click in shop θα λειτουργεί παράλληλα με το click away, ώστε να υπάρχουν δύο τρόποι εξυπηρέτησης των καταναλωτών, εντός και εκτός του καταστήματος.

ADVERTISEMENT

Τα δικαιώματά σας στο click away

Εν τω μεταξύ το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων με ανακοίνωσή του εξειδικεύει τα δικαιώματα των καταναλωτών όταν ψωνίζουν με τη μέθοδο του click away.

Σε αυτήν την περίπτωση έχετε το δικαίωμα αναιτιολόγητης υπαναχώρησης εντός 14 ημερών από την παραλαβή του προϊόντος, ανεξαρτήτως του τρόπου παραλαβής του (με courier ή αυτοπροσώπως).

Αυτό επιτρέπεται χωρίς άλλη επιβάρυνση, εκτός από το άμεσο κόστος επιστροφής των αγαθών, εκτός εάν ο προμηθευτής έχει συμφωνήσει να επιβαρυνθεί ο ίδιος με το εν λόγω κόστος ή εάν ο προμηθευτής έχει παραλείψει να ενημερώσει τον καταναλωτή ότι ο καταναλωτής οφείλει να επιβαρυνθεί με αυτό.