A- A+
Πώς θα γίνουν τα ψώνια των εορτών με τη μέθοδο του click-away - Ανοίγουν κομμωτήρια

Σε μερικό άνοιγμα της αγοράς, με τα εμπορικά καταστήματα λιανικής να ανοίγουν με τη μέθοδο του click-away προχωρά η κυβέρνηση, με βάση τις επίσημες ανακοινώσεις.

Όπως ανακοινώθηκε την Παρασκευή το πρωί, η διατήρηση της αναστολής λειτουργίας του λιανεμπορίου σε όλη την επικράτεια καθίσταται απαραίτητη για όλη τη διάρκεια των γιορτών.

Ωστόσο, δεδομένου ότι οι ταχυμεταφορές είναι υπερφορτωμένες και δεν είναι δυνατό να ανταποκριθούν στις αυξημένες ανάγκες, κατ’ εξαίρεση, από την Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2020 έως την Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2021,θα ενεργοποιηθεί το σύστημα click-away.

Σύμφωνα με αυτό, θα επιτραπεί η μετάβαση του πελάτη στα καταστήματα για την παραλαβή της παραγγελίας τους (click-away).

Οι περιορισμοί στο click-away

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνης Γεωργιάδης ξεκαθάρισε ως προς το click-away τα εξής:

- Η παραγγελία θα γίνεται μόνο ηλεκτρονικά ή τηλεφωνικά με άμεση χρέωση ηλεκτρονικού μέσου πληρωμών, πχ. κάρτα. Απαγορεύονται οι συναλλαγές με μετρητά

- Εάν δεν είναι δυνατή η εξ αποστάσεως πληρωμή, αυτή θα γίνεται μόνο ΕΚΤΟΣ των καταστημάτων με τη χρήση ασύρματου POS. Απαγορεύεται η είσοδος πελατών στα καταστήματα

- Για να μεταβεί ο πελάτης σε κατάστημα για παραλαβή προϊόντων θα πρέπει να κλείσει ραντεβού και να έχει λάβει μήνυμα από την επιχείρηση με το όνομά του, την παραγγελία του και την ώρα του ραντεβού του

- Εκτός των καταστημάτων οι ουρές δεν μπορούν να ξεπερνούν τα 9 άτομα, ενώ απαγορεύεται η συνοδεία του καταναλωτή από τρίτους

- Τα πρόστιμα προς τις επιχειρήσεις που παρανομούν θα κυμαίνονται από 2.000 έως 50.000 ευρώ, ανάλογα με το μέγεθος του καταστήματος.

ADVERTISEMENT

Η λειτουργία των κομμωτηρίων

Επιπλέον, ανακοινώθηκε το άνοιγμα των κομμωτηρίων, από τη Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2020, σε όλη τη χώρα, με δυνατότητα διευρυμένου ωραρίου από τις 7 το πρωί έως τις 9 το βράδυ.

Σημειώνεται ότι η λειτουργία τους θα γίνεται αποκλειστικά με ραντεβού, ώστε να αποτραπεί κάθε ενδεχόμενο συγχρωτισμού, αλλά και με αυστηρή τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων.

Επιπλέον το άνοιγμα των βιβλιοπωλείων, από τη Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2020, σε όλη τη χώρα, επίσης με δυνατότητα διευρυμένου ωραρίου, και με ανώτατο όριο 4 πελάτες σε καταστήματα έως 100 τ.μ. ή 1 πελάτης ανά 15 τ.μ. για καταστήματα άνω των 100 τ.μ.

Τέλος, ανακοινώθηκε η επαναλειτουργία των ΚΤΕΟ.