A- A+
Τι κερδίζετε σε 1 χρόνο αν βάλετε χρήματα σε προθεσμιακή κατάθεση μετά τις μειώσεις επιτοκίων

Με την «οροφή» στα επιτόκια των προθεσμιακών καταθέσεων των 4 μεγαλύτερων τραπεζών στο 0,12%, το κέρδος για τους αποταμιευτές έχει περιοριστεί σημαντικά.

Σε σχέση όμως με τους ανοιχτούς λογαριασμούς το όφελος είναι αναμφίβολα μεγαλύτερο, με δεδομένο ότι η πλειονότητα των τρεχούμενων και των λογαριασμών ταμιευτηρίου προσφέρει επιτόκια ελάχιστα πάνω από το 0%.

Για κάποιον λοιπόν που δεν θέλει να επενδύσει τα χρήματά του με ρίσκο και ταυτόχρονα δεν έχει σκοπό να τα χρησιμοποιήσει, οι προθεσιακές καταθέσεις παραμένουν η συμφερότερη επιλογή.

Πώς να επιλέξετε

Με δεδομένο ότι η πτώση των επιτοκίων θα συνεχιστεί, συνίσταται η επιλογή προθεσμιακής κατάθεσης διάρκειας 12 μηνών για να «κλειδώσετε» την απόδοσή σας έως τα τέλη του 2021.

Μία άλλη κρίσιμη παράμετρος είναι το αν κάνετε χρήση των προγραμμάτων επιβράβευσης των τραπεζών.

Κι αυτό διότι πολλά προϊόντα εκτός από τόκους προσφέρουν και ανταμοιβή σε είδος. Δηλαδή μαζεύετε πόντους ή ευρώ που μπορείτε να εξαργυρώσετε σε αγορές σας στους συνεργάτες κάθε προγράμματος, πληρώνοντας λιγότερο ή και καθόλου.

Άρα πρόκειται για πραγματικό χρήμα που πρέπει να λαμβάνεται υπόψιν στον υπολογισμό της απόδοσης.

Μάλιστα, το συνολικό κέρδος στα συγκεκριμένα προγράμματα είναι μεγαλύτερο, παρά το γεγονός ότι τα επιτόκιά τους είναι χαμηλότερα.

Το ζητούμενο είναι λοιπόν αν χρησιμοποιείτε τις κάρτες σας για αγορές με ανταμοιβή.

Σε διαφορετική περίπτωση τα προϊόντα με καταβολή μόνο τόκων είναι μάλλον μονόδρομος, λόγω των υψηλότερων επιτοκίων που προσφέρουν.

Οι καλύτερες αποδόσεις

Σε κάθε περίπτωση, όσο πιο μεγάλο είναι το ποσό της κατάθεσης, τόσο αυξάνεται και το όφελός σας.

Επίσης, αν δύο προθεσμιακές καταθέσεις προσφέρουν ακριβώς την ίδια απόδοση, είναι πιο συμφέρον να επιλέξετε εκείνη με τη συχνότερη καταβολή τόκων.

Είναι προτιμότερο δηλαδή να τοποθετήσετε χρήματα σε ένα λογαριασμό με μηνιαία καταβολή των τόκων από ένα προϊόν με καταβολή των τόκων στη λήξη του 12μηνου.

Αναλυτικότερα, μέσω των προθεσμιακών καταθέσεων στους τέσσερις συστημικούς ομίλους
(Alpha Bank, Eurobank, Εθνική Τράπεζα, Τράπεζα Πειραιώς) κερδίζετε τα εξής:

  • Για καταθέσεις 30.000 ευρώ

Το καλύτερο επιτόκιο για αυτό το ποσό φτάνει το 0,10% αν επιλεγεί προθεσμιακή κατάθεση χωρίς επιβράβευση και οι τόκοι ανέρχονται μετά από φόρους σε 26 ευρώ περίπου στο 12μηνο.

Αν προτιμήσετε μία προθεσμιακή κατάθεση με συνδυασμό τόκων - επιβράβευσης, το συνολικό σας καθαρό κέρδος μπορεί να φτάσει λίγο υψηλότερα, δηλαδή στα 27 ευρώ.

  • Για καταθέσεις 60.000 ευρώ

Στην καλύτερη περίπτωση το επιτόκιο διαμορφώνεται σε 1,2% που μεταφράζεται σε τόκους μετά από δόρους ύψους 51 ευρώ περίπου το χρόνο.

Εναλλακτικά, εάν προτιμήσετε μία προθεσμιακή κατάθεση με συνδυασμό τόκων - επιβράβευσης, το συνολικό σας καθαρό κέρδος μπορεί να φτάσει έως και τα 69 ευρώ.

  • Για καταθέσεις 100.000 ευρώ

Στην καλύτερη περίπτωση το επιτόκιο διαμορφώνεται σε 1,2% που μεταφράζεται σε τόκους μετά από δόρους ύψους 102 ευρώ περίπου το χρόνο.

Εναλλακτικά, εάν προτιμήσετε μία προθεσμιακή κατάθεση με συνδυασμό τόκων - επιβράβευσης, το συνολικό σας καθαρό κέρδος μπορεί να φτάσει έως και τα 115 ευρώ.